Wat speelt er nu bij ShareValue?

Raymon Raymon / 21-03-2023

7 minuten lezen

De technologische vooruitgang staat nooit stil, en Microsoft blijft innoveren om de productiviteit en efficiëntie van zijn gebruikers te verbeteren. Met de introductie van Microsoft 365 Copilot, een geavanceerde AI-gestuurde assistent, breekt er een nieuw tijdperk aan voor praktische AI in het dagelijkse werk. 

 

Microsoft 365 Copilot is geïntegreerd met de bekende producten Excel, Word, PowerPoint, Teams en Outlook, waardoor het een zeer waardevolle aanvulling is op de Microsoft 365-suite.

 

In deze blog bespreken we drie belangrijke redenen waarom Microsoft 365 Copilot de productiviteit verhoogt en waarom dit een revolutionaire stap is voor AI in de werkwereld. Daarnaast laat ik ook nog zien wat voor praktische dingen je per Office product daadwerkelijk kan met Microsoft 365 Copilot.

Tijdsbesparing en efficiëntie

De integratie van Microsoft 365 Copilot met de vertrouwde producten betekent dat gebruikers sneller en efficiënter kunnen werken. Microsoft 365 Copilot kan complexe taken en berekeningen uitvoeren, waardoor de gebruiker tijd bespaart en zich kan concentreren op andere belangrijke taken. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch genereren van rapporten in Word, het analyseren van gegevens in Excel, het creëren van aantrekkelijke presentaties in PowerPoint en het organiseren van je e-mails in Outlook. Deze tijdsbesparing en efficiëntie leiden tot hogere productiviteit en betere prestaties voor organisaties van elke omvang.

Verbeterde samenwerking

Microsoft 365 Copilot biedt geavanceerde mogelijkheden voor samenwerking en communicatie tussen teamleden. Door real-time suggesties en aanbevelingen te geven, helpt Copilot teamleden om effectiever samen te werken aan projecten en documenten. Bovendien kan Microsoft 365 Copilot ook helpen bij het plannen van vergaderingen, het bijhouden van actiepunten en het beheren van deadlines, wat de communicatie en samenwerking binnen teams stroomlijnt.

Toegankelijkheid en gebruiksgemak

AI kan soms intimiderend zijn, maar Microsoft 365 Copilot is ontworpen met gebruiksgemak en toegankelijkheid in gedachten. Het past zich aan de unieke behoeften van de gebruiker aan, leert voortdurend bij en biedt hulp en suggesties op basis van de voorkeuren en werkstijl van de gebruiker. Dit maakt het toegankelijk voor gebruikers van alle niveaus, van beginners tot experts, en vergroot de acceptatie van AI-gestuurde oplossingen in de werkomgeving.

Hoe praktisch wordt AI in Word, Excel, PowerPoint, Outlook en Teams?

Excel 

Copilot helpt je in Excel om je gegevens te analyseren en te verkennen. Stel Copilot vragen over je dataset in begrijpelijke taal, niet alleen in formules. Het onthult correlaties, stelt wat-als-scenario's voor en suggereert nieuwe formules op basis van je vragen. Hierdoor ontstaan er modellen die je helpen om je gegevens te verkennen zonder deze te wijzigen. Identificeer trends, creëer krachtige visualisaties of vraag om aanbevelingen om verschillende resultaten te bevorderen. Hier zijn enkele voorbeeldopdrachten en prompts die je kunt proberen:

 • Laat zien in welke maand de meeste nieuwe gebruikers erbij zijn gekomen
 • Genereer een grafiek van de winst van de afgelopen 3 maanden
 • Welk product was het meest populair tussen [datum 1] en [datum 2]?

Word

Copilot helpt je in Word met het schrijven, bewerken, samenvatten en het creëren van tekst. Met slechts een korte prompt, maakt Copilot in Word een eerste concept voor je en haalt indien nodig informatie uit je hele organisatie. Copilot kan inhoud toevoegen aan bestaande documenten, tekst samenvatten en secties of het hele document herschrijven om het samen te vatten. Je kunt zelfs voorgestelde tonen krijgen - van professioneel tot gepassioneerd en informeel tot dankbaar - om de juiste snaar te raken. Copilot kan je ook helpen je schrijven te verbeteren met suggesties die je argumenten versterken of inconsistenties gladstrijken. Hier zijn enkele voorbeeldopdrachten en prompts die je kunt proberen:

 • Schrijf een projectvoorstel van twee pagina's op basis van gegevens uit [een document] en [een spreadsheet]
 • Vat de derde alinea samen. Verander de toon van het document in informeler
 • Creëer een concept van één pagina op basis van deze ruwe schets
 • Verander de opmaak en design van [dit document] naar de stijl van [dit document]

PowerPoint

Copilot helpt je in PowerPoint om je ideeën om te zetten in indrukwekkende presentaties. Als een partner in verhalen vertellen, kan Copilot bestaande geschreven documenten omzetten in presentaties met sprekersnotities en bronnen of een nieuwe presentatie starten vanuit een eenvoudige prompt of schets. Verkort lange presentaties met één klik en gebruik je begrijpelijk geschreven taalopdrachten om lay-outs aan te passen, tekst opnieuw op te maken en animaties perfect te timen. Hier zijn enkele voorbeeldopdrachten en prompts die je kunt proberen:

 • Maak een presentatie van vijf dia's op basis van een Word-document en voeg relevante stockfoto's toe
 • Maak deze presentatie korter tot een samenvatting van drie dia's
 • Herschik deze drie opsommingstekens in drie kolommen, elk met een afbeelding
 • Voeg overgangen toe aan alle dia’s

Outlook 

In Outlook werk je samen met Copilot in je inbox, zodat je minder tijd besteedt aan het sorteren van e-mails en meer tijd kan besteden aan beter, sneller en gemakkelijker communiceren. Copilot kan lange, ingewikkelde e-mailthreads met meerdere personen samenvatten. Met als doel niet alleen te begrijpen wat er is gezegd, maar ook de verschillende standpunten van elke persoon en de open vragen die nog moeten worden beantwoord te belichten. Reageer op een bestaande e-mail met een eenvoudige prompt of zet korte notities om in heldere, professionele berichten, door informatie te halen uit andere e-mails of content waar je al toegang tot hebt binnen Microsoft 365. Gebruik schakelaars om de toon of lengte van je bericht aan te passen. Hier zijn enkele voorbeeldopdrachten en prompts die je kunt proberen:

 • Vat de e-mails samen die ik vorige week heb gemist terwijl ik weg was. Markeer belangrijke items
 • Schrijf een reactie waarin je hen bedankt en vraagt om meer details over hun tweede en derde punt; verkort dit concept en maak de toon professioneel
 • Nodig iedereen uit voor een "lunch en leer" over nieuwe product lanceringen komende donderdag om 12 uur. Vermeld dat de lunch wordt verzorgd

Teams 

Copilot in Teams neemt je veel werk uit handen waardoor je meer kan focussen op het samenwerken. Klik op de afbeelding voor een video. Copilot helpt je effectiever te vergaderen, snel op de hoogte te zijn van het gesprek, belangrijke discussiepunten te organiseren en de belangrijkste acties samen te vatten, zodat de hele groep weet wat daarna moet gebeuren. In je chat haalt Copilot antwoorden op specifieke vragen voor je op of vertelt je over alles wat je hebt gemist, zonder de stroom van discussie te onderbreken.

Door Copilot toe te voegen aan je vergaderingen en gesprekken, heb je nu ook een krachtig hulpmiddel voor algemene taken zoals het creëren van vergaderagenda's op basis van chatgeschiedenis, het identificeren van de juiste personen voor vervolgacties en het plannen van de eerst volgende vergadering. Hier zijn enkele voorbeeldopdrachten en prompts die je kunt proberen:

 • Vat samen wat ik gemist heb in de vergadering. Welke punten zijn tot nu toe naar voren gebracht? Waar zijn we het niet over eens binnen dit onderwerp?
 • Maak een tabel met voor- en nadelen voor [onderwerp dat wordt besproken]. Wat moeten we nog meer overwegen voordat we een beslissing nemen?
 • Welke beslissingen zijn genomen en wat zijn enkele voorgestelde vervolgstappen?
 • Maak notulen van de vergadering en deel dit via Teams

Conclusie

Microsoft 365 Copilot markeert het begin van een nieuw tijdperk voor praktische AI in de werkwereld. Door het verhogen van de productiviteit, het verbeteren van de samenwerking en het bieden van een toegankelijke en gebruiksvriendelijke interface, heeft Microsoft 365 Copilot de potentie om een game changer te zijn voor organisaties van elke omvang. Het is een onmisbaar hulpmiddel voor Microsoft-specialisten, consultants en gebruikers die streven naar optimale efficiëntie en effectiviteit in hun dagelijkse werkzaamheden.

Met de integratie van Microsoft 365 Copilot in de populaire producten van Microsoft, zoals Excel, Word, PowerPoint en Outlook, wordt de kracht van AI naar de vingertoppen van de gebruikers gebracht. Deze naadloze integratie zorgt voor een vloeiende overgang naar een AI-gedreven werkomgeving en maakt het gemakkelijker voor teams om samen te werken en de vruchten te plukken van deze revolutionaire technologie.

Nu is het alleen nog wachten tot Microsoft Copilot beschikbaar is voor iedereen. Zodra dit het geval is geven wij een update.

Meer lezen?

Om meer te weten te komen over Microsoft 365 Copilot en de vele mogelijkheden die het biedt, bezoek hier de officiële blogpost. En als je de gehele presentatie van Microsoft wilt zien bekijk deze dan via YouTube

Nick Nick / 20-03-2023

5 minuten lezen

Niet in staat om klantbetrokkenheid te volgen? Klaar met een verouderd marketingsysteem? Eén systeem nodig om je marketinginspanningen te beheren? Beantwoord je bovenstaande vragen met ja, lees dan deze blog en leer hoe Microsoft Dynamics 365 Marketing je bedrijf kan verbeteren. 

Wat is Dynamics 365 Marketing?

Dynamics 365 Marketing is het antwoord van Microsoft op marketingcampagnes van de volgende generatie, marketinginzichten, gebeurtenisbeheer en klantreizen. Marketeers hoeven niet langer verschillende tools en applicaties te gebruiken om een allesomvattende marketingbenadering mogelijk te maken, maar kunnen alles wat ze nodig hebben vinden binnen een verzameling van bedrijfsapplicaties. 

Wat onderscheidt Dynamics 365 Marketing van andere vergelijkbare producten?

Marketing is een Dynamics 365-module en integreert naadloos met de Dynamics 365 Sales-app, waardoor een nauwe afstemming tussen marketing en verkoop wordt gegarandeerd. Het biedt ingebouwde AI-gedreven intelligentie die campagnes en ervaringen van de volgende generatie levert, en de mogelijkheid om gegevens van andere Dynamics 365-modules te gebruiken.

Contact preferenties beheren met Dynamics 365 Marketing 

Als marketing automatiseringstool van de volgende generatie beschikt Dynamics 365 over een gebruiksvriendelijk abonnementscentrum waarmee marketeers abonnementslijsten kunnen maken en kunnen communiceren met prospects en doelgroepen op basis van hun voorwaarden, voorkeuren en unieke wensen.

Eén van de ergste dingen die een marketeer kan doen, is informatie naar een bulklijst met contacten sturen. In dit digitale tijdperk willen klanten de bron en context kiezen van de informatie die ze ontvangen. De grootste kracht van marketing: hoe gerichter de communicatie, hoe beter het merk wordt herkend en hoe groter de kans op toekomstige ROI op marketinginspanningen. Er is zekere verandering gaande in de manier van benaderen van een doelgroep. Hierin zie je  een verschuiving van de "shotgun" -benadering, naar een meer gerichte aanpak in marketing.

Functies van Dynamics 365 Marketing

Segmentatie

Segmentatie stelt een marketeer in staat om queries te bouwen die gericht zijn op de juiste doelgroep voor een potentiële marketingcampagne. Deze queries maken gebruik van bestaande klantgegevens in de Dynamics 365-omgeving en kunnen variëren van eenvoudig tot complex op basis van meerdere criteria. Deze segmenten kunnen statisch of dynamisch zijn. Statische segmenten worden handmatig bijgewerkt door de marketinggebruiker, terwijl dynamische segmenten elke 15 minuten automatisch opnieuw worden geëvalueerd door het systeem om een up-to-date resultaat te garanderen.

E-mails

De e-maileditor in Dynamics 365 Marketing is eenvoudig te gebruiken en bevat meerdere methoden voor het ontwerpen van e-mails, van de makkelijk te gebruiken editor voor slepen en neerzetten tot de mogelijkheid om aangepaste HTML e-mails te maken.

Dynamics 365 Marketing biedt de marketeer ook de mogelijkheid om een voorbeeld van hun e-mails te bekijken voordat ze naar de doelgroep worden gestuurd. Dit kan op twee manieren worden gedaan;

 • met behulp van de kant-en-klare functionaliteit om een voorbeeld van de e-mail op een desktop, tablet of mobiele telefoon te bekijken.
 • of er kan gebruik worden gemaakt van de Litmus e-mailclientservice die gebruikers een voorbeeld van de e-mail geeft op verschillende e-maildiensten zoals Gmail, Outlook, Yahoo! Mail en Windows Mail om een paar te noemen.

Voor elke e-mail die via het systeem verzonden wordt volgt een gedetailleerd en analytisch rapport. Dit rapport stelt je in staat om de effectiviteit van de e-mailcampagnes te bepalen via de Marketing Insights-service.

Email Editor

E-mail basisvoorbeeld

Geavanceerde preview van e-mail met Litmus

HTML code editor

Marketing inzichten

Customer Journeys

Klantreizen in Dynamics 365 Marketing stellen ons in staat om reizen te definiëren. Je kan dan bepalen wie welke inhoud krijgt, wanneer ze deze ontvangen en in welk formaat.

Daarnaast kunnen we gebruik maken van functies zoals triggers op basis van het gedrag van de klant. Deze gebruik je om een berichten te definiëren die de doelgroep mee op reis neemt. Op basis van deze triggers is het mogelijk om binnen een reis verschillende paden te maken. Zo wordt een proces gebouwd  waardoor we automatisch met de doelgroep kunnen communiceren.

Veel klantenreizen zijn makkelijk en kort door de bocht. Een veel voorkomend scenario is om één e-mail naar een bepaald deel van de doelgroep te sturen, maar klantenreizen kunnen soms ook ongelooflijk complex zijn, waarbij meerdere berichten worden verzonden op basis van verschillende triggers over een langere periode.

Evenementenbeheer

Evenementenbeheer in Dynamics 365 Marketing stelt een marketeer in staat om eenvoudig events te beheren, of het nu gaat om persoonlijke evenementen of online webinars via een simpele integratie met Microsoft Teams. 
Events kunnen een belangrijke rol spelen in een marketingstrategie. Het organiseren van evenementen (zelfs kleine) kan echter een grote onderneming zijn. De organisatie van een event bestaat uit diverse onderdelen waaronder:

 • benaderen van sprekers,
 • plannen van sessies,
 • regelen van een locatie,
 • adverteren van het evenement,
 • bijhouden van registratie van deelnemers.

Dynamics 365 Marketing bevat uitgebreide functies om alle uitdagingen aan te pakken die je kan tegenkomen bij het organiseren van een evenement.

Marketingformulieren en pagina's

Marketingpagina's en formulieren binnen Dynamics 365 Marketing zijn krachtige hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden voor gerichte campagnes, evenementen en meer. Een eenvoudig te gebruiken editor voor slepen en neerzetten maakt het makkelijk om pagina's en formulieren in minimale tijd operationeel te krijgen. Alle formulieren verzenden automatisch gegevens naar Dynamics 365, waardoor handmatige gegevensinvoer in het systeem wordt geminimaliseerd.

Een marketeer kan kiezen tussen vooraf gebouwde pagina’s en formulier sjablonen, of unieke pagina's en formulieren bouwen die hun eigen marketingdoelen het beste ondersteunen. Je kunt de editor gebruiken om tekst, afbeeldingen en formulieren toe te voegen, te slepen of neer te zetten. Daarnaast heb je de mogelijkheid om aangepaste HTML-formulieren en -pagina's te maken.

Dynamics 365 Marketing biedt marketeers de mogelijkheid om formulieren op externe websites te publiceren en in te sluiten. Door deze formulieren in te sluiten op elke externe webpagina kunnen marketeers prospectgegevens verzamelen en huidige contactgegevens bijwerken. Dynamics 365 Marketing biedt ook de mogelijkheid om bestaande formulieren op de website te gebruiken via Form Capture.

 

Conclusie

In de paar jaar dat Dynamics 365 Marketing nu bestaat, heeft Microsoft met inbreng van de community deze module aangepakt met een constante toestroom van nieuwe functies en verbeteringen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de module de go-to Marketingoplossing wordt voor bedrijven die al gebruikmaken van Dynamics 365. 

Bert Bert / 13-03-2023

6 minuten lezen

De EU-richtlijn NIS2 is bedoeld om de cyberbeveiligingsveerkracht binnen de EU te versterken door consistente regels vast te stellen voor bedrijven, en waarschuwingen en boetes op te leggen aan entiteiten die de vereisten niet naleven. Er worden ook maatregelen voorgeschreven voor back-upbeheer, noodherstel, risicoanalyse, toeleveringsketenbeveiliging en meer. Het is van toepassing op twee categorieën entiteiten, namelijk essentiële sectoren en belangrijke entiteiten. Lidstaten hebben 20 maanden om de richtlijn om te zetten in nationaal recht. Organisaties zijn verplicht om de vereisten nauwgezet te volgen, anders riskeren ze waarschuwingen of boetes van maximaal 10 miljoen euro of 2% van hun wereldwijde jaaromzet. 

Op 10 november 2022 (gepubliceerd op 27 december 2022) heeft het EU-parlement nieuwe wetgeving aangenomen (de NIS2-richtlijn) om de EU-brede cyberbeveiligingsveerkracht te versterken, die onder meer een kristalheldere vereiste voor back-up en noodherstel omvat.

De Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn (NIS2) is een reactie op de toegenomen blootstelling van Europa aan cyberdreigingen en het feit dat hoe meer we onderling verbonden zijn, hoe kwetsbaarder we zijn voor kwaadaardige cyberactiviteiten. De toezichthouders stellen hierbij consistente regels vast voor bedrijven en zorgen ervoor dat wetshandhavingsinstanties en gerechtelijke autoriteiten effectief kunnen werken en de EU-burgers bewuster maken van cyberbeveiliging. 

Wat is het doel van deze NIS-richtlijn?

In vergelijking met de eerste NIS-richtlijn is het doel van de NIS2-richtlijn om de vereisten en sancties van cyberbeveiliging uit te breiden om het beveiligingsniveau in de lidstaten te harmoniseren en te stroomlijnen - en met strengere vereisten voor verschillende sectoren.

De Onderzoeksdienst van het Europees Parlement (EPRS) vertelt dat vanwege het feit dat cyberaanvallen wereldwijd snel in aantal toenemen en ook in schaal, kosten en complexiteit toenemen: “de Commissie dit voorstel heeft ingediend ter vervanging van de oorspronkelijke NIS Richtlijn en daarmee de beveiligingseisen aanscherpen, de beveiliging van toeleveringsketens aanpakken, rapportageverplichtingen stroomlijnen en strengere toezichtmaatregelen en strengere handhavingseisen invoeren.” 

Op wie is NIS2 van toepassing? Welke sectoren en entiteiten?

De richtlijn is met name van toepassing op twee categorieën.

Als essentiële sectoren worden aangemerkt:

 • Energie (elektriciteit, stadsverwarming, olie, gas en waterstof)
 • Transport (lucht, spoor, water en weg)
 • Bankwezen (kredietinstellingen)
 • Financiële marktinfrastructuren (financiële markten)
 • De gezondheidssector (zorgverleners en fabrikanten van geneesmiddelen, enz.)
 • Drink- en afvalwater
 • Digitale infrastructuur (waaronder aanbieders van clouddiensten, datacenters, domeinnaamsystemen (DNS), top-level domeinregistraties (TLD) en openbare communicatienetwerken)
 • Informatie- en communicatiedienstverleners (ICT-diensten)
 • Aanbieders van beheerde diensten en beheerde beveiligingsdiensten
 • Overheid
 • Ruimtevaart

De 'belangrijke entiteiten' omvatten publieke en private entiteiten binnen:

 • Post- en koeriersdiensten
 • Afvalbeheer
 • Fabricage, productie en distributie van chemicaliën
 • Produceren, verwerken en distribueren van voedsel
 • Productie van o.a. elektronica, machines en motorvoertuigen
 • Aanbieders van bepaalde digitale diensten (online marktplaatsen en zoekmachines en sociale netwerkdiensten)
 • Onderzoek (instellingen voor hoger onderwijs en onderzoeksinstellingen)

Kortom: als je een bedrijf bent die een dienst levert die essentieel is voor de instandhouding van kritieke maatschappelijke en/of economische activiteiten, bijvoorbeeld een transportbedrijf, word je volgens de wet geclassificeerd als een "operator van essentiële diensten".

Deze classificatie legt een grote druk op uw technische en organisatorische structuur en capaciteiten vanwege de uitgebreide risicobeheerbeveiliging die u wettelijk verplicht bent te implementeren en te onderhouden. 

NIS2-vereisten, risicobeheer en beveiligingsmaatregelen

De huidige NIS-richtlijn vereist dat de betrokken entiteiten passende en evenredige technische en organisatorische maatregelen nemen om beveiligingsrisico's te beheersen en de schade in geval van een beveiligingsincident te beperken.

De NIS2-richtlijn zet deze eis voort en stelt aanvullende eisen voor passende beveiligingsmaatregelen, die nu minimaal moeten omvatten:

 • Afhandeling van incidenten
 • Bedrijfscontinuïteit, zoals back-upbeheer en noodherstel en crisisbeheer
 • Beleid voor risicoanalyse en informatiebeveiliging
 • Beleid en procedures voor het beoordelen van de effectiviteit van maatregelen om cyberveiligheidsrisico's te beheersen
 • Beleid voor het gebruik van cryptografie en encryptie
 • Beveiliging van de toeleveringsketen, inclusief leveranciersbeheer/beveiliging
 • Beveiliging in verband met aanschaf, ontwikkeling en onderhoud van netwerk- en informatiesystemen
 • Beveiliging van werknemers, toegangscontrole en activabeheer
 • Het beveiligen van interne communicatiesystemen.
 • Richtlijnen voor basistraining 'computerhygiëne' en cyberbeveiliging

Onderbouwen en navigeren door de NIS2-richtlijn

Een speciale oplossing voor back-up en gegevensbeheer kan de organisatie helpen bij het implementeren van veerkrachtige gegevensbescherming- en beheerservices voor eventuele SaaS-diensten, zoals Microsoft 365 en Salesforce.

ShareValue heeft hiervoor partners aangetrokken waarmee je kunt voldoen aan de wettelijke vereisten van deze NIS2-richtlijn met als algemeen doel uw bedrijfscontinuïteit te beschermen.

Je moet echter beslissen welke functies essentieel zijn en bepalen hoe voorbereid je bent om die kritieke functies te behouden na een noodgeval of een verstoring - en ten slotte moet je het beschikbare budget (dienovereenkomstig) toewijzen. 

Governance

Met de NIS2-richtlijn worden de governance bepalingen aangescherpt, omdat de verantwoordelijkheid voor overtreding van de NIS2-richtlijn niet alleen bij de rechtspersoon wordt gelegd, maar bij het management zelf.

Het management moet dus de door de entiteit genomen risicobeheersmaatregelen met betrekking tot cyberbeveiliging goedkeuren en toezicht houden op de implementatie en het onderhoud.

Om voldoende competenties te waarborgen, moeten managementleden regelmatig specifieke cursussen volgen om de nodige kennis, inzicht en vaardigheden te verwerven om cyberbeveiligingsrisico's en beheers praktijken en hun impact op de activiteiten van de entiteit te begrijpen en te beoordelen. 

Toezicht, handhaving en sancties

Volgens de NIS2-richtlijn moeten de bevoegde nationale autoriteiten toezicht houden op de naleving van de beveiligings- en meldingsvereisten van de richtlijn op basis van specifieke incidenten en de bevoegde autoriteiten zijn bevoegd om bepaalde bevelen uit te vaardigen.

Wat zijn de kosten van niet-naleving?

Het bevoegd gezag kan onder meer waarschuwingen en bevelen uitvaardigen en (in het bijzonder materieel) tijdelijk schorsen of verzoeken om een persoon met leidinggevende verantwoordelijkheid (CEO of een ander senior lid van het management) tijdelijk te schorsen voor het uitoefenen van leidinggevende functies in de entiteit.

De NIS2-richtlijn scherpt ook de sanctiemogelijkheden aan. Naast ervoor te moeten zorgen dat overtredingen worden bestraft met sancties die doeltreffend zijn, in verhouding staan tot de overtreding en een afschrikkende werking hebben, heeft de bevoegde autoriteit in de lidstaten nu de concrete mogelijkheid om administratieve boetes op te leggen als de entiteit zich niet houdt aan de eisen van de richtlijn voor risicobeheersmaatregelen of rapportageverplichtingen. 

De bestuurlijke boetes zijn als volgt:

Essentiële entiteiten kunnen – minimaal – een boete krijgen van maximaal 10 miljoen EUR of 2% van de totale wereldwijde jaaromzet van het bedrijf.

Belangrijke entiteiten kunnen – minimaal – een boete krijgen van maximaal 7 miljoen EUR of 1,4% van de totale wereldwijde jaaromzet van het bedrijf. 

Tijdlijn en belangrijke data. Wanneer begint het? 

De EU-lidstaten hebben nu 20 maanden de tijd om de nieuwe richtlijn om te zetten in nationaal recht. Meer weten over de belangrijke data en het tijdpad rondom de inwerkingtreding van NIS2? Ga naar https://www.nis-2-directive.com/ voor meer informatie over de belangrijke data. 

Wat kunnen de volgende stappen zijn?

We raden aan om jezelf en je organisatie te informeren over de wettelijke vereisten en om te beginnen, samen met ShareValue, met het in kaart brengen van compliance hiaten met de vereisten voor risicobeheer en risicomaatregelen. ShareValue kan daarbij ook helpen om mee te werken aan zowel een sluitende governance plan als zo ook een back-up oplossing die voldoet aan deze nieuwe richtlijnen en wetgevingen of verbetering te brengen aan de security awareness van je organisatie.

Heb je meer interesse in de complete stukken, dan heeft het Europees Parlement de volledige teksten gedeeld die met betrekking tot dit voorstel zijn aangenomen, deze kunnen hier worden gelezen. 

Lesley Lesley / 08-11-2022

5 minuten lezen

Microsoft Teams (in dit artikel verder genoemd: Teams) is een samenwerkings-app die is gemaakt voor hybride werk (Teams voor online en hybride werk, 2022). Teams telt overigens dit jaar 270 miljoen gebruikers in 181 landen (Curry, 2022).

Bij veel organisaties wordt hard gewerkt om Teams zo in te richten, dat gebruikers deze app goed en veilig kunnen gebruiken. Bij het werken binnen Teams wordt data gebruikt en verwerkt. Deze data (afkomstig uit chat-, kanaal- en bestandengegevens) wordt standaard voor onbepaalde tijd bewaard. In een aantal situaties kan het echter voorkomen dat deze data uit een specifieke Teams-site of van specifieke groep gebruikers niet standaard voor onbepaalde tijd moet worden bewaard. Maar bijvoorbeeld juist moet worden bewaard, gearchiveerd (of vernietigd) na een bepaalde periode. Dit is binnen Teams niet standaard ingericht.

Bewaarbeleid en compliance

Het archiveren van overheidsinformatie is niet vrijblijvend. De Archiefwet verplicht elke overheidsorganisatie om haar informatie duurzaam toegankelijk te maken en te houden, en te vernietigen wanneer de bewaartermijn is verlopen (Archiefwet | Nationaal Archief, 2022). In deze overheidsinformatie staan vaak persoonsgegevens. Daarom moeten overheidsorganisaties zich niet alleen aan de Archiefwet houden, maar ook aan de (Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) | Autoriteit Persoonsgegevens, 2022). De Politie moet zich daarnaast ook aan de (Wetten.Nl - Regeling - Wet Politiegegevens - BWBR0022463, 2022) houden.

Het is noodzakelijk dat er afspraken worden gemaakt en bewaarbeleid wordt gevormd over het beheren, archiveren, registreren en beschikbaar stellen van deze data.

Bewaarbeleid is volgens de (European Knowledge Center for Information Technology (Ed.), 2018) essentieel om te voldoen aan bijvoorbeeld de regels van Archiefbeheer. En om daarmee Compliant te zijn (Microsoft Compliance, 2022).

De afspraken die in het bewaarbeleid zijn vastgelegd, zijn in Teams maar voor een deel standaard ingericht. Wanneer bijvoorbeeld is bepaald dat Teams’ chat-geschiedenis permanent en automatisch moet worden verwijderd na een bepaalde periode, dan moet daarvoor een zogenaamde Teams beleidsregel (Microsoft Retention, 2022) worden gemaakt, afgestemd op het bewaarbeleid van de organisatie.

Microsoft Purview

Teams ondersteunt bewaarbeleid voor chat- en kanaalberichten, zodat je als IT-administrator proactief beslist of je deze gegevens wilt bewaren, verwijderen of gedurende een bepaalde periode wilt bewaren en vervolgens wilt verwijderen. Het begin van de bewaartermijn voor deze acties is altijd gebaseerd op wanneer een bericht wordt gemaakt. Je kunt een Teams-bewaarbeleid toepassen op de hele organisatie of op specifieke gebruikers en teams. Dergelijke beleidsregels worden gemaakt in wat tegenwoordig de MS Purview wordt genoemd. Purview voegt de voormalige oplossingen en services van Azure Purview en Microsoft 365-compliance samen tot 1 enkel merk en gebruikersinterface (Wat Is Microsoft Purview? | Microsoft Learn, 2022).

Praktijkvoorbeeld

Standaard worden dus chat-, kanaal- en bestandengegevens van Teams voor onbepaalde tijd bewaard. Er zijn situaties waarin de data moet worden verwijderd na een bepaalde periode. Het liefst automatisch (dus door een beleidsregel). Denk bijvoorbeeld aan de volgende voorbeelden:

 • Journalist: Persmateriaal;
 • HR: Teams-data van een Directie moet worden gearchiveerd. En na x jaar worden verwijderd;
 • Docent: bij de voorbereiding van een nieuw te starten studiejaar, data (van studenten van het afgelopen studiejaar) bewaren…..en na vijf jaar automatisch laten verwijderen.

In dit artikel laat ik zien op welke manier het mogelijk is om een Teams-beleidsregel in te stellen aan de hand van het volgende voorbeeld: “Verwijder van alle gebruikers de complete MS Team groep chat-historie na 1 dag (24 uur)”

 • Let op: Test bovengenoemd voorbeeld uit op een test-omgeving!
 • In dit voorbeeld wordt gebruik gemaakt van de Engelstalige interface van MS Purview.

Instellen Microsoft Teams Bewaarbeleid in 10 stappen

Er bestaat geen standaard optie om de chathistorie automatisch en permanent te verwijderen. Maar dit is wel mogelijk door onderstaande stappen uit te voeren:

Via portal.office.com log je in (met admin rechten) op de MS365 admin center. En vervolgens via [Compliance] naar MS Purview. Selecteer aan de linkerkant [Policies] en vervolgens [Retention policies].

Zoals je ziet bestaat er geen standaard Retention-policy voor de teams-chat. Dus we maken een nieuwe policy als volgt aan:

Stap 1

​Stap 1

Klik op [+New retention policy]

Stap 2

Stap 2

Vul een naam en eventueel omschrijving in en klik vervolgens [next]

Stap 3

Stap 3

Nu moet er een keuze gemaakt worden voor het type retentie-policy.

Selecteer [Static] en vervolgens [next]. De keuze voor static heeft te maken met het feit dat er geen uitgebreide zoekcriteria nodig zijn.

Stap 4

Stap 4

Zoals je ziet zijn de opties voor Teams (standaard) uitgeschakeld.

Stap 5

Stap 5

Aangezien ik een policy wil maken voor de Teams chat van alle gebruikers stel ik deze wel in. Selecteer [on] bij Teams Chats en kies daarna [next].

Stap 6

Stap 6

De standaard retentie is ingesteld op 7 jaar.

Stap 7

Stap 7

Selecteer [custom], aangezien we niet na de standaard 7 jaar items willen verwijderen.

Stap 8

Stap 8

Vul de juiste gegevens in en kies [next]...

Stap 9

Stap 9

... en kies [submit].

Let op: items ouder dan 1 dag zullen permanent worden verwijderd!

Stap 10

Stap 10

De retentie policy is met succes gemaakt!


Samenvatting en conclusie

Bewaarbeleid binnen Teams helpt om de informatie in de organisatie effectiever te beheren. Je kan bewaarinstellingen configureren om gegevens te bewaren die nodig zijn om te voldoen aan het interne beleid, de branchevoorschriften of de wettelijke vereisten voor je organisatie. Je kunt ook bewaarinstellingen configureren om gegevens te verwijderen die als een verplichting worden beschouwd, die je niet langer hoeft te bewaren of die geen wettelijke of zakelijke waarde (meer) hebben.

Het is relatief eenvoudig om een Teams-beleidsregel te maken. In dit voorbeeld zelfs maar in 10 stappen😊. Het is niet alleen van belang om te weten waar je de juiste functionaliteit (knop) kunt vinden binnen Purview. Het is ook belangrijk om te begrijpen waar een knop voor dient (wat is de impact? Voor wie? Waarom?). Daarom adviseer ik dit te communiceren met alle betrokkenen in je organisatie. Vooral de gebruikers.

“​The technology you use impresses no one.

The experience you create with it is everything.”

(Sean Gerety)

Mocht je nog vragen hebben en/of meer willen weten: laat het mij weten! Ik denk graag met je mee.

Literatuurlijst

Algemene verordening gegevensbescherming (AVG) | Autoriteit Persoonsgegevens. (2022).

Archiefwet | Nationaal Archief. (2022).

Curry, D. (2022, september 6). Microsoft Teams Revenue and Usage Statistics (2022) - Business of Apps.

European Knowledge Center for Information Technology (Ed.). (2018, oktober 19). Retentiebeheer is essentieel om te voldoen aan regels archiefbeheer.

Microsoft Compliance. (2022). Beveiliging, compliance en privacy | Microsoft Teams.

Teams voor online en hybride werk. (2022). Microsoft Teams voor online en hybride werk | Microsoft Teams.

Wat is Microsoft Purview? | Microsoft Learn. (2022).

Wetten.nl - Regeling - Wet politiegegevens - BWBR0022463. (2022).

{description}

Heb je een Microsoft Expert nodig?

Neem contact met ons op
{description}

Zoek je een nieuwe baan?

Bekijk onze vacatures