Inspiratie opdoen tijdens de SharePoint Conference in Las Vegas

Blog

De afgelopen jaren is de wereld van de SharePoint-ontwikkelaar sterk veranderd. Naast SharePoint on-premise krijgen wij te maken met oplossingen binnen Office 365 en oplossingen gebouwd op Azure. Waar de ontwikkelaar vroeger .NET code kon schrijven, moet dit nu met het nieuwe SharePoint Framework grotendeels met Client-side code in JavaScript gebeuren.

Hierbij kan gebruik gemaakt worden van de verschillende frameworks die beschikbaar zijn voor JavaScript zoals Angular, React, Knockout en Vue.js. Alle functionaliteiten welke niet Client-side kunnen worden afgehandeld, verhuizen vervolgens naar Azure waar aan de hand van bijvoorbeeld Azure Functions, Table Storage en remote event receivers Office 365 verder wordt uitgebreid.

Om al deze veranderingen bij te kunnen houden en geïnspireerd te raken om anders na te denken over oplossingen bij mijn klanten bezoek ik graag grote conferenties. Toen de North American SharePoint Conference in Las Vegas werd aangekondigd heb ik dan ook niet lang hoeven nadenken. Een door Microsoft gesponsord event waar alle grote namen uit de SharePoint en Office 365 wereld bij elkaar komen, daar moet ik bij zijn!

Tijdens de conferentie worden ruim 150 verschillende sessies en meerdere workshops gegeven. Om structuur te brengen in mijn bezoek aan de conferentie heb ik een viertal onderwerpen uitgelicht waarop ik mij zal focussen.

1. SPFx (SharePoint Framework)

Het SharePoint Framework, of ook wel SPFx genoemd, staat nog in de kinderschoenen. Sinds de lancering halverwege 2016 volgen de veranderingen en mogelijkheden binnen het Framework elkaar in rap tempo op. Eerst konden we alleen nog maar webparts maken voor modern pages op Office 365. Ondertussen kunnen we extensions maken om de complete pagina te beïnvloeden en kunnen we ook SPFx webparts maken voor SharePoint 2016 on-premise. Ik verwacht op de conferentie veel nieuwe aankondigingen voor het SharePoint Framework en ben benieuwd hoe deze mij in mijn werk verder kunnen helpen.

2. Office 365 in combinatie met Azure

Voor Office 365 kan geen .NET code meer worden uitgerold. Ontwikkelaars moeten voor zaken waar toch echt maatwerk code vereist is uitwijken naar andere bestemmingen voor hun code. De logische bestemming als je in Office 365 bezig bent is dan natuurlijk Azure. Azure is de clouddienst van Microsoft waarbinnen je serverless functions kunt aanbieden, alternatieven voor opslag hebt zoals Azure tables en waar je bijvoorbeeld events vanuit Office 365 kunt afvangen en verder kunt verwerken. De mogelijkheden binnen Azure groeien net zo hard als de mogelijkheden binnen Office 365 en ik ben dan ook benieuwd wat ik op dit gebied in Las Vegas zal tegenkomen.

3. SharePoint Patterns and Practices (PnP)

Het SharePoint Patterns and Practices programma loopt nu al een aantal jaar. Het is een open source initiatief wat gecoördineerd wordt door een aantal personen vanuit Microsoft en een aantal externen. Het programma levert mooie voorbeelden, technische sessies en tools waar de gehele Office 365 community baat bij heeft. Het mooie van het PnP programma is dat de community eromheen ook erg betrokken is en dit levert weer mooie nieuwe features op. Een groot deel van het PnP core team zal ook op de conferentie in Las Vegas aanwezig zijn. Zij zullen een aantal sessies verzorgen, waaronder een workshop. Ik ben erg benieuwd welke vernieuwingen naar boven komen en hoe wij de komende jaren nog meer gebruik kunnen gaan maken en bij kunnen gaan dragen aan dit programma.

4. SharePoint 2019

Tijdens Ignite 2017 is SharePoint 2019 aangekondigd. Een sterk signaal van Microsoft dat on-premise nog steeds tot de mogelijkheden behoort en volledig ondersteunt wordt. De verwachting is dat we halverwege 2018 een voorproefje krijgen wat SharePoint 2019 allemaal te bieden heeft. Het zou mij niet verbazen als Microsoft de conferentie in Las Vegas hiervoor aangrijpt. Er is nog niet veel bekend over SharePoint 2019 en ik kijk dus erg uit naar de “Mystery” sessies van Microsoft tijdens het event.

Ga ik alle informatie en kennis die ik op doe tijdens de conferentie voor mijzelf houden? Nee natuurlijk niet! “What happens in Vegas, definitely doesn’t stay in Vegas”. Op 5 juni zullen mijn collega’s en ik onze kennis delen tijdens een informatieavond op kantoor bij ShareValue. Naast break-out sessies waarin wij de nieuwtjes uit Las Vegas behandelen komt er ook een klant van ShareValue vertellen over hun ervaring met Office 365 en SharePoint. Verder zijn er deze avond experts aanwezig voor “ask the expert” vragen. Om op de hoogte te worden gehouden over dit event kun je ShareValue volgen via de verschillende social media kanalen. Tijdens de conferentie kun je mij en mijn avonturen volgen via @Snakeroel op Twitter.

Auteur Roel Developer

Heb je vragen over dit onderwerp of zou je Roel willen inhuren voor een vergelijkbare opdracht?

Neem contact met ons op

Zoek je een nieuwe baan?

Bekijk onze vacatures

Wil je weten waar wij goed in zijn?

Ontdek onze expertises