Dotnét wat sneller naar de eindstreep

Blog

Waarom de keuze voor .NET in plaats van Java? Het blijft de eeuwige discussie onder developers, maar ik vind de discussie an sich niet zo heel interessant eigenlijk. Bottom line zijn het uiteindelijk gelijkwaardige alternatieven, sterker nog: .NET en Java hebben op allerlei vlakken veel overeenkomsten.

Bij .NET sluiten de verschillende onderdelen van het .NET-ecosysteem echter heel mooi op elkaar aan, omdat alles door Microsoft zelf is ontwikkeld. Beide frameworks hebben voordelen en nadelen, maar het belangrijkste is voor mij dat we heel snel een werkend product kunnen opleveren aan onze opdrachtgevers. Als de requirements van een project duidelijk zijn, kunnen we meteen beginnen met ontwikkelen, want de basis ‘bouwblokken’ zijn bij .NET al beschikbaar.

Onze opdrachtgevers zijn onder andere grote banken en verzekeraars met IT-afdelingen die goed op de hoogte zijn van de nieuwste ontwikkelingen. Als wij worden ingehuurd, is er dan vaak ook al een vergevorderd en uitgedacht concept klaar en weet de IT-manager al precies wat er benodigd is. Aan mij en mijn team om dit concept om te zetten naar een werkend prototype, ook wel een MVP (minimum viable product) genoemd. Met .NET – dat vaak ook al wordt gebruikt door onze klanten – is dit heel snel te realiseren. Dotnét wat sneller naar de eindstreep, zeg ik dan ook wel eens.

Hoe dat in zijn werk gaat? Simpelgezegd als volgt. We zetten een development-team op, met een man of vier a vijf van onze gedetacheerde software-ontwikkelaars. We werken hierbij volgens de SCRUM-methodiek, dus met een scrummaster en user stories, met daaraan gekoppeld de verschillende taken die moeten worden uitgevoerd. Alles heel gestructureerd en goed gedocumenteerd. Dagelijks zorgen we voor een duidelijk overzicht van waar we staan en wat we de komende tijd gaan bouwen, wat we gaan aanpassen. Dit doen we in nauwe samenwerking met de Product Owner, die meestal bij de klant in dienst is.

“Belangrijkste is voor mij dat we heel snel een werkend product kunnen opleveren aan onze opdrachtgevers”

Een voorbeeld. Een van de projecten waaraan ik voor ShareValue heb gewerkt, is het uitbreiden van een complexe enquete-applicatie. Deze wordt onder andere gebruikt voor het afnemen van interne audits bij de klant. Als technische oplossing werd gekozen voor een backend gebaseerd op Web API en een frontend op basis van AngularJS. Aan het begin van het traject werd een Visual Studio Team Services server geconfigureerd zodat nieuw gebouwde functionaliteit automatisch geïnstalleerd werd op de testserver.

Kort daarna hebben we ook geautomatiseerde functionele tests ingebouwd, die uitgevoerd worden zodra er nieuwe code ingecheckt werd. Zo hebben we ervoor gezorgd dat er veel controle op het bouwproces was. Bovendien was de feedback loop tussen de ontwikkelaars en de testers erg kort, zodat bugs in de applicatie snel gevonden werden en dus ook snel opgelost konden worden door de ontwikkelaars.

De sprint en het backlog werden ook bijgehouden in Visual Studio Team Services, waardoor het op elk moment duidelijk was hoe de sprint verliep en wie met welke items bezig was. Dit alles zorgde ervoor dat het ontwikkelproces heel soepel verliep en de nieuwe functionaliteit in no-time aan de applicatie toegevoegd was.

We kijken dus samen met de opdrachtgever continu en ook in retrospectief wat er goed gaat en waar verbeterpunten zijn. Zo werken we van versie naar versie naar eindproduct. En met de uitstekende tooling van Microsoft is dit ook echt een heel prettige manier van werken. Het mooie van .NET vind ik ook dat het continu in ontwikkeling is, zoals recent de toevoeging van .NET Core, waarmee het software framework nu cross-platform beschikbaar is.

“The network is the computer”

Alleen de naam van Microsofts Development Framework .NET (dotnet) zorgt voor niet-ingewijden nog steeds voor enige verwarring. Waar komt die naam vandaan en heeft het te maken met de internetdomeinextensie (.net)? Op de laatste vraag kunnen we kort zijn: nee, daar heeft het niets mee te maken. De oorsprong van .NET ligt al in de jaren ’90: Microsoft haakte in op de door topman John Gage van Sun Microsystems bedachte slogan: ‘The network is the computer’ en lanceerde .NET als variatie op dotcom, wat in die tijd synoniem stond voor het internet. En zo is de cirkel weer rond, want Java is oorspronkelijk ontwikkeld door Sun Microsystems. En in deze tijden van cloudcomputing, kunnen we met recht zeggen: the network is the computer.

Heeft u ook een project waarvoor u (extra) developmentpower kunt gebruiken? Neem contact met ons op!

Deel deze pagina:

Heb je vragen over dit onderwerp of zou je één van onze experts willen inhuren voor een vergelijkbare opdracht?

Neem contact met ons op

Lees ook onze andere berichten

Zoek je een nieuwe baan?

Bekijk onze vacatures

Wil je weten waar wij goed in zijn?

Ontdek onze expertises
Cookies beheren