Hoe stap je over naar de nieuwe PowerShell Az Module?

Blog

Begin oktober 2018 verscheen er een artikel op internet met het nieuws dat Azure stopt met PowerShell. Als je nu gaat zoeken naar dat artikel, kun je het nergens meer vinden. Het gerucht blijft echter toch bestaan.

Gelukkig kwam er op 15 oktober 2018 een nieuw bericht: de PowerShell module AzureRM stopt en wordt vervangen door de PowerShell Az Module. In dit artikel van Microsoft wordt nog duidelijker dat het alleen gaat om het vervangen van AzureRM door de PowerShell Az Module.

De eerste release van deze module is uitgekomen op 15 januari en wordt elke 2 weken geüpdatet. De update moet je wel handmatig doorvoeren met het commando Update-Module.

Overstappen naar de Az Module

Op dit ogenblik kan ik nog nergens een einddatum vinden van de AzureRM Module. Toch raad ik iedereen aan om alvast te kijken naar de nieuwe Az Module. Het omzetten van de PowerShell scripts is redelijk eenvoudig.

Ik heb zelf nu 20 scripts omgezet. Dit hield voor mij in dat ik in de scripts AzureRM moest vervangen door Az. Een voorbeeld:

  • Restart-AzureRmWebApp => Restart-AzWebApp
  • Restart-AzureRmWebAppSlot => Restart-AzWebAppSlot

Helaas is het niet altijd zo eenvoudig als hierboven. De PowerShell Az Module is namelijk uitgebreider dan de PowerShell AzureRM Module. Ook hiervan een voorbeeld:

  • New-AzureRmVM => New-AZVM

Hierbij zijn alle opties hetzelfde, behalve dat [-EnableUltraSSD] erbij is gekomen.

Dit geldt voor veel cmdlet, dus overzetten kan redelijk snel. Houd echter rekening met de extra opties. En uiteraard: test de scripts na overzetten!

In de Az Module zit een compatibility-optie die je kunt aanzetten met commando Enable-AzureRmAlias.

Als je dit doet, kun je alvast de nieuwe module gebruiken met je oude PowerShell scripts. Als je echter met sessions werkt, kan dit helaas niet. Dan moet je het script wel omzetten.

Mijn favoriete onderdelen van PowerShell Az

Er is veel positiefs te melden over de nieuwe module. Twee onderdelen springen voor mij echter boven de andere onderdelen uit. Dit zijn de volgende twee:

1. Completers

Wat ik zelf het mooiste vind aan de nieuwe module zijn de Completers. Ik krijg regelmatig de vraag wat het Resource ID is van een bepaalde VM. Dit was altijd lastig te achterhalen doordat PowerShell het afkapte. Nu is dit niet meer het geval!

Dit geldt ook voor de locatie; die is nu ook volledig te zien en wordt niet meer afgekapt. Lees hier meer over in dit artikel van Microsoft.

2. Cross-platform

De PowerShell Az Module werkt ook met PowerShell core en is hiermee dus Cross-platform.

Mijn advies aan alle Azure-engineers is dus om alvast over te stappen naar de nieuwe PowerShell Az Module. Het is wellicht nog niet noodzakelijk, het heeft zeker voordelen. En je kan het maar alvast geregeld hebben, mocht AzureRM toch eens ophouden te bestaan.

Wil je overstappen naar de nieuwe module, maar kan je daar hulp bij gebruiken van een van onze experts? Neem contact op om een afspraak te maken!

Heb je vragen over dit onderwerp of zou je één van onze experts willen inhuren voor een vergelijkbare opdracht?

Neem contact met ons op

Heb je een Microsoft Expert nodig?

Neem contact met ons op

Zoek je een nieuwe baan?

Bekijk onze vacatures