Virtuele werelden ervaren met SharePoint Spaces

Blog

Sinds november 2020 is er een nieuw onderdeel beschikbaar in SharePoint online: SharePoint Spaces. Met SharePoint Spaces maak je virtual reality belevingen op dezelfde manier als waarop SharePoint pagina’s worden gemaakt.

Waar voor VR eerder een ontwikkelaar nodig was met uitgebreide kennis van game-development, kunnen nu eindgebruikers zelf een virtual reality ervaring in elkaar klikken. Deze SharePoint Space kan vervolgens bekeken worden vanuit de browser. Het is echter vooral gemaakt om beleefd te worden met een virtual reality bril.

Hoe maak je een Space?

Om SharePoint Spaces aan te kunnen maken, moet de feature wel geactiveerd zijn. Dit zet je in SharePoint Online aan via site settings > manage site features > Spaces. Wanneer dit zo is, heb je de optie om een Space aan te maken op dezelfde plek waar pagina’s worden aangemaakt. Zie de screenshot hieronder.

De aangemaakte Space kan het beste gezien worden als een bol (een zogeheten sphere), waarbij de gebruiker in het midden op een structuur staat. De gebruiker kan 360 graden om zich heen kijken en boven en onder zich. De structuur waar de gebruiker op staat, wordt gekozen door de ontwerper van de Space. Hierbij is er keuze uit zes structures.

Buiten de structuur wordt een 360 graden sferische panoramafoto gebruikt als achtergrond. Je kunt hier kiezen voor één van de standaard aanwezige achtergronden, maar ook Een eigen sferische panorama uploaden.

Een ander belangrijk onderdeel van een Space design is geluid. Met geluid zorg je ervoor dat een gebruiker, die de Space met een VR-bril ervaart, écht het idee heeft op een andere plek te zijn. Deze ervaring wordt dan versterkt door ondersteunende achtergrondgeluiden zoals fabrieksgeluiden of vogels in een bos.

Wat zet je in je Space?

Je kunt je virtuele ruimte verder inrichten door webparts toe te voegen. Deze webparts plaats je in de ruimte, om zo de Space verder aan te kleden.

Door het ‘3D models’-webpart te combineren met het ‘tekst en documenten’-webpart kan bijvoorbeeld een display worden gemaakt. In het voorbeeld hieronder zie je een model van een raketmotor met de naam erbij en een factsheet.

Voor het ‘3D models’-webpart zijn veel modellen standaard beschikbaar, maar ook hier kan je eigen modellen uploaden.

Naast de eerder genoemde webparts, is ook het ‘360 graden tours’-webpart erg interessant. Hiermee kan een 360 graden rondleiding worden gebouwd met behulp van de ingebouwde hulp. Met deze 360 graden tours bouw je bijvoorbeeld onboarding-omgevingen of veiligheidstrainingen.

Wil je meer weten over SharePoint Spaces of wellicht een demo om ons kantoor en SharePoint Spaces in virtual reality te ervaren? Laat het ons weten, we vertellen je er graag meer over.

Auteur Roel Developer

Heb je vragen over dit onderwerp of zou je Roel willen inhuren voor een vergelijkbare opdracht?

Neem contact met ons op

Lees de blogs die onze experts geschreven hebben

Lees ze hier

Heb je een Microsoft 365-expert nodig?

Neem contact met ons op