De ShareValue Copilot-straat: Copilot veilig en beheersbaar introduceren

Blog

Heb je ooit gewenst dat je een persoonlijke assistent had die je kon helpen met het schrijven van je documenten, presentaties, e-mails en andere teksten? Een assistent die je suggesties geeft, je spelling en grammatica controleert, je stijl verbetert en je creatiever maakt? Dat is precies wat Copilot voor Microsoft 365 doet: het is een generatieve AI-oplossing die je ondersteunt bij al je schrijftaken.

Maar wat maakt Copilot voor Microsoft 365 anders dan andere generatieve AI-oplossingen die je misschien al kent, zoals ChatGPT? Het belangrijkste verschil is dat Copilot voor Microsoft 365 speciaal ontworpen is voor de zakelijke context, waar je vaak te maken hebt met vertrouwelijke en gevoelige informatie. Copilot voor Microsoft 365 respecteert je privacy en veiligheid, en gebruikt alleen data die je zelf hebt gedeeld of goedgekeurd. Bovendien is Copilot voor Microsoft 365 geïntegreerd met de Microsoft 365 suite, waardoor je naadloos kunt schakelen tussen verschillende applicaties en bestanden.

copilot 1.png

Wil je meer weten over hoe je Copilot voor Microsoft 365 veilig en effectief uit kunt rollen binnen jouw organisatie? Lees dan verder in dit artikel.

Copilot: hoe doe je dat?

Wanneer je een pizza maakt voor je familie of vrienden, start je meestal niet zomaar met het bakken van willekeurige pizza’s. Je vraagt eerst na hoeveel pizza’s er nodig zijn en wat de voorkeuren van de gasten zijn. Dikke of dunne bodem, welke smaak, is er misschien iemand die liever vegetarisch of veganistisch eet? Zijn er mensen met een allergie?

Vervolgens zet je de ingrediënten klaar en bereid je alles voor. Je verwarmt de oven voor, kneedt het deeg en voegt de ingrediënten toe. Je maakt eerst één pizza om te testen en pas daarna bak je de rest stuk voor stuk.

Hetzelfde geldt voor Copilot voor Microsoft 365. Je gaat eerst voorbereiden en use cases inventariseren. Daarna stel je de regels vast en stel je de eisen, wensen, veiligheidsmaatregelen en beheerplan op. Je plant en voert een uitrol uit, en je zorgt dat je gebruikers optimaal met Copilot aan het werk kunnen.

Bij ShareValue noemen we dit de ShareValue Copilot-straat.

copilot 2.png

We beginnen met een inspiratiesessie, waarin we de mogelijkheden van Copilot voor Microsoft 365 verkennen. Vervolgens gaan we samen op zoek naar de mogelijke toepassingen binnen de organisatie. We kijken welke risico’s er zijn, welke licenties je op dit moment hebt – en welke je nodig gaat hebben.

We bekijken de huidige inrichting van de Microsoft 365 omgeving. Zijn alle governance-vereisten goed ingericht?

Tenslotte kijken we in deze fase ook al naar een adoptie-aanpak. Welke aanpak zou het beste passen bij jouw organisatie?

copilot 3.png

Nu we weten wat de huidige inrichting is, kunnen we kijken naar de governance-behoefte. Aan welke regels moet de omgeving voldoen om er veilig en betrouwbaar gebruik van te kunnen maken?

copilot 4.png

In fase 3 worden de plannen werkelijkheid. We gaan het voorgestelde governanceplan uitvoeren en de eerste licenties gefaseerd uitrollen.

copilot 5.png

Het succes van de introductie van Copilot voor Microsoft 365 binnen je organisatie is afhankelijk van of mensen er echt mee aan de slag kunnen gaan. Naast alles wat je moet regelen op technisch, functioneel en governance-gebied, is de grootste uitdaging misschien wel om gebruikers er daadwerkelijk mee te laten werken. Er is vaak veel onduidelijk over wat Copilot voor Microsoft 365 precies is en wat het nou eigenlijk voor meerwaarde heeft voor de medewerker. Er zijn vaak vooroordelen en men is terughoudend. Dit moet je eerst adresseren, voordat je van een succesvolle uitrol kunt spreken.

ShareValue heeft een bewezen adoptie-aanpak: de ShareValue Adoptiestraat. In deze aanpak worden medewerkers bottom-up, op een planmatige en herhaalbare manier meegenomen in het werken met Microsoft 365. De nadruk ligt daarbij steeds op de behoefte van de medewerker en het team waarin men samenwerkt.

De ShareValue Copilot-straat

copilot 6.png

De ShareValue Copilot-straat is er op gericht Copilot voor Microsoft 365 op een veilige, beheersbare en effectieve manier te introduceren binnen een organisatie, en medewerkers mee te nemen in het werken met Copilot.

Wil jij aan de slag met Copilot voor Microsoft 365 en kunnen wij je daarbij helpen en adviseren? Neem vrijblijvend contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken.

Deel deze pagina:
Gerard
Auteur
Gerard
Consultant

Heb je vragen over dit onderwerp of zou je Gerard willen inhuren voor een vergelijkbare opdracht?

Neem contact met ons op

Lees ook onze andere informatie over Microsoft 365

Hoor van onze experts hoe leuk ShareValue is

Lees de verhalen van onze collega's

Kan je een Microsoft 365-expert gebruiken?

Neem contact met ons op!
Cookies beheren