In een paar stappen een Power App bouwen in Microsoft Teams

Blog

Zou het niet mooi zijn om in je vertrouwde Microsoft Teams-omgeving tabellen te kunnen gebruiken, hier werkstromen op te initialiseren en rapportages over deze data te kunnen genereren? Met de steeds betere integratie van het Power Platform is dit mogelijk, ook zonder al te veel programmeerwerk.

Wat is het Power Platform?

Het Power Platform bestaat uit vijf losse onderdelen.

De functionaliteit om het Power Platform in Teams te kunnen gebruiken is al even beschikbaar en wordt steeds meer doorontwikkeld. In deze blog wil ik je graag de mogelijkheden laten zien. We zullen aan de hand van het inventariseren van de kantoorbezetting een applicatie bouwen (Power Apps) waarmee wij de data registreren in een tabel (Dataverse voor Teams).

Wat is Power Apps?

Power Apps is een service voor het maken van bedrijfseigen applicaties waarmee je werkgerelateerde data over het internet, ook mobiel, beschikbaar kunt maken zonder ingewikkelde software te programmeren.

Wat is Dataverse voor Teams?

Eén van de mogelijkheden die in het Power Platform zit, is het in gebruik nemen van eenvoudige lijsten en werkstromen waarvan de data in een database (Dataverse) wordt opgeslagen. Deze lijsten zijn dan direct beschikbaar voor gebruik en beheer vanuit je vertrouwde Microsoft Teams-omgeving.

Power Apps activeren

Om Power Apps te kunnen gebruiken in Teams, zal je eerst de Power Apps-app moeten toevoegen.

Open jouw MS-Teams en ga naar de drie puntjes links in je balk. Nu opent er een scherm waarin je alle mogelijke apps kunt vinden en toevoegen aan Teams. Vind de Power Apps app door deze te zoeken en selecteer deze om de app aan je Teams-omgeving te koppelen.

In Teams krijg je nu een Power Apps beginscherm te zien die in drie delen opgezet is.

Bovenaan het scherm kan je beginnen met het aanmaken van een eigen app. Zodra je deze hebt opgeslagen komt deze hier ook bij te staan

In het midden zie je voorbeelden van apps die al voor jou opgezet zijn en je meteen kunt gebruiken.

Onderaan het scherm vind je meer informatie over het in gebruik nemen van Power Apps.

De Power App en de lijst aanmaken

Vanuit Microsoft Teams kunnen wij nu starten met het aanmaken van de Power App. Wij gaan de applicatie maken in het Team van de receptie die vanuit Teams de kantoorbezetting kan registreren en beheren.

In Teams openen we de toegevoegde Power Apps-app en klikken we op “Start Now”. Nu kiezen we de Teams-omgeving waarin we deze applicatie willen plaatsen. We geven de applicatie een naam en maken meteen een nieuwe tabel aan.

Nu we de tabel hebben aangemaakt, kunnen we deze vorm gaan geven. Het aanmaken van nieuwe kolommen werkt precies hetzelfde als in een SharePointlijst. Je klikt op het plusteken rechtsboven in de tabel. Hierdoor opent er een ander venster waarin je de eigenschappen van de cel kunt opgeven. We maken de nodige kolommen aan en sluiten dit scherm.

In Teams gaan we nu de Power App verder uitwerken. We hebben nu een platte lijst waarin wij Items kunnen aanmaken en verwijderen. Dit ziet er als volgt uit:

  1. Hier zie je de lijst en de kolommen die we hebben aangemaakt.
  2. Links zie je het Power Apps menu waar je de vertrouwde app-onderdelen kunt terugvinden.

Dit is een goede basis om je data te verzamelen en te borgen in een tabel. Vanuit deze tabel heb je ook de mogelijkheid om een werkstroom te starten m.b.v. Power Automate, en zelfs rapportages opstellen met Power BI is een van de mogelijkheden. Je maakt en beheert alle losse onderdelen in je eigen Team. En dit is allemaal vanuit Microsoft Teams!

Conclusie

Het samenwerken in Microsoft Teams en het gebruikmaken van applicaties, werkstromen en rapportages in het Power Platform zijn twee verschillende werelden. Door deze twee te kunnen combineren ben je in staat om bedrijfsprocessen met weinig echte programmeerkennis te verbeteren en optimaliseren. Of het nou gaat om kleine werkstromen, of je volledige onboarding proces… alles is mogelijk.

Wil je meer weten over Microsoft Teams, Power Platform of een combinatie van deze twee? Neem dan contact met ons op. Onze experts vertellen graag meer.

Deel deze pagina:
Joost
Auteur
Joost
Consultant

Heb je vragen over dit onderwerp of zou je Joost willen inhuren voor een vergelijkbare opdracht?

Neem contact met ons op

Lees ook onze andere berichten

Hoor van onze experts hoe leuk ShareValue is

Lees de verhalen van onze collega's

Heb je een Microsoft 365 expert nodig?

Neem contact met ons op
Cookies beheren