De rol van een Front-End Developer en UX-designer in het vernieuwen van onze website

Blog

De afgelopen maanden hebben wij met het interne Webteam van Developers en Marketing bij ShareValue hard gewerkt aan de nieuwe website. De website waar je je nu op bevindt! Naast dat het design een nieuw likje verf heeft gekregen, is er ook veel aan de achterkant veranderd. In deze blog vertel ik over mijn rol in dit proces en wat ik ervan heb geleerd.

Het Design

Voor het nieuwe ontwerp van de website hebben wij in eerste instantie gewerkt met een externe UX-designster, die een prachtig nieuw design voor ons op tafel heeft gelegd. Hierin heeft zij uiteraard gebruik gemaakt van onze bekende huisstijlkleuren, maar in een modern jasje gestoken en met de juiste uitstraling.

Mijn rol in het proces

Enkele maanden geleden werd ik ook aan het Webteam toegevoegd, om te helpen bij de ontwikkeling van de vernieuwde website. In eerste instantie als Front-End Developer, maar uiteindelijk werd ook mijn kennis van UX-design ingezet om de designs aan te vullen en waar nodig nog wat aan te passen.

Als team hebben we hard gewerkt aan de ontwikkeling van de website, naast onze werkzaamheden bij opdrachtgevers. Deze site hebben wij opgezet met een backend van Expression Engine. Dit was voor mij een onbekend CMS, maar gelukkig hebben we binnen ShareValue een aantal experts die ons hierbij konden ondersteunen.

Hoe is de site gebouwd?

Zoals ik eerder vertelde, hebben we de site met het CMS Expression Engine gebouwd. De styling hebben wij geschreven in SASS en dan gecompiled via een Webpack compiler. Alle pagina’s zijn in een responsive manier opgebouwd. Dit houdt in dat de pagina’s schalen aan de hand van hoe groot het viewport is. Onderdelen die vaker op verschillende plaatsen op de website terugkomen, hebben wij opgebouwd in verschillende herbruikbare componenten, om zoveel mogelijk dubbele code te voorkomen.

Expression Engine is een CMS gebouwd in PHP, waar de structuur gebaseerd is op channels met daarin de content entries. De verschillende channels kunnen weer met elkaar worden verbonden door relations en voor elk channel wordt er een apart templatebestand gecreëerd. In dat templatebestand komt de HTML en Data uit het CMS samen om de pagina aan de voorzijde te tonen met de juiste informatie.

Wat heb ik van dit project geleerd?

Ik ben als junior Front-End developer binnengekomen bij ShareValue, met nog weinig ervaring met het werken in een Agile scrumteam met verschillende developers, stakeholders, een Product Owner en een Scrummaster. Dat proces op zichzelf was al heel leerzaam. Ik heb hiervan geleerd om in een team te werken, overdrachten te schrijven, sprintborden bij te houden en veel meer.

Uiteraard heb ik ook technische dingen geleerd. Zo is mijn php-kennis weer wakkergeschud en heb ik een nieuw CMS leren kennen, maar ook heb ik mijn kennis op het SASS-vlak verder uitgebreid met wat nieuwe trucjes.

Tot slot

Hoera!! 🥳🥳🥳 Onze nieuw site is live, na al het harde werk. Wij zijn heel blij dat de wereld van deze nieuwe website kan genieten. Wij horen graag wat jullie vinden van de nieuwe site! laat het horen via onze Social Media of neem contact met ons op. Neem vooral ook contact op als je een Front-End Developer en/of UX-designer kunt gebruiken in jouw scrumteam of in een ander team. Ik sluit graag aan!

Deel deze pagina:

Heb je vragen over dit onderwerp of zou je één van onze experts willen inhuren voor een vergelijkbare opdracht?

Neem contact met ons op

Lees ook onze andere berichten

Heb je een Front-End Developer nodig?

Neem contact met ons op

Zoek je een nieuwe baan?

Bekijk onze vacatures
Cookies beheren