Iedereen kan een expressie opmaken in Power Automate

Blog

Ook deze maand heeft Microsoft weer een aantal mooie verbeteringen en nieuwe ontwikkelingen uitgebracht. Eén van deze verbeteringen wil ik met jullie gaan bespreken in mijn blog.

In mijn blog van de maand maart heb ik jullie een uiterlijke verandering laten zien in Power Automate op het gebied van expressies. Deze maand komt er een verbetering uit die het mogelijk maakt om invoergegevens op te maken op basis van voorbeelden; dus expressies genereren in plaats van ze zelf te schrijven in Power Automate!

Hoe ziet dit eruit?

Expressies in Power Automate is een krachtige manier om bewerkingen uit te voeren op gegevens. Nu kan het opmaken van expressies best ingewikkeld zijn, vooral als het gaat om complexe varianten. Het is nu mogelijk om op basis van voorbeelden een expressie op te bouwen. Waardoor je zonder de verschillende functies en bijbehorende syntaxis te kennen die nodig zijn om de gewenste expressies te maken, toch die complexe variant kunt opmaken. Dit is voor elke maker, ervaren of niet, een perfecte toevoeging.

Als je tekst, data of getallen wilt opmaken, kan dit vrij gemakkelijk door alleen voorbeelden te geven van de uitvoerindeling die je door de stroom wilt produceren. Power Automate genereert automatisch de expressieformule die je dan direct kan gebruiken in je flow.

Datum opmaken op basis van voorbeelden.

Hoe gebruik je deze functionaliteit? Stel je voor: je gebruikt een SharePoint-lijst met reserveringen op producten die je uitleent voor twee weken. Als de twee weken verlopen zijn, wil je een e-mail verzenden naar de persoon die het product heeft geleend met de vraag deze in te leveren. Standaard noteert de SharePoint-indeling data als volgt: 2023-05-14. Maar dit wil je in het e-mailmeldingsbericht weergeven als 14 mei.
Laten we eens kijken hoe we de notatie van de datum met opmaakgegevens kunnen wijzigen aan de hand van voorbeelden.

Wanneer je de Flow bewerkt in de Power Automate-ontwerper, selecteer je de actie waarin je de opgemaakte datum wilt invoegen en ga je vervolgens naar een tekstveld op de kaart.
Selecteer in het venster dat opent de optie Expressie > Gegevens opmaken op basis van voorbeelden.

In de lijst die geopend wordt, vind je alle items die in de stroom weergegeven kunnen worden. Selecteer het item dat je wilt omzetten en geef een voorbeeld van de oorspronkelijke gegevens voor het item dat je in de vorige stap hebt geselecteerd.

Power Automate geeft de expressie weer waarmee je de gewenste uitvoer te zien krijgt. Dit kan je testen met een andere waarde om te bevestigen dat de expressie doet wat je verwacht.

Conclusie

Met deze verbetering ben je in staat om makkelijk en snel je expressies vorm te geven, zonder dat je de verschillende functies en bijbehorende syntaxis kent die nodig zijn om de gewenste expressies te maken.
Deze functionaliteit is voor iedere maker een verbetering, eenvoudig in gebruik en krachtig in uitvoer. Probeer het eens uit en je zal zien dat het ook jouw Flow beter maakt.

Wil je meer weten over deze functionaliteit of over het Power Platform in het algemeen? Neem dan gerust contact op met ons zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.

Deel deze pagina:
Joost
Auteur
Joost
Consultant

Heb je vragen over dit onderwerp of zou je Joost willen inhuren voor een vergelijkbare opdracht?

Neem contact met ons op

Heb je een Power Platform expert nodig?

Neem contact met ons op

Wil je onze collega worden?

Bekijk onze vacatures
Cookies beheren