Grenzeloos samenwerken: Ontdek de magie van Microsoft Mesh in Teams

Blog

De afgelopen jaren is het online vergaderen via Teams al niet meer weg te denken. Medewerkers krijgen steeds meer vrijheid om overal te werken en ze kunnen dus gemakkelijk online aansluiten. Het tijdperk van het missen van vergaderingen omdat je niet naar kantoor kan komen, is voorbij. Toch brengt het vergaderen via Teams wel nog wat beperkingen met zich mee. Zo kun je via een schermpje lastiger zien wat iemands gezichtsuitdrukkingen zijn, als diegene überhaupt zijn of haar camera wel aan heeft staan. Hoe je je collega's op het scherm ziet, is hierdoor een stuk platter dan wanneer je fysiek met elkaar afspreekt. Om dit obstakel te overbruggen, komt Microsoft met een nieuwe, interactieve en virtuele manier van vergaderen, Microsoft Mesh!

Wat is Microsoft Mesh?

Met Microsoft Mesh kan er in een mixed reality omgeving vergaderd worden met collega’s. Met behulp van een eigen avatar kun je als het ware in een digitale omgeving met anderen communiceren, net als in een game! Door samen met de avatars van je collega’s in dezelfde digitale omgeving te zitten, geeft dit meer het idee alsof je met elkaar in één ruimte aan het praten bent. Microsoft hoopt met Mesh collega’s weer dichter bij elkaar te brengen, ook al zitten zij niet fysiek in dezelfde ruimte. Daarnaast is het ook supermakkelijk te gebruiken. Je hoeft niet eens de Teams meeting uit om het aan te zetten!

mesh 1.png

Verhoog je Teams-Game met Microsoft Mesh

Als jij en je collega's samen worden weergegeven in één virtuele ruimte, kan dit je een sterker gevoel van verbondenheid geven met je collega's. Naast het gebruiken van deze virtuele ruimtes voor meetings, kan op deze manier als het ware ook een virtueel kantoor gebouwd worden. Op deze manier kunnen je collega’s die op afstand werken toch het gevoel krijgen alsof ze wel in een organisatie aan het werken zijn.

Je kan voor Mesh drie verschillende avatars ontwerpen. Je kunt ze sprekend op jezelf laten lijken en daarnaast kun je ze stijlen zoals je wil. Per meeting kun je dan de aangemaakte avatar kiezen die het beste aansluit op de setting van de meeting. Voor een kleine koffie meet-up met collega’s met wie je bevriend bent, kun je een avatar gebruiken met een wat meer casual look. Als je volgende meeting een belangrijke businessmeeting is, gebruik je eerder een avatar die een blouse of een pak draagt. En het makkelijke is, je hoeft je er niet eens voor om te kleden!

Daarnaast kun je makkelijk overal in de ruimte dingen laten zien zoals een PowerPoint, document of afbeelding. Op deze manier kunnen meerdere mensen tegelijk hun items laten zien en kun je makkelijk van het ene document naar het andere document navigeren. Er zijn een aantal standaard omgevingen waarin je de meeting kan uitvoeren. Daarnaast is het ook mogelijk om met behulp van programmeren in Unity een custom vergaderomgeving te maken. Zo kun je een eigen digitale vergaderruimte ontwerpen en deze inrichten naar de wensen van jouw bedrijf.

Maar dat is niet alles! Naast het weergeven van medewerkers in dezelfde ruimte, vangt Mesh ook ruimtelijke audio op. Zo kun je ook in dezelfde meeting meerdere gesprekken door elkaar laten lopen, zonder dat mensen echt door elkaar praten. Je kan makkelijk een grote groep in kleinere groepjes opsplitsen door alleen een beetje afstand van elkaar te nemen. Je eigen computeraudio vangt namelijk alleen maar het geluid op van andere deelnemers die in jouw omgeving in de meeting praten. Met het gebruik van reacties binnen de Mesh omgeving kunnen mensen ook makkelijker hun uitdrukking of lichaamstaal uiten. Dit is vooral handig voor mensen die normaal wat verlegen zijn tijdens online meetings of voor mensen die vaker last ervaren met het uiten van hun gevoelens. Op deze manier kan het dus zijn dat jouw ene verlegen teamlid opeens veel meer zijn of haar eigen mening kan uiten tijdens vergaderen.

Stap in de wereld van Microsoft Mesh

Voor het gebruiken van Mesh hoef je helemaal niet zo ver te gaan. Het is namelijk recentelijk uitgebracht als een functie binnen Teams. Het enige wat je hoeft te doen is Teams openen in de Windows desktop app en tijdens je meeting je avatar en ruimte in te stellen. Op andere Teams platformen zoals mobiel, de webapp en Mac zullen gebruikers nog even geduld moeten hebben voordat zij ook met Mesh kunnen vergaderen.

In de afbeelding hieronder kun je zien waar je de optie voor het aanzetten van de interactieve omgeving in Teams kunt vinden.

mesh 2.png

Als je nog geen avatar hebt, kun je deze direct aanmaken, zodat je gelijk deel kan nemen in deze nieuwe online meeting omgeving. Wanneer dit gelukt is, krijg je een kleine uitleg van de verschillende acties die je kan uitvoeren binnen de virtuele meeting. Bijvoorbeeld hoe je je kunt voortbewegen en hoe je kunt rondkijken. Daarnaast kun je jezelf ook van de ene naar de andere plek teleporteren. En zo zijn er nog veel meer opties. Daarna kun je je vergadering voortzetten zoals je altijd gewend bent, maar dan in de nieuwe virtuele omgeving. Je kan je hand opsteken zoals gewoonlijk, je speaker of microfoon dempen of iets delen met je collega's.

Voor echte technologiefans is het ook nog mogelijk om deze meetings te ervaren met een virtual reality headset. Als je deze toevallig bezit, schroom dan niet om het een keertje uit te proberen!

Hoe kun je ermee aan de slag?

De IT-afdeling binnen jouw organisatie zal eerst het gebruik van deze functies nog moeten vrijgeven voordat je ook echt met Microsoft Mesh aan de gang mag gaan. Dit gaat dan over de Avatars en Mesh app, die geïntegreerd kunnen worden in Microsoft Teams. Wees dus niet getreurd als je niet direct deze functies terugziet in Teams, want bijna alle business en Enterprise licenties hebben nu toegang tot Microsoft Mesh, als je organisatie dit ook goedkeurt.

Zodra jouw IT-afdeling deze toegang heeft gegeven, kun je gelijk in de Teams meeting omgeving aan de slag!

Conclusie

Kortom, Microsoft Mesh kan de digitale meetings via Teams binnen jouw bedrijf naar een nieuw level tillen, door deelnemers in dezelfde ruimte weer te geven. Binnen deze ruimtes kunnen gebruikers hun eigen avatars ontwerpen, allerlei content aan elkaar laten zien en gebruik maken van ruimtelijke audio.

Ben je geïnteresseerd geraakt in het gebruik van Microsoft Mesh maar weet je niet waar je moet beginnen? Bezoek dan de Microsoft website: Introducing Microsoft Mesh | Connect like never before of neem contact op met ShareValue zodat één van onze experts jou verder kan helpen!

Deel deze pagina:
Michelle
Auteur
Michelle
Consultant

Heb je vragen over dit onderwerp of zou je Michelle willen inhuren voor een vergelijkbare opdracht?

Neem contact met ons op

Lees ook onze andere berichten

Kan je een Microsoft 365 consultant gebruiken?

Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken

Wil je aan de slag als Microsoft 365 consultant bij ShareValue?

Lees hoe leuk het bij ons is!
Cookies beheren