Kubernetes: wat is het en waar dient het voor?

Blog

Hoe gaaf zou het zijn om een applicatie te draaien in een omgeving die zich continu op basis van de behoefte uitbreidt of zelfs verkleint? Een omgeving die volledig geautomatiseerd als een mechanisme functioneert en dynamisch is? De wereld van hedendaagse containers en microservices is een oplossing die dit kan waarmaken. Dit wordt mede mogelijk gemaakt door Kubernetes (in het Grieks “stuurman (iemand die aan het roer staat) of piloot”).

Traditionele datacentertechnieken waarbij elke applicatie op een afzonderlijke virtuele machine draait, vragen veel kracht en brengen zo hoge kosten met zich mee. Kubernetes daarentegen is een orchestrator die de onderliggende container-virtualisatie-software (Docker) aan het managen is. Het opspinnen of opschalen van een container duurt in veel gevallen enkele seconden, omdat het alleen een container hoeft op te spinnen in plaats van eerst een systeem met daaropvolgend de applicatie. Op het gebied van schaalbaarheid en performance zorgt deze oplossing voor een efficiënt applicatielandschap.

Wat moet je je voorstellen bij Kubernetes?

Je kunt het eigenlijk vergelijken met een zeehaven waar de Docker Nodes de containerschepen zijn en dat Kubernetes de kranen, geautomatiseerde voertuigen en opslag van de containers in de haven beheert. Op basis van de vraag naar containers breidt Kubernetes de omgeving uit en plaatst dit zelf op de schepen (Docker Nodes). Het plaatsen van de containers wordt bepaald door de configuratie van de orchestrator.

Een oplossing die zelfs Kubernetes automatiseert

Hoe mooi zou het zijn om zelfs Kubernetes te automatiseren? Om dit gemakkelijker te maken heeft Microsoft een mooi laagje over het hele Kubernetes platform gebouwd: AKS (Azure Kubernetes Services). AKS is een samenstelling van de Operating System, Virtualisatie Software (Docker) en Orchestrator (Kubernetes). Dit maakt deployment en management on the go mogelijk. Vanuit de Azure portal is het mogelijk om met een aantal drukken op de knop een volledige Kubernetes cluster uit te rollen.

Je vraagt je dan misschien af hoe het zit met de configuratie. Die zijn simpel in te laden door parameter files en de meest belangrijke opties zijn al aan te passen via de Web interface. Zoals het opschalen van de nodes en het verkrijgen van nuttige informatie over de workload (pods), nodes (workers), networking, security en identity and access management van de omgeving.

Dit was het even in het kort over Kubernetes. De volgende keer gaan we dieper in op verschillende onderdelen. Mochten mijn collega’s en ik je in de tussentijd kunnen helpen bij het werken met Kubernetes of een ander vraagstuk binnen Azure, laat het ons weten. We helpen graag!

Deel deze pagina:

Heb je vragen over dit onderwerp of zou je één van onze experts willen inhuren voor een vergelijkbare opdracht?

Neem contact met ons op

Heb je een Azure expert nodig?

Neem contact met ons op

Hoor van onze experts hoe leuk ShareValue is

Lees de verhalen van onze collega's
Cookies beheren