Azure Virtual Desktop: dé Windows externe bureaublad- en app-ervaring

Blog

Met het nieuwe werken van tegenwoordig onderzoeken veel bedrijven manieren om hun organisatie veerkrachtiger te maken. Daarbij komt de wens vaak naar voren om een veilige, externe bureaublad- en app-ervaring aan te bieden, waartoe werknemers vanaf vrijwel iedere locatie toegang hebben. Hier komt Azure Virtual Desktop naar voren als oplossing voor de organisatie. Een flexibel VDI-platform in de Cloud dat volledig wordt gehost op Microsoft Azure.

Virtual Desktop Infrastructure (VDI)

VDI wordt ingezet door bedrijven om een externe bureaublad-ervaring te bieden aan hun werknemers. Deze ervaring wordt vaak geleverd via Remote Desktop Services (RDS). Alleen is RDS een on-premise oplossing, wat inhoudt dat er meer beheerwerkzaamheden zijn voor de organisatie en de organisatie niet de voordelen van de moderniseringsmogelijkheden van bureaubladvirtualisatie in de Cloud heeft. Een RDS-omgeving wordt volledig door de organisatie beheerd en bij de Azure Virtual Desktop omgeving neemt Microsoft een gedeelte van het beheer over. Dit is het SAAS-gedeelte dat Microsoft biedt in de oplossing.

In de illustratie hieronder zie je de verschillen.

Het gedeelte bovenin het plaatje is een traditionele RDS-omgeving, waar de organisatie het beheer heeft over de services rondom de RD web access, gateway en broker. Het gedeelte onderin het plaatje geeft het Microsoft-Managed (SAAS) gedeelte weer bij Azure/Windows Virtual Desktop omgeving en dit bespaart de organisatie beheerwerkzaamheden.

Voordelen VDI in de Cloud

Wat is het voordeel om een VDI in de Cloud te overwegen? Azure Virtual Desktop wordt volledig gehost op Microsoft Azure waarmee je kunt beschikken over alle voordelen van modernisering zoals schaalbaarheid en lagere infrastructuurkosten. Daarnaast profiteert de organisatie van de voordelen van Azure, zoals geïntegreerde Microsoft-beveiligingsfuncties en de unieke multisessie-ervaring van Windows 10 Enterprise, die de Windows 10-ervaring combineert met de mogelijkheid om meerdere gelijktijdige gebruikerssessies uit te voeren, wat voorheen alleen beschikbaar was op Windows Server-besturingssystemen en een ander groot voordeel is de sterke samenwerking van de Microsoft 365-suite in combinatie met Azure Virtual Desktop.

FSLogix en Endpointmanager

Een andere functie die beschikbaar is, is de mogelijkheid om virtuele Windows 10 Enterprise multi-sessions-machines te beheren via Endpoint Manager, net zoals beheerders dit doen voor fysieke machines. Dit verbetert het proces van het beheren van zowel fysieke als virtuele desktops verder met behulp van het Endpoint Manager-beheercentrum. Een ander voordeel is de sterke optimalisatie van het profielbeheer met FSLogix.

FSLogix bewaart complete gebruikersprofielen in een profielcontainer binnen Azure storage welke bij het aanmelden dynamisch wordt gekoppeld aan de externe bureaublad- en app omgeving. Hierdoor is een gebruikersprofiel direct beschikbaar bij het starten van een sessie, wat daarmee snel is en het optimaliseert tevens de werking met Outlook en OneDrive.

Azure Virtual Desktop vs Windows 365

Beide platformen zijn een Desktop as a Service (DAAS) oplossing. Windows 365 is een echte Cloud-PC oplossing terwijl je met Azure Virtual Desktop naast een Full-desktop ook alleen de app-ervaring kunt aanbieden. De oplossingen maken beide gebruik van dezelfde control plane binnen Azure. De contol plane bestaat uit zaken zoals het web portal, gateway, connection broker, licensing en de diagnostics service. Deze componenten worden gemanaged door Microsoft.

Het grote verschil is als volgt:

Azure Virtual Desktop vereist dat alle sessiehost Virtuele Machines (VM’s), FSLogix profielopslag en netwerken zijn opgenomen in het Azure abonnement van de organisatie. Microsoft beheert de componenten van de control plane, terwijl de klant volledig verantwoordelijk is voor de VM’s, storage en netwerken. Met Windows 365 is alle rekenkracht (de VM’s) ondergebracht in een door Microsoft beheerd Azure abonnement. Dit betekent dat organisaties geen directe toegang hebben om de VM resources te beheren, aangezien deze resources niet toegankelijk zijn in hun Azure abonnement, dit kan bij Azure Virtual Desktop wel, waardoor je meer invloed hebt op kosten van de Azure resources. Bij Azure Virtual Desktop kunnen de sessiehosts gepoolde desktops aanbieden. Hiermee kan één VM worden gebruikt door meerdere gebruikers. Een Windows 365 Cloud-PC is een VM die is toegewezen aan één gebruiker via permanente toewijzing.

Prijzen voor Azure Virtual Desktop

De prijzen voor Azure Virtual Desktop bestaan uit twee onderdelen. De Azure infrastructuur zoals de Hostpool (sessiehost Virtuele Machines) en de storage. Een ander onderdeel zijn gebruikerstoegangsrechten. De licentierechten zijn inbegrepen in bijvoorbeeld een Microsoft 365 E3/E5 abonnement of per gebruiker af te nemen. Vanaf 1 januari 2022 zijn de prijzen per gebruiker verdeeld in alleen de apps of het extern bureaublad.

Kortom: indien de organisatie-omgeving geschikt is voor de infrastructuur van Azure Virtual Desktop, dan is er minder beheer, het is veilig en schaalbaar in de Cloud en het kan kosten besparen op licenties en de server infrastructuur.

Meer weten?

Wil je meer weten over Azure Virtual Desktop? Bekijk dan de algemene informatie en de prijsinformatie. Indien je aan de slag wilt met Azure Virtual Desktop of Windows 365 Cloud en we je hierbij kunnen helpen laat het ons weten. We helpen hier graag bij!

Deel deze pagina:

Heb je vragen over dit onderwerp of zou je één van onze experts willen inhuren voor een vergelijkbare opdracht?

Neem contact met ons op

Heb je een Azure expert nodig?

Neem contact met ons op

Hoor van onze experts hoe leuk ShareValue is

Lees de verhalen van onze collega's
Cookies beheren