Hoe kan ChatGPT jouw organisatie ondersteunen?

Blog

De afgelopen paar weken is ChatGPT, het chat programma van OpenAI een belangrijk onderwerp van gesprek in de wereld. Veel mensen lezen erover en denken na over het gebruik van dit platform. In deze blog leg ik uit wat het is en wat het kan betekenen voor jouw vakgebied en of organisatie.

Wat is ChatGPT?

ChatGPT is een chatbot met een getraind taalmodel ontwikkeld door OpenAI. Dit taalmodel is getraind met kunstmatige intelligentie (ML). Het systeem kan tekst begrijpen en schrijven en is in staat om te communiceren met mensen in begrijpelijke taal. Er zijn enorm veel toepassingen te bedenken om ChatGPT te gebruiken. Het kan o.a. automatisch samenvattingen schrijven, ondersteunen bij het ontwikkelen van software, gekoppeld worden aan chatbots en zo zijn er nog vele andere toepassingen.

Wat is AI?

Kunstmatige intelligentie (AI) is een brede term die verwijst naar systemen die in staat zijn tot intelligent gedrag. Dit kan variëren van het herkennen van afbeeldingen tot het spelen van een potje schaken. Tegenwoordig vind je deze techniek ook in je smartphone, computer en smarthome apparaten. Kunstmatige intelligentie wordt steeds belangrijker in onze samenleving.

Hoe werkt ChatGPT?

Het is eigenlijk een zeer slimme chatbot die je alles kan vragen. Op het moment van schrijven is het taalmodel gebaseerd op de content van het ontstaan van het internet t/m 2021.

Dus als je wilt weten wat de hoofdstad is van Spanje, dan vertelt deze je zonder moeite dat dit Madrid is. Maar als je vragen stelt die recentelijk zijn gebeurd, dan kan ChatGPT daar geen antwoord op geven. Ontwikkelaars kunnen wel aparte toepassingen maken die data combineert van recentelijke gebeurtenissen. Hierdoor is er nog veel meer mogelijk.

Als je wilt dat ChatGPT je vraag beantwoordt, of iets anders doet, dan kan je dat gewoon vragen op dezelfde manier als dat je dat een collega vraagt. Des te meer context jouw vraag (ook wel prompt genoemd) bevat, des te beter en uitgebreider het antwoord van ChatGPT is.

Mocht je willen leren goede prompts te schrijven, kijk dan op het blog van Zapier. Daar hebben ze een hele lijst met tips die je kunt gebruiken.

Hoe kan je ChatGPT inzetten in jouw organisatie?

Omdat er zoveel toepassingen zijn om ChatGPT te gebruiken, willen we je graag wat ideeën geven zodat je deze kunt gaan inzetten in jouw organisatie.

Als tip willen we ook meegeven dat je niet alles over wilt laten aan ChatGPT. Het moet vooral jou of je collega’s ondersteunen, zodat er meer tijd over is voor andere belangrijke werkzaamheden.

Hopelijk heb je wat aan de tips!

Developers

Als we denken aan onze developers dan zijn er ook genoeg mogelijkheden om ChatGPT te benutten. Met deze toepassingen kunnen de developers weer stukken productiever worden in hun werk om goede software te bouwen.

Codegeneratie

Een van de meest krachtige toepassingen van ChatGPT voor developers is het genereren van code. Zowel in de ChatGPT applicatie kan dit worden gedaan, maar ook door Github Copilot te gebruiken. Github Copilot gebruikt de OpenAI Codex om code te genereren. De tool stelt code voor aan de developer tijdens het schrijven.

Unit tests automatiseren

ChatGPT kan ook worden gebruikt om automatisch unit tests te genereren voor bestaande code. Dit kan helpen om de kwaliteit van de code te verhogen en tegelijkertijd de tijd die nodig is om handmatig testen te schrijven te verminderen. Het is natuurlijk wel altijd nodig dat de developer de code controleert op correctheid en eventuele bugs.

Generatie van testdata

Omdat ChatGPT zo sterk is in het genereren van code, is deze ook goed in te zetten voor het genereren van testdata. Dit helpt bij de ontwikkeling en het testen van software. Dit kan helpen bij het sneller ontdekken van fouten in de code en kan ook bijdragen aan het verhogen van de kwaliteit van de software.

Begrijpen en uitleggen van code

Onze developers zijn zeer vakkundig in hun vak. Maar soms komen zij complexe code tegen bij onze klanten, waarvan niet meteen duidelijk is wat het doet of hoe het werkt.

Dan kan ChatGPT gevraagd worden om uitleg te geven over de code. De developer hoeft alleen te vragen “Leg uit hoe deze code werkt” en daarachter het stukje code te plakken. Dit is vooral handig wanneer een developer net start op een nieuw project. Dit brengt hem of haar sneller op hoogte. Uiteraard weten onze developers dat ze daar geen bedrijfsgevoelige informatie moeten delen 😉

Consultants

Onze consultants zorgen bij onze klanten dat alles omtrent Microsoft 365 is ingeregeld, maar zij geven ook adviezen en trainingen zodat de organisatie optimaal gebruik kan maken van bijvoorbeeld Teams, SharePoint en nog veel meer. Voor deze werkzaamheden zijn genoeg toepassingen te bedenken om ChatGPT te gebruiken. Of juist de API van OpenAI te integreren met één van de PowerApps van uw organisatie.

Het is goed om te vermelden dat Microsoft een zeer groot voorstander is van AI. Daarom hebben ze ook een grote investering gedaan in OpenAI en wordt hun OpenAI Service ook in steeds meer producten van Microsoft gebruikt (de geruchten gaan rond dat het word geïmplementeerd in Word, Excel, PowerPoint maar ook Bing).

Chatbot in Teams

Misschien heeft jouw organisatie wel een chatbot die via Teams beschikbaar is voor alle medewerkers om gegevens en informatie op te vragen. Of wil je er één laten ontwikkelen via het Microsoft Power Platform, laat het ons gerust weten.

De consultants kunnen zorgen dat deze chatbots gekoppeld zijn met OpenAI API. Hierdoor heeft de AI ook de context van jouw organisatie en kan deze veel betere antwoorden geven. Microsoft heeft in 2021 aangekondigd dat het Power Platform wordt voorzien van de kracht van GPT-3 (het taalmodel achter ChatGPT).

Ontwikkelen van trainingen

Om te zorgen dat een organisatie alles benut wat Microsoft 365 heeft, maken onze consultants regelmatig trainingen of schrijven ze adviezen. Hierbij kan ChatGPT perfect worden gebruikt om te ondersteunen omdat deze zoveel meer data beschikbaar heeft dan het menselijke brein. Er kan bijvoorbeeld aan ChatGPT gevraagd worden om een opsomming te geven van belangrijke onderwerpen voor een training over het gebruik van Teams bots.

Engineers

Waar zouden we zijn tegenwoordig zonder de Azure engineers? Want onze developers kunnen wel goede software bouwen, maar het moet uiteraard worden gehost in Azure om het schaalbaar te maken. ChatGPT kan hierin een zeer goede rol vervullen om de engineer te ondersteunen.

Beheer van Azure servers

ChatGPT kan worden gebruikt voor het automatiseren van het beheer van Azure servers. Zoals het uitvoeren van scripts en voor het instellen, configureren en bijwerken van servers.

Dit kan bijvoorbeeld gebruikt worden voor het automatiseren van de deployment van toepassingen, het schalen van resources op basis van belasting of het proactief waarschuwen en herstellen van fouten. Dit kan de efficiëntie en betrouwbaarheid van het serverbeheer verhogen. Hierin is ChatGPT niet leidend, maar juist als ondersteuner zeer handig. Daarbij kan het dus gebeuren dat ChatGPT nieuwe mogelijkheden biedt die daarvoor niet mogelijk waren.

Security

ChatGPT kan ook worden gebruikt voor het automatiseren van taken in Azure op het gebied van beveiliging en compliance. Bijvoorbeeld door het genereren van beveiligingsrapporten, het monitoren van activiteiten op servers, het detecteren van potentiële dreigingen en het uitvoeren van incidentrespons werkzaamheden.

Ook kan het gebruikt worden voor het automatiseren van controles voor compliance met industrie- of overheidsnormen, zoals HIPAA of PCI-DSS. Dit kan helpen om de beveiliging en compliance van de Azure-omgeving te verhogen.

Automatisering van testprocedures

Het automatiseren van testprocedures voor Azure toepassingen en services is ook een taak waarbij ChatGPT kan helpen.

Bijvoorbeeld door het genereren van testscripts, het uitvoeren van tests en het rapporteren van testresultaten. Dit kan helpen om de kwaliteit van de toepassingen te verhogen en problemen sneller op te sporen en op te lossen.

Ook kan het gebruikt worden om automatisch regression testing te doen, waardoor de impact van veranderingen op de toepassingen en services in kaart wordt gebracht.

Marketing

Ook marketeers kunnen rekenen op de ondersteuning van ChatGPT op vele vlakken. Of je nou als marketeer werkt in een grote of kleine organisatie, het maakt voor ChatGPT niet uit.

Helpen bij het schrijven van content

Marketeers kunnen ChatGPT gebruiken om automatisch productbeschrijvingen te genereren voor hun webshop of catalogus. Door het geven van specifieke informatie over het product, zoals kenmerken en voordelen, kan ChatGPT een overtuigende en unieke beschrijving genereren die de verkoop kan verhogen. Of om automatisch unieke en relevante inhoud te genereren voor hun website, sociale media of e-mails. Door specifieke onderwerpen of keywords te geven, kan ChatGPT bijvoorbeeld een blog, een nieuwsbrief of een social media post genereren die aansluit op de interesses van de doelgroep.

Generatie van script en/of ideeën voor marketingcampagnes

Vaak kost het heel veel tijd voor marketeers om scripts en/of ideeën te schrijven voor marketingcampagnes. Marketeers kunnen ChatGPT gebruiken om automatisch script of ideeën te genereren voor hun marketingcampagnes, zoals video’s, reclamecampagnes of commercials.

Door bijvoorbeeld specifieke doelgroepen, doelstellingen en merkwaarden te geven, kan ChatGPT een gepersonaliseerd script genereren voor een televisiecommercial. Of een idee voor een social media campagne die aansluit op deze doelstellingen.

Recruitment

Het vinden van nieuwe medewerkers is tegenwoordig voor iedere organisatie een lastige opgave. ChatGPT kan zelfs daarin ondersteunen.

Gepersonaliseerde berichten sturen naar kandidaten

Het maken van gepersonaliseerde berichten die terecht komen bij de juiste persoon is maatwerk voor elke recruiter. Dit kost enorm veel tijd en tijd is kostbaar in iedere organisatie. ChatGPT kan heel goed helpen in het genereren van gepersonaliseerde berichten voor kandidaten die recruiters tegenkomen op bijvoorbeeld LinkedIn. Hoe meer informatie je ChatGPT geeft over de kandidaat, des te beter kan deze een bericht maken die aansluit op de persoon.

Het is nog steeds aan te bevelen om niet alles 1 op 1 over te nemen wat ChatGPT voorstelt, maar met wat aanpassingen kan je het veranderen naar een bericht dat je persoonlijk kan sturen naar de kandidaat.

Automatisch genereren van vacatureteksten

Met ChatGPT kunnen recruitment professionals automatisch vacatureteksten genereren. Door de specifieke eisen en verwachtingen van de vacature in te voeren, kan ChatGPT een gedetailleerde en aantrekkelijke vacaturetekst genereren die geschikt is voor diverse platforms.

Hierbij moet wel opgelet worden dat de tekst gecontroleerd wordt op onwaarheden. Iedere organisatie doet dingen net weer even anders. Sommige teksten die ChatGPT genereert zijn wel van toepassing op de ene organisatie, maar niet op de andere.

Sales

In elke organisatie is het salesproces anders ingericht. Maar in het geval waar verkopers of accountmanagers een rol spelen voor het aanbieden van diensten en producten kan ook ChatGPT een rol vervullen.

Proactief aanbieden van oplossingen en diensten

ChatGPT kan goed worden ingezet om berichten te genereren met gepersonaliseerde aanbiedingen voor potentiële klanten. Bij de prompt dient dan zoveel mogelijk aandacht besteed te worden aan het geven van context over de interesses of bedrijfsbehoeften. Het is natuurlijk niet een garantie tot succes, maar het kan wel bijdragen aan het vinden van creatieve en gepersonaliseerde berichten waar mensen niet zo snel aan hebben gedacht.

Conclusie

Het is belangrijk om te onthouden dat dit voorbeelden zijn om te illustreren hoe ChatGPT kan worden gebruikt, en dat er vele andere manieren zijn waarop medewerkers binnen jouw organisatie ChatGPT kunnen inzetten. Het belangrijkste is dat men de technologie inzet voor specifieke doelstellingen en dat men er voor zorgt dat het gebruik van de technologie een toegevoegde waarde is voor de organisatie.

Wij zijn natuurlijk benieuwd op welke manier jouw organisatie ChatGPT wilt gaan toepassen. Wij geloven erin dat AI steeds vaker ingezet wordt binnen organisaties en horen het graag als wij daarbij kunnen ondersteunen.

p.s. deze blog is, uiteraard, in eerste instantie door ChatGPT gegenereerd. Maar ook hier was enig redigeerwerk noodzakelijk. Ook voor ons bleek dat wij mensen gelukkig nog steeds nodig zijn 😉

Deel deze pagina:
Raymon
Auteur
Raymon
Developer

Heb je vragen over dit onderwerp of zou je Raymon willen inhuren voor een vergelijkbare opdracht?

Neem contact met ons op

Lees ook onze andere berichten

Hoor van onze experts hoe leuk ShareValue is

Lees de verhalen van onze collega's

Heb je een Front-End Developer nodig?

Neem contact met ons op
Cookies beheren