5 redenen voor een Young Professional om te starten als consultant

Blog

Ongeveer anderhalf jaar geleden maakte ik de stap van werken als Developer voor één vaste werkgever naar het werken voor verschillende opdrachtgevers. Ik was op dat moment iets meer dan twee-en-een-half jaar afgestudeerd en had voor mijn gevoel nog veel te leren. Deze stap leek daarom voor mij erg groot: zelfstandig worden weggezet bij een organisatie waar ik als specialist aan de slag ga? Kan ik dat?

De laatste anderhalf jaar heb ik een heel duidelijk antwoord gekregen op die vraag: Ja! Sterker nog, ik ben ervan overtuigd dat het voor veel Young Professionals de beste stap is om te maken. Waarom? Daar kunnen we een lang gesprek over voeren, maar hieronder zal ik je proberen uit te leggen wat voor mij de belangrijkste redenen waren om deze stap te nemen en mogelijk onzekerheden voor jou uit de weg te ruimen.

1. Een kijkje in verschillende keukens

Ik zat bij mijn toenmalige werkgever niet meer op mijn plek. Ik had het gevoel meer te willen, maar waar ben ik precies naar op zoek? Met mijn stages en afstudeerplek had ik wel wat gezien van de IT-wereld, maar bij lange na niet genoeg om een goed beeld te kunnen vormen van wat een bedrijf te bieden heeft. Omdat je  als consultant makkelijker kunt switchen van opdracht, bood dit mij de mogelijkheid om die ervaring op te doen. Zo heb ik in anderhalf jaar kunnen ervaren hoe het is om voor een MKB-bedrijf te werken in een klein team, maar ook voor een grote verzekeraar binnen multidisciplinaire teams. De verschillen tussen bedrijven worden daardoor snel duidelijk waardoor je een goed beeld kunt vormen over bij wat voor bedrijf jij graag werkzaam wilt zijn. Ook je toekomstige opdrachten kun je hier dus beter op filteren.

2. Veel ruimte en budget voor persoonlijke ontwikkeling

Ik weet het, de meeste bedrijven bieden persoonlijke ontwikkelbudgetten. Overigens hoor ik van veel mede-ontwikkelaars dat dit budget bij lange na niet altijd gebruikt wordt. Een omgeving waarin je omringd bent met leergierige mensen die je ook aansporen om daadwerkelijk die cursus te doen, dat event bij te wonen of dat certificaat te behalen draagt enorm bij aan je persoonlijke ontwikkeling. Zo worden er bijvoorbeeld regelmatig cursussen gegeven op kantoor, waar je veel dingen leert die je bij de klant direct in praktijk kunt toepassen.

3. Altijd een team van ervaren ontwikkelaars als back-up

Niemand is alwetend, maar zeker wanneer je nog niet heel lang in het werkveld zit kan de wereld van de IT als overweldigend ervaren worden. Er is veel informatie beschikbaar op het internet, maar soms is het handig om een vraag te kunnen stellen aan mensen met praktijkervaring die niet bij iedere klant altijd aanwezig zijn. Bij ShareValue werk je vanuit een team met dezelfde expertise. Kom je er bij de klant niet uit? Dan heb je altijd de mogelijkheid om één van je collega’s om hulp te vragen. Dit heb ik, zeker bij mijn eerste opdracht, regelmatig ervaren. Zo had ik iedere week even een kort overleg van 10 minuten met één van onze collega’s om technische obstakels te bespreken.

4. Flexibiliteit met stabiliteit

Uiteraard is werken voor afwisselende werkgevers ook op andere manieren mogelijk, maar een groot voordeel is dat je niet steeds opnieuw in gesprek hoeft over de arbeidsvoorwaarden. Daarnaast kan het natuurlijk voorkomen dat er even geen geschikte opdracht voor jou is. Als zelfstandige draag je dan zelf dat risico, hier ontvang jij gewoon nog jouw salaris. Ook hoef je je geen zorgen te maken over verzekeringen, je pensioen en allerlei praktische zaken als laptops, telefoons en vervoer. Het is de ideale balans tussen zelfstandig ondernemen en voor één vaste werkgever werken.

5. Opbouwen van een netwerk

Doordat je bij veel verschillende bedrijven komt te werken, bouw je snel een groot netwerk op. Zeker wanneer jij je hebt bewezen binnen een bedrijf, zal je naam niet snel vergeten worden. Dit kan in de toekomst leiden tot mooie vervolgopdrachten maar zorgt ook voor een groot netwerk waarop je in de toekomst altijd verder kunt bouwen.

Conclusie

Juist als startende IT-professional is het heel waardevol om bij verschillende opdrachtgevers te werken. Al kan dit aan het begin als een grote stap voelen, ben ik van mening dat een sprong in het diepe er juist voor zorgt dat je snel veel ervaring opdoet, je kennis enorm vergroot, veel verschillende bedrijven kunt zien en je de ideale balans krijgt tussen zelfstandig ondernemen en in loondienst zijn. Denk jij na het lezen van deze blog dat dit voor jou ook een interessante stap is? Kom dan vooral eens langs op ons kantoor om de mogelijkheden voor jou te bespreken! Je kunt altijd contact opnemen voor een afspraak.

Deel deze pagina:
Sem
Auteur
Sem
Developer

Heb je vragen over dit onderwerp of zou je Sem willen inhuren voor een vergelijkbare opdracht?

Neem contact met ons op

Wil je onze collega worden?

Bekijk onze vacatures

Hoor van onze experts hoe leuk ShareValue is

Lees de verhalen van onze collega's
Cookies beheren