ShareValue | Snel en eenvoudig de kwaliteit van code substantieel verhogen met een Quality Gate

Snel en eenvoudig de kwaliteit van code substantieel verhogen met een Quality Gate

Iedereen wil goede kwaliteit code leveren en behouden, toch? Wij ook. Hiervoor gebruiken we zogenaamde quality gates. In deze blog laat ik zien hoe je met deze gates de kwaliteit van softwareontwikkelprojecten eenvoudig kunt verhogen.

Om belangrijke branches in het ontwikkelproces te beschermen, gebruiken we branch policies. Deze policies helpen het ontwikkelteam de kwaliteit van code hoog te bewaken. Zo kun je bijvoorbeeld minimaal 2 reviewers laten kijken naar een zogenaamd pull request: een eenvoudige vorm van branch policy.

Quality gate

Een andere vorm van een branch policy, is een zogeheten quality gate. Een quality gate kan men het beste omschrijven als ‘een groep van minimale vereisten, ofwel een set kwaliteitsdrempels, waar nieuwe code aan moet voldoen voordat het gemerged mag worden in de code base.’ Voorbeelden van kwaliteitsdrempels zijn bijvoorbeeld: statische code analyse, code reviews, beveilingsniveaus en Unittests.

Om een nieuwe branch daadwerkelijk in de code base te krijgen, moet het iedere kwaliteitsdrempel bedwingen. Als het project niet door een van de testen komt, zal het niet worden opgenomen in de code base. De developer krijgt dan het verzoek om fouten eerst te herstellen, en kan daarna nogmaals proberen zijn branch te mergen middels een pull request.logo

 

 

SonarQube Quality Gate

Met SonarQube, een code-review-en-management-applicatie, kunnen deze zogenaamde quality gates eenvoudig in het proces worden ingesteld. Bij het uitvoeren van dit programma, test dit systeem nieuwe code automatisch op de ingestelde kwaliteitsdrempels. Als de ingestelde kwaliteitsdrempels niet worden gehaald, is het niet mogelijk om de branch te mergen. Een zeer krachtige wijze van het bewaken van de kwaliteit van een project.

 

Sonar Qube dashboard

SonarQube beschikt over een dashboard waar de gebruiker eenvoudig de continuïteit van het project kan monitoren en daarnaar kan handelen.

icons

SonarQube is eenvoudig te integreren met source-code-management-systemen als Azure DevOps en Jenkins. Het wordt aangeboden als plugin die eenvoudig in de ontwikkelstraat kan worden ingesteld.

 

De voordelen van Sonar Qube Quaility Gate op een rij:

  • Snel kwaliteit verhogen d.m.v. quality gates
  • Gratis en open source
  • Eenvoudig te integreren in bestaande source code management systeem

 

Wil jij ook door middel van een Quality Gate de kwaliteit van je code verbeteren? Mijn collega’s en ik helpen je graag met het instellen en het gebruiken hiervan. We zijn zelf enthousiast, dus we doen het graag! Neem vooral contact op om eens te kijken hoe wij jou kunnen helpen.

18-04-2019 |

Vond je dit een interessant bericht? Deel het!

© ShareValue 2020