Nieuwbouw, door de ogen van een developer

Blog

Niets is leuker dan te zien hoe vanaf de grond af aan iets nieuws wordt gebouwd. Nóg leuker is als je er zelf ook aan mag meebouwen! Op dit moment ben ik zelf aan de slag bij een van onze klanten om de portalen en systemen die zelfstandig vermogensbeheerders gebruiken compleet te vernieuwen. Iets wat je in de detachering niet vaak ziet en als je die kans krijgt wil je natuurlijk iets opleveren waar jezelf ook trots op bent. Een leuke en uitdagende opdracht!

De markt verandert continu

Het huidige platform waarop gewerkt wordt is ca. 15 jaar oud, in ICT-begrippen uit de prehistorie dus. Nu bestaat het platform voor het grootste gedeelte uit 2 grote applicaties. Deze applicaties zijn geschreven in verouderde technieken, zoals bijvoorbeeld Python, en zijn daardoor moeilijker onderhoudbaar. De wereld gaat steeds sneller en sneller. Wat vandaag bedacht is, is morgen alweer verouderd. In de wereld van vermogen is dit net zo! Voor dit project is het dus belangrijk dat de juiste applicaties en technieken gekozen worden, die snel en makkelijk onderhoudbaar zijn.

Sneller, moderner en gebruiksvriendelijker zijn woorden die uit de interviews met de gebruikers kwamen. Persoonlijk heb ik nog nooit meegemaakt dat er een interviewer wordt ingehuurd om te zorgen dat alle wensen, struikelblokken en zo dus ook de requirements boven tafel komen. Door deze werkwijze komt er een systeem waar niet alleen de IT-afdeling heel blij is, maar ook de business die ermee moet gaan werken. Naar aanleiding van de interviews was het heel duidelijk dat er gekozen moest worden voor complete nieuwbouw.

Eerste stappen gezet, en nu?

Requirements boven tafel, keuze gemaakt voor complete nieuwbouw, en nu? Allereerst is er gekozen voor een nieuwe architectuur op basis van microservices die met elkaar communiceren via een zogenoemde service bus. Deze microservices hebben allemaal hun eigen specifieke taak in het proces en moeten los van elkaar kunnen functioneren, ook als de andere services tijdelijk niet beschikbaar zijn. Doordat deze microservices zo klein zijn, is het makkelijker deze te onderhouden in de toekomst en deze dus ook makkelijker te releasen. Niet zoals nu, dat er een keer per 2 of per 6 weken een uitrol kan plaatsvinden.

Tijd voor tooling!

Als Developer gaat mijn hart hier sneller van kloppen en ben ik altijd graag bezig met de nieuwste technologieën en technieken. Omdat dit project nieuwbouw betreft, willen wij uitgaan van de nieuwste stabiele en ondersteunende technieken. Voor de Back-End stond de keuze al vast, deze zou ontwikkeld worden in .NET Core. De keuze voor Front-End stond echter nog niet vast en hierin hebben wij zelf de vrijheid gekregen om een keuze te maken. Wij hebben meerdere technieken en combinaties daarvan geprobeerd, zoals Vue.js, React, Angular en MVC ASP.NET. De keuze is uiteindelijk gevallen om de nieuwe applicaties te gaan ontwikkelen in Angular (6) in combinatie met een API op basis van .NET Core. De reden hiervoor is dat zowel Angular als Microsoft .NET Core een groot ontwikkelteam en een grote achterban hebben. Hierdoor is de zekerheid voor doorontwikkeling en ondersteuning groter.

Is dit het ideale toolingpakket voor dit project? Kijkend naar de huidige situatie, kennis die in huis is en de requirements van deze opdracht denken wij dit zeker. Echter kan je nooit een ideaal toolingpakket van tevoren kiezen. Momenteel zitten wij middenin deze migratie en zijn wij bezig met de verschillende applicaties. Tijdens de migratie lopen wij nog steeds elke dag tegen technische uitdagingen aan waar wij oplossingen voor moeten bedenken. Zo zie je maar dat je vooraf niet een vaste toolingset kan kiezen, maar deze beetje bij beetje steeds wordt uitgebreid en gaandeweg wordt samengesteld aan de hand van nieuwe inzichten en eisen.

Is jouw organisatie bezig met de complete nieuwbouw van een systeem en ben je nog op zoek naar de juiste Developers? Neem eens contact op met Ricardo, Peter of Mehmet om te zien wat ShareValue voor je kan betekenen.

Auteur Alex Developer

Heb je vragen over dit onderwerp of zou je Alex willen inhuren voor een vergelijkbare opdracht?

Neem contact met ons op

Zoek je een nieuwe baan?

Bekijk onze vacatures

Wil je weten waar wij goed in zijn?

Ontdek onze expertises