De vier veranderingen van Office 365 om het meeste naar uit te kijken

Blog

De ontwikkeling van Office 365 stopt niet. Maar ééns per jaar worden er grote mededelingen door Microsoft gedaan en lichten ze een tipje van de sluier op voor het komende jaar. Met die teasers gaan wij aan de slag om de visie, oplossingen en tooling aan elkaar te knopen tot toekomst vaste oplossingen.

Met “SharePoint on Premise” was dat altijd zeer duidelijk, maar met Office 365 is het niet altijd even helder omdat de ontwikkelingen continu zijn. We verwachten dit jaar tijdens de SharePoint Conference in Las Vegas echter informatie te ontvangen die veel functionaliteiten (en dus ook de visie) verder gaat verduidelijken. Dit jaar gaan er namens ShareValue een aantal collega’s naar Las Vegas, maar ook naar de conferentie in Mainz. (En waarschijnlijk kom je ons ook tegen bij DIWUG-avonden, SharePoint Saturday of de European SharePoint conference). We willen namelijk altijd bijblijven op ons vakgebied en als Developer, applicatiebeheerder of als functioneel consultant heb je andere focusgebieden.

Op welke onderwerpen ga ik me focussen?

Mijn aandachtsgebieden voor Office 365 liggen voornamelijk bij het veranderen en verbeteren van organisaties op basis van Office 365/SharePoint. Dat kan variëren van de adoptie van Office 365 tot het inrichten van een intranet. Wat er gebeurt in Las Vegas is natuurlijk lastig te voorspellen, maar ik stel mij als doel om meer informatie te achterhalen over minimaal de volgende onderwerpen:

  1. Communication en Hub Sites: het intranet is altijd een zeer arbeidsintensieve ontwikkeling geweest op SharePoint. De Communication Sites en aangekondigde Hub Sites kunnen hier een zeer groot verschil in maken. De communication sites zoals ze nu zijn, zijn voor kleine organisaties al goed genoeg, maar ik ben erg benieuwd in hoeverre we straks hier Enterprise oplossingen mee kunnen maken.
  2. Dan is dé klapper van Office 365 de applicatie Teams. Teams is een van de jongste apps binnen de Office 365 familie, maar de adoptie bij klanten en eindgebruikers is zeer hoog. Zo hoog dat de ontwikkelingen voor Teams niet snel genoeg kunnen gaan. Ik ben dan ook benieuwd welke ontwikkelingen er nog aan gaan komen, maar vooral ook hoe we Teams kunnen gaan gebruiken om de data beter en efficiënter te beheren. Ben je als organisatie nu al bezig met het inrichten en gebruiken van Teams? Dan kan de blog van mijn collega Pieter van der Poort interessant zijn. In zijn blog beschrijft hij vijf aandachtspunten bij het inrichten en gebruiken van Microsoft Teams.
  3. Voor je überhaupt aan de slag gaat met Office 365 en SharePoint, moet je als organisatie nadenken over de informatie-architectuur. Met het oude SharePoint was die structuur zeer helder, maar Office 365 biedt zeer veel cross-datamogelijkheden dat een logische architectuur steeds lastiger wordt om op te sturen. Ik wil dan ook onderzoeken wat daarin de beste mogelijkheden zijn. Is een informatie-architectuur überhaupt nog wel nodig?

Het laatste punt is eigenlijk een zeer praktisch punt: veel IT-organisaties hebben al moeite om de ontwikkelingen van Office 365 bij te benen. Laat staan een goede implementatie te bieden die echt een meerwaarde biedt voor eindgebruikers. Welke stappen kun je als IT-afdeling nemen om gebruikers te overtuigen en misschien zelfs wel te enthousiasmeren?

Dit zijn mijn focuspunten voor de conferentie in Las Vegas. Ons plan is om te breken met het aloude gezegde: “What happens in Vegas, stays in Vegas”. Op 5 juni zullen we namelijk onze kennis, en nieuws delen tijdens een informatieavond. Volg ShareValue op de diverse Social Media of ondergetekende via @r_acker. Dan wordt je vanzelf op de hoogte gehouden wanneer je je hier voor kunt aanmelden.

We houden deze informatieavond nu voor de derde keer en mijn idee is dat bezoekers dat ervaren als een avond waar je veel kennis kunt opdoen. Kennis óver Office 365, kennis ván mijn collega’s die u graag op weg helpen, maar vooral ook bíj andere organisaties. Ook dit jaar zal een van onze klanten hun ervaring met SharePoint/Office 365 komen delen.

Tot 5 juni!