Wat speelt er nu bij ShareValue?

Joost Joost / 22-05-2023

3 minuten lezen

Ook deze maand heeft Microsoft weer een aantal mooie verbeteringen en nieuwe ontwikkelingen uitgebracht. Eén van deze verbeteringen wil ik met jullie gaan bespreken in mijn blog.

In mijn blog van de maand maart heb ik jullie een uiterlijke verandering laten zien in Power Automate op het gebied van expressies. Deze maand komt er een verbetering uit die het mogelijk maakt om invoergegevens op te maken op basis van voorbeelden; dus expressies genereren in plaats van ze zelf te schrijven in Power Automate!

Hoe ziet dit eruit?

Expressies in Power Automate is een krachtige manier om bewerkingen uit te voeren op gegevens. Nu kan het opmaken van expressies best ingewikkeld zijn, vooral als het gaat om complexe varianten. Het is nu mogelijk om op basis van voorbeelden een expressie op te bouwen. Waardoor je zonder de verschillende functies en bijbehorende syntaxis te kennen die nodig zijn om de gewenste expressies te maken, toch die complexe variant kunt opmaken. Dit is voor elke maker, ervaren of niet, een perfecte toevoeging.

Als je tekst, data of getallen wilt opmaken, kan dit vrij gemakkelijk door alleen voorbeelden te geven van de uitvoerindeling die je door de stroom wilt produceren. Power Automate genereert automatisch de expressieformule die je dan direct kan gebruiken in je flow.

Datum opmaken op basis van voorbeelden.

Hoe gebruik je deze functionaliteit? Stel je voor: je gebruikt een SharePoint-lijst met reserveringen op producten die je uitleent voor twee weken. Als de twee weken verlopen zijn, wil je een e-mail verzenden naar de persoon die het product heeft geleend met de vraag deze in te leveren. Standaard noteert de SharePoint-indeling data als volgt: 2023-05-14. Maar dit wil je in het e-mailmeldingsbericht weergeven als 14 mei.
Laten we eens kijken hoe we de notatie van de datum met opmaakgegevens kunnen wijzigen aan de hand van voorbeelden.

Wanneer je de Flow bewerkt in de Power Automate-ontwerper, selecteer je de actie waarin je de opgemaakte datum wilt invoegen en ga je vervolgens naar een tekstveld op de kaart.
Selecteer in het venster dat opent de optie Expressie > Gegevens opmaken op basis van voorbeelden.

In de lijst die geopend wordt, vind je alle items die in de stroom weergegeven kunnen worden. Selecteer het item dat je wilt omzetten en geef een voorbeeld van de oorspronkelijke gegevens voor het item dat je in de vorige stap hebt geselecteerd.

Power Automate geeft de expressie weer waarmee je de gewenste uitvoer te zien krijgt. Dit kan je testen met een andere waarde om te bevestigen dat de expressie doet wat je verwacht.

Conclusie

Met deze verbetering ben je in staat om makkelijk en snel je expressies vorm te geven, zonder dat je de verschillende functies en bijbehorende syntaxis kent die nodig zijn om de gewenste expressies te maken.
Deze functionaliteit is voor iedere maker een verbetering, eenvoudig in gebruik en krachtig in uitvoer. Probeer het eens uit en je zal zien dat het ook jouw Flow beter maakt.

Wil je meer weten over deze functionaliteit of over het Power Platform in het algemeen? Neem dan gerust contact op met ons zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.

Joost Joost / 24-04-2023

2 minuten lezen

Deze maand komen er weer een aantal mooie updates uit op het Power Platform waaronder een aanpassing in het uiterlijk van modelgestuurde apps (model driven apps). Modelgestuurde apps hebben een moderner, vernieuwend uiterlijk gekregen. In deze update zit onder andere een bijgewerkte styling, waaronder lettertypen, kleuren, randen, schaduwen etc. Al deze aanpassingen zijn afgestemd op het nieuwste Fluent design.

Hoe ziet deze moderne, vernieuwende uiterlijk eruit?

Opdrachtbalk

De opdrachtbalk is in een aparte ‘zwevende’ sectie boven aan de pagina terug te vinden. 
Dit uiterlijk is afgestemd op de Microsoft 365-ervaring met afgeronde hoeken en hoogte.

Weergavepagina’s

De grootste verandering op weergavepagina's is de overschakeling van het alleen-lezen raster naar het Power Apps-rasterbesturingselement. Dit biedt de mogelijkheid voor oneindig scrollen door pagina’s. Het Power Apps-rasterbesturingselement ondersteunt ook online bewerken, waarmee gebruikers records kunnen bekijken, openen en bewerken vanuit weergaven en subrasters. 

Formulieren

Het onderdeel formulieren gebruikt ook de nieuwe opdrachtbalk. Maar hier zijn meer aanpassingen gedaan zoals vernieuwde kopteksten, tabbladen en secties. De snelle weergaven, kaartformulieren, kopteksten, sitemaps en de tijdlijn besturingselementen hebben een verandering in uiterlijk doorgemaakt.
Hieronder zie je een formulierpagina met een modern, vernieuwd uiterlijk.

Veldbesturingselementen

Ook de veldbesturingselementen zoals tekst invoer, actie-invoer, opzoeken zijn gebouwd en ontworpen met Fluent-componenten. Deze hebben nu een meer gestroomlijnd ontwerp. De pictogrammen zijn verplaatst naar de rechterkant van het veld labels. Sommige overbodige pictogrammen zijn verwijderd, als voorbeeld: het slotpictogram wordt niet weergegeven voor alleen-lezen velden.

Conclusie

Het Microsoft Fluent uiterlijk wordt de nieuwe moderne, snelle en efficiënte standaard voor veel Microsoft producten. Niet alleen de modelgestuurde apps maar ook andere Power Platform onderdelen worden langzaam getransformeerd in dit uiterlijk. Voor de modelgestuurde app is dit een begin van een modern, en een meer efficiënte manier van werken met je data in een gebruiksvriendelijke en herkenbaar uiterlijk.

Wil je meer weten over deze functionaliteit of over het Power Platform in het algemeen? Neem dan gerust contact op met ons zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.

Joost Joost / 27-03-2023

2 minuten lezen

Ook deze maand zijn er weer een aantal Power Platform updates uitgekomen. Voor Power Automate zijn er een aantal wijzigingen aangebracht in het uiterlijk en gebruik van expressies in een Flow. Een expressie is een reeks die één of meer functies, variabelen, acties, waarden of constanten kan bevatten. Een krachtige manier om gegevens te bewerken. Deze updates zijn vanaf nu voor iedereen beschikbaar. 

Met Power Automate kan je veel uitgebreide acties uitvoeren, maar soms wil je alleen gebruik maken van basisbewerkingen, zoals de huidige tijd ophalen, getallen bij elkaar optellen of een deel van een tekstreeks vervangen.  

Deze basisfunctionaliteit was al aanwezig in Power Automate, waarbij je kon kiezen voor twee verschillende opties: de Dynamic content tab en de Expression tab. Deze twee opties kon je combineren in één actie, hiervoor moest je schakelen tussen de Dynamic content tab en de Expression tab om je actie samen te voegen.

In de updates van deze maand zit o.a. een wijziging in het uiterlijk van deze functionaliteit. De manier van navigeren binnen de verschillende tabbladen Dynamic content en Expression is ook veranderd. Je kan nu vanuit 1 scherm je complete code opbouwen zonder te navigeren tussen de verschillende tabbladen.  

Hiermee zie je direct welke mogelijke velden en opties je kan gebruiken in deze expressie.

Met deze updates ben je in staat om makkelijk en snel je expressies vorm te geven. Je krijgt tijdens het maken van een expressie een goed beeld van de mogelijkheden. Daarnaast kan je de volledige code van de expressie terugvinden in een duidelijke weergave. Op deze manier maak je met het gebruikersvriendelijk en intuïtief uiterlijk van Power Automate krachtige expressies voor zowel de IT-specialist als voor de Citizen Developer binnen de organisatie.

Wil je meer weten over deze functionaliteit of over het Power Platform in het algemeen? Neem dan gerust contact met ons op zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.

Joost Joost / 21-02-2023

1 minuten lezen

Met Power BI (Power Business Intelligence) ben je in staat om geautomatiseerd data te verzamelen, visualiseren en presenteren in overzichtelijke rapportages en dashboards. Met de komst van een Power BI-invoegtoepassing voor PowerPoint presenteer je jouw data live, interactief met filter en inzoom mogelijkheden direct in je presentatie.


Deze BI-invoegtoepassing voor PowerPoint is één van de uitgebrachte updates op het Power Platform die deze maand voor iedereen toegankelijk is gemaakt.


Om deze invoegtoepassing te kunnen gebruiken, heb je op zijn minst een actief Power BI account en gratis licentie nodig.
 

Alles om ons heen is in beweging. Zo ook jouw data. Wanneer je de laatste getallen wilt tonen in een belangrijke presentatie, wil je liever niet de data tonen van een half uur geleden d.m.v. een afbeelding, maar direct live kunnen inzien.  

Als je een Power BI rapportage dia wilt maken heb je de link (URL) van de Power BI pagina nodig. Deze link kan je vervolgens invoegen in de nieuwe bijgekomen Power BI optie in het Lint van PowerPoint. Nadat het rapport is opgehaald zie je deze direct terug in de presentatie.

Conclusie

Vandaag de dag is PowerPoint al een krachtige oplossing om je resultaten te presenteren. Of je nu de jaarcijfers van de lokale voetbalvereniging wil presenteren of de kwartaalcijfers met je werknemers wilt doornemen. Met deze integratie van Live Power BI rapporten ben je in staat om dit nog verder uit te breiden en kan je tijdens het presenteren de data van verschillende kanten bekijken en analyseren.

Wil je meer weten over deze functionaliteit of over het Power Platform in het algemeen, neem dan gerust contact op met ons zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.

Joost Joost / 26-01-2023

2 minuten lezen

Excel is een van de meeste gebruikte data-verwerkingsprogramma's in de wereld. En nog steeds erg effectief en geliefd voor diverse doelen in verschillende bedrijfstakken. Hoe mooi zou het zijn als je deze tool aansluit op één van de meest gebruikte werkstroom applicaties, Power Automate?

Deze maand zijn er nieuwe functionaliteiten toegevoegd aan de tab genaamd Automate die je terug kunt vinden in je Excel lint. Vanuit deze tab ben je in staat om Office scripts te maken en aan te sluiten op een Power Automate werkstroom.

Office script in Excel maakt het mogelijk om jouw Excel taken op verschillende werkboeken en tabbladen te automatiseren. Gebruik dit script om berekeningen te maken, lege kolommen te identificeren en op te tellen of om velden van het ene naar het andere tabblad te verplaatsen. Met de integratie van Power Automate en de daarbij behorende +900 connectoren, zijn de mogelijkheden oneindig. Zo kan je met behulp van de Outlook connector in Power Automate een dagelijks report sturen naar je team met de laatste wijzigingen die zijn gedaan in een werkboek. Dit zijn maar een paar voorbeelden van wat er allemaal mogelijk is als je deze twee krachtpatsers combineert.

Daarbij biedt de Office script in Excel en Power Automate verschillende templates (voorbeelden) aan, waardoor je nog sneller een proces kunt automatiseren. 

Je kan beginnen met het maken van je eigen script wanneer je navigeert naar de Automate tab in Excel. Of je pakt een voor gedefinieerd script die je ook nog naar eigen wens kunt aanpassen. 
Vanuit hier kan je de koppeling maken met Power Automate door te klikken op Automate a task (Automatiseer een taak), hierdoor word je naar Power Automate geleid en kun je de werkstroom aanmaken.

Deze Automate Tab is beschikbaar voor de gebruikers die over een Office 365 E3 en Office E5 licentie (Windows en Mac) beschikken.

Conclusie

Afzonderlijk van elkaar zijn deze twee applicaties, Excel en Power Automate, behoorlijk krachtig en vriendelijk in gebruik. Om deze samen te voegen is, in mijn beleving, een hele goede en logische stap vooruit. Ik kijk uit naar de mogelijkheden die (nog) gaan komen.

Wil je meer weten over deze functionaliteit of over het Power Platform in het algemeen, neem dan gerust contact op met ons zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.

{description}

Heb je een Microsoft Expert nodig?

Neem contact met ons op
{description}

Zoek je een nieuwe baan?

Bekijk onze vacatures