Wat speelt er nu bij ShareValue?

Joost Joost / 30-08-2021

3 minuten lezen

Zou het niet mooi zijn om in je vertrouwde Microsoft Teams-omgeving tabellen te kunnen gebruiken, hier werkstromen op te initialiseren en rapportages over deze data te kunnen genereren? Met de steeds betere integratie van het Power Platform is dit mogelijk, ook zonder al te veel programmeerwerk.

Wat is het Power Platform?

Het Power Platform bestaat uit vijf losse onderdelen.

De functionaliteit om het Power Platform in Teams te kunnen gebruiken is al even beschikbaar en wordt steeds meer doorontwikkeld. In deze blog wil ik je graag de mogelijkheden laten zien. We zullen aan de hand van het inventariseren van de kantoorbezetting een applicatie bouwen (Power Apps) waarmee wij de data registreren in een tabel (Dataverse voor Teams).

Wat is Power Apps?

Power Apps is een service voor het maken van bedrijfseigen applicaties waarmee je werkgerelateerde data over het internet, ook mobiel, beschikbaar kunt maken zonder ingewikkelde software te programmeren.

Wat is Dataverse voor Teams?

Eén van de mogelijkheden die in het Power Platform zit, is het in gebruik nemen van eenvoudige lijsten en werkstromen waarvan de data in een database (Dataverse) wordt opgeslagen. Deze lijsten zijn dan direct beschikbaar voor gebruik en beheer vanuit je vertrouwde Microsoft Teams-omgeving.

Power Apps activeren

Om Power Apps te kunnen gebruiken in Teams, zal je eerst de Power Apps-app moeten toevoegen.

Open jouw MS-Teams en ga naar de drie puntjes links in je balk. Nu opent er een scherm waarin je alle mogelijke apps kunt vinden en toevoegen aan Teams. Vind de Power Apps app door deze te zoeken en selecteer deze om de app aan je Teams-omgeving te koppelen.

In Teams krijg je nu een Power Apps beginscherm te zien die in drie delen opgezet is.

Bovenaan het scherm kan je beginnen met het aanmaken van een eigen app. Zodra je deze hebt opgeslagen komt deze hier ook bij te staan

In het midden zie je voorbeelden van apps die al voor jou opgezet zijn en je meteen kunt gebruiken.

Onderaan het scherm vind je meer informatie over het in gebruik nemen van Power Apps.

De Power App en de lijst aanmaken

Vanuit Microsoft Teams kunnen wij nu starten met het aanmaken van de Power App. Wij gaan de applicatie maken in het Team van de receptie die vanuit Teams de kantoorbezetting kan registreren en beheren.

In Teams openen we de toegevoegde Power Apps-app en klikken we op “Start Now”. Nu kiezen we de Teams-omgeving waarin we deze applicatie willen plaatsen. We geven de applicatie een naam en maken meteen een nieuwe tabel aan.

Nu we de tabel hebben aangemaakt, kunnen we deze vorm gaan geven. Het aanmaken van nieuwe kolommen werkt precies hetzelfde als in een SharePointlijst. Je klikt op het plusteken rechtsboven in de tabel. Hierdoor opent er een ander venster waarin je de eigenschappen van de cel kunt opgeven. We maken de nodige kolommen aan en sluiten dit scherm.

In Teams gaan we nu de Power App verder uitwerken. We hebben nu een platte lijst waarin wij Items kunnen aanmaken en verwijderen. Dit ziet er als volgt uit:

 1. Hier zie je de lijst en de kolommen die we hebben aangemaakt.
 2. Links zie je het Power Apps menu waar je de vertrouwde app-onderdelen kunt terugvinden.

Dit is een goede basis om je data te verzamelen en te borgen in een tabel. Vanuit deze tabel heb je ook de mogelijkheid om een werkstroom te starten m.b.v. Power Automate, en zelfs rapportages opstellen met Power BI is een van de mogelijkheden. Je maakt en beheert alle losse onderdelen in je eigen Team. En dit is allemaal vanuit Microsoft Teams!

Conclusie

Het samenwerken in Microsoft Teams en het gebruikmaken van applicaties, werkstromen en rapportages in het Power Platform zijn twee verschillende werelden. Door deze twee te kunnen combineren ben je in staat om bedrijfsprocessen met weinig echte programmeerkennis te verbeteren en optimaliseren. Of het nou gaat om kleine werkstromen, of je volledige onboarding proces… alles is mogelijk.

Wil je meer weten over Microsoft Teams, Power Platform of een combinatie van deze twee? Neem dan contact met ons op. Onze experts vertellen graag meer.

Barry Barry / 26-07-2021

2 minuten lezen

Microsoft heeft kort geleden aangekondigd dat ze met een nieuwe functionaliteit komen om het hybride werken nog meer te ondersteunen.

Windows 365 Cloud PC

Met deze techniek gaat Microsoft Desktop as a Service (DaaS) bieden. Deze cloud PC’s zullen in eerste instantie draaien op basis van Windows 10 en als later dit jaar Windows 11 beschikbaar komt zal dit ook als Cloud PC worden ondersteund.

Microsoft wil met het aanbieden van deze functionaliteiten bedrijven helpen om het hybride werken beter en gemakkelijker te maken. De Cloud PC maakt gebruik van alle Cloud-technieken en kan hierdoor op goede en veilige manier worden aangeboden. Daarbij zullen er apps voor alle bekende systemen zijn om verbinding te kunnen maken met de Desktop.

Windows 365 web portaal

Voor het gebruik van de Cloud PC heeft Microsoft een nieuw portaal beschikbaar gesteld, cloudpc.microsoft.com.

Via dit portaal kan de gebruiker gemakkelijk zijn eigen pc beheren. Hierbij kan je denken aan het herstarten of bij de juiste rechten het vergroten van de pc.

Windows 365 web portaal

Daarnaast biedt het portaal de mogelijkheid om verbinding te maken met de pc doormiddel van de browser of door het downloaden van de desbetreffende cliënt.

Remote desktop downloads

Beheer

De Cloud PC worden beheerd en uitgerold met behulp van Microsoft Endpoint Manager. Hiermee kunnen alle policies worden toegepast zoals op ‘normale’ apparaten.

Microsoft Endpoint Manager

Voor de Cloud PC zijn er verschillende type images bekend voor licht, gemiddeld en zwaar werk. Hierbij zijn standaard alle Office applicaties en Microsoft Teams geïnstalleerd. Daarnaast is het ook mogelijk om een eigen image te uploaden. De verschillende images kunnen dan aan Azure Active Directory groepen worden gekoppeld.

Prijzen

Op dit moment zijn er nog geen prijzen bekend: deze worden binnenkort bekend gemaakt. Dit zal wel een fixed price zijn op basis van de grootte van de Virtuele Machine. Deze kunnen, net zoals de huidige Microsoft 365 licenties, via het admin center aan gebruikers worden gekoppeld.

Technische vereisten

Om Windows 365 Cloud PC’s te kunnen activeren moet je de volgende licenties en rechten hebben.

 • Licentie voor het gebruik van de Cloud PC / Windows 365
  • Gebruiker met Windows 10 Pro
   • Windows 10 Enterprise E3 + EMS E3
   • Microsoft 365 F3/E3/E5/BP
 • Azure subscriptie
  • Owner rol voor het opzetten van een vNet virtual netwerk.
 • Hybrid identities in Azure AD wanneer er gebruikt wordt gemaakt van een on-premise Active Directory
 • Microsoft Intune licenties (bijvoorbeeld Microsoft 365 E3)
  • Intune Service Admin rechten voor het beheren van de Cloud PC’s

Meer weten?

Voor meer info en technische uitwerking kan je kijken op: Get started with Windows 365 – Microsoft Tech Community.

Mocht je Windows 365 Cloud PC in actie willen zien kijk dan op: Windows 365, your Cloud PC | What it is, how it works, and how to set it up – YouTube

Indien je aan de slag wilt met Windows 365 Cloud en we je hierbij kunnen helpen; laat het ons weten. Ook voor ons is het nieuw, maar we bijten ons er graag in vast!

Jaap Jaap / 06-07-2021

2 minuten lezen

Microsoft heeft het afgelopen jaar veel geïnvesteerd in het Power Platform. In het laatste project waar ik bij betrokken was, hebben we geprobeerd om steeds Power Automate te gebruiken waar we eerst maatwerk in de vorm van een plugin of een custom workflow activity gebruikten. Hier vertel ik je graag meer over.

Bijwerken van onderliggende records

Een voorbeeldscenario waar zulk maatwerk nodig was, is het bijwerken van onderliggende records. Stel bijvoorbeeld dat je wilt dat wanneer een onderneming (account) failliet gaat, het systeem automatisch alle onderliggende verkoopkansen (opportunities) en aanvragen (cases) annuleert.

Het bijwerken van onderliggende records was in eerste instantie niet mogelijk met een gewone workflow (of process) zonder .NET maatwerk-componenten. Maar met de nieuwe Dataverse connector, acties en triggers is dit nu eenvoudig te bouwen.

Hoe bouw je zo’n maatwerk-workflow?

Stap 1.

Ga naar make.powerapps.com selecteer Flows, dan New en dan Automated cloud flow.

Kies als trigger “Microsoft Dataverse - When a row is added, modified or deleted”.

Vul de verdere details in: kies een “Table name” (account), een “Change type” (update), en geef je bij “Column filter” de namen van de velden waar de trigger voor moet afgaan.

Stap 2.

In de volgende stap kies je de records die bijgewerkt moeten worden. Kies “New step” en selecteer de action “Dataverse - List rows”. Kies de “Table name” van de entiteit die je wilt bijwerken, en formuleer het filter voor de data set.

Stap 3.

Het is niet mogelijk om alle records ineens bij te werken: daarvoor moeten ze een voor een doorlopen worden. Dat kan met het Control “Apply to each”.

Stap 4.

Na de Apply to each komt de update. Deze is steeds

gefilterd op het ene row ID dat je wilt bijwerken.

Stap 5.

Sla de flow op, geef hem een duidelijke naam en voer een test uit. Vergeet niet om hem toe te voegen aan een solution!

Conclusie

Conclusie

Met Power Automate kun je veel functionaliteit bouwen waarvoor je eerst .NET-componenten nodig had. Een aantal krachtige mogelijkheden die processen of workflows niet hadden:

 • het ophalen en bijwerken van willekeurige datasets
 • het definiëren van variabelen van allerlei datatypes, zelfs arrays voor een dataset
 • geplande uitvoering, bijvoorbeeld elk uur, elke eerste van de maand etc.
 • het definiëren van conditionele lussen zoals “for each” en “do until”
 • foutafhandeling

Tips​

Tips

 • Geef alle blokken een duidelijke omschrijving.
 • De syntax voor de update van een lookup is nog niet erg gebruiksvriendelijk:
  “/” + de naam van de entiteit in de web api + “(“ + guid + “)”.
 • Denk na over concurrency control, die kan ingesteld worden waar dat van toepassing is.
 • Definieer een foutafhandeling strategie.

Mooie dingen kunnen gebouwd worden met deze Power Automate workflows! Kunnen wij hierbij helpen? Laat het ons weten.

{description}

Heb je een Microsoft Expert nodig?

Neem contact met ons op
{description}

Zoek je een nieuwe baan?

Bekijk onze vacatures