Onze website bevat functionele en analytische cookies die nodig zijn om de website goed te laten functioneren en jou als bezoeker een goede webervaring te geven. Deze statistieken worden volledig anoniem verwerkt. Meer informatie is beschikbaar in onze privacyverklaring.
2 minuten lezen
Ook deze maand zijn er weer een aantal Power Platform updates uitgekomen. Voor Power Automate zijn er een aantal wijzigingen aangebracht in het uiterlijk en gebruik van expressies in een Flow. Een expressie is een reeks die één of meer functies, variabelen, acties, waarden of constanten kan bevatten. Een krachtige manier om gegevens te bewerken. Deze updates zijn vanaf nu voor iedereen beschikbaar.
Met Power Automate kan je veel uitgebreide acties uitvoeren, maar soms wil je alleen gebruik maken van basisbewerkingen, zoals de huidige tijd ophalen, getallen bij elkaar optellen of een deel van een tekstreeks vervangen.
Deze basisfunctionaliteit was al aanwezig in Power Automate, waarbij je kon kiezen voor twee verschillende opties: de Dynamic content tab en de Expression tab. Deze twee opties kon je combineren in één actie, hiervoor moest je schakelen tussen de Dynamic content tab en de Expression tab om je actie samen te voegen.
In de updates van deze maand zit o.a. een wijziging in het uiterlijk van deze functionaliteit. De manier van navigeren binnen de verschillende tabbladen Dynamic content en Expression is ook veranderd. Je kan nu vanuit 1 scherm je complete code opbouwen zonder te navigeren tussen de verschillende tabbladen.
Hiermee zie je direct welke mogelijke velden en opties je kan gebruiken in deze expressie.
Met deze updates ben je in staat om makkelijk en snel je expressies vorm te geven. Je krijgt tijdens het maken van een expressie een goed beeld van de mogelijkheden. Daarnaast kan je de volledige code van de expressie terugvinden in een duidelijke weergave. Op deze manier maak je met het gebruikersvriendelijk en intuïtief uiterlijk van Power Automate krachtige expressies voor zowel de IT-specialist als voor de Citizen Developer binnen de organisatie.
Wil je meer weten over deze functionaliteit of over het Power Platform in het algemeen? Neem dan gerust contact met ons op zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.
7 minuten lezen
De technologische vooruitgang staat nooit stil, en Microsoft blijft innoveren om de productiviteit en efficiëntie van zijn gebruikers te verbeteren. Met de introductie van Microsoft 365 Copilot, een geavanceerde AI-gestuurde assistent, breekt er een nieuw tijdperk aan voor praktische AI in het dagelijkse werk.
Microsoft 365 Copilot is geïntegreerd met de bekende producten Excel, Word, PowerPoint, Teams en Outlook, waardoor het een zeer waardevolle aanvulling is op de Microsoft 365-suite.
In deze blog bespreken we drie belangrijke redenen waarom Microsoft 365 Copilot de productiviteit verhoogt en waarom dit een revolutionaire stap is voor AI in de werkwereld. Daarnaast laat ik ook nog zien wat voor praktische dingen je per Office product daadwerkelijk kan met Microsoft 365 Copilot.
De integratie van Microsoft 365 Copilot met de vertrouwde producten betekent dat gebruikers sneller en efficiënter kunnen werken. Microsoft 365 Copilot kan complexe taken en berekeningen uitvoeren, waardoor de gebruiker tijd bespaart en zich kan concentreren op andere belangrijke taken. Denk bijvoorbeeld aan het automatisch genereren van rapporten in Word, het analyseren van gegevens in Excel, het creëren van aantrekkelijke presentaties in PowerPoint en het organiseren van je e-mails in Outlook. Deze tijdsbesparing en efficiëntie leiden tot hogere productiviteit en betere prestaties voor organisaties van elke omvang.
Microsoft 365 Copilot biedt geavanceerde mogelijkheden voor samenwerking en communicatie tussen teamleden. Door real-time suggesties en aanbevelingen te geven, helpt Copilot teamleden om effectiever samen te werken aan projecten en documenten. Bovendien kan Microsoft 365 Copilot ook helpen bij het plannen van vergaderingen, het bijhouden van actiepunten en het beheren van deadlines, wat de communicatie en samenwerking binnen teams stroomlijnt.
AI kan soms intimiderend zijn, maar Microsoft 365 Copilot is ontworpen met gebruiksgemak en toegankelijkheid in gedachten. Het past zich aan de unieke behoeften van de gebruiker aan, leert voortdurend bij en biedt hulp en suggesties op basis van de voorkeuren en werkstijl van de gebruiker. Dit maakt het toegankelijk voor gebruikers van alle niveaus, van beginners tot experts, en vergroot de acceptatie van AI-gestuurde oplossingen in de werkomgeving.
Copilot helpt je in Excel om je gegevens te analyseren en te verkennen. Stel Copilot vragen over je dataset in begrijpelijke taal, niet alleen in formules. Het onthult correlaties, stelt wat-als-scenario's voor en suggereert nieuwe formules op basis van je vragen. Hierdoor ontstaan er modellen die je helpen om je gegevens te verkennen zonder deze te wijzigen. Identificeer trends, creëer krachtige visualisaties of vraag om aanbevelingen om verschillende resultaten te bevorderen. Hier zijn enkele voorbeeldopdrachten en prompts die je kunt proberen:
Copilot helpt je in Word met het schrijven, bewerken, samenvatten en het creëren van tekst. Met slechts een korte prompt, maakt Copilot in Word een eerste concept voor je en haalt indien nodig informatie uit je hele organisatie. Copilot kan inhoud toevoegen aan bestaande documenten, tekst samenvatten en secties of het hele document herschrijven om het samen te vatten. Je kunt zelfs voorgestelde tonen krijgen - van professioneel tot gepassioneerd en informeel tot dankbaar - om de juiste snaar te raken. Copilot kan je ook helpen je schrijven te verbeteren met suggesties die je argumenten versterken of inconsistenties gladstrijken. Hier zijn enkele voorbeeldopdrachten en prompts die je kunt proberen:
Copilot helpt je in PowerPoint om je ideeën om te zetten in indrukwekkende presentaties. Als een partner in verhalen vertellen, kan Copilot bestaande geschreven documenten omzetten in presentaties met sprekersnotities en bronnen of een nieuwe presentatie starten vanuit een eenvoudige prompt of schets. Verkort lange presentaties met één klik en gebruik je begrijpelijk geschreven taalopdrachten om lay-outs aan te passen, tekst opnieuw op te maken en animaties perfect te timen. Hier zijn enkele voorbeeldopdrachten en prompts die je kunt proberen:
In Outlook werk je samen met Copilot in je inbox, zodat je minder tijd besteedt aan het sorteren van e-mails en meer tijd kan besteden aan beter, sneller en gemakkelijker communiceren. Copilot kan lange, ingewikkelde e-mailthreads met meerdere personen samenvatten. Met als doel niet alleen te begrijpen wat er is gezegd, maar ook de verschillende standpunten van elke persoon en de open vragen die nog moeten worden beantwoord te belichten. Reageer op een bestaande e-mail met een eenvoudige prompt of zet korte notities om in heldere, professionele berichten, door informatie te halen uit andere e-mails of content waar je al toegang tot hebt binnen Microsoft 365. Gebruik schakelaars om de toon of lengte van je bericht aan te passen. Hier zijn enkele voorbeeldopdrachten en prompts die je kunt proberen:
Copilot in Teams neemt je veel werk uit handen waardoor je meer kan focussen op het samenwerken. Klik op de afbeelding voor een video. Copilot helpt je effectiever te vergaderen, snel op de hoogte te zijn van het gesprek, belangrijke discussiepunten te organiseren en de belangrijkste acties samen te vatten, zodat de hele groep weet wat daarna moet gebeuren. In je chat haalt Copilot antwoorden op specifieke vragen voor je op of vertelt je over alles wat je hebt gemist, zonder de stroom van discussie te onderbreken.
Door Copilot toe te voegen aan je vergaderingen en gesprekken, heb je nu ook een krachtig hulpmiddel voor algemene taken zoals het creëren van vergaderagenda's op basis van chatgeschiedenis, het identificeren van de juiste personen voor vervolgacties en het plannen van de eerst volgende vergadering. Hier zijn enkele voorbeeldopdrachten en prompts die je kunt proberen:
Microsoft 365 Copilot markeert het begin van een nieuw tijdperk voor praktische AI in de werkwereld. Door het verhogen van de productiviteit, het verbeteren van de samenwerking en het bieden van een toegankelijke en gebruiksvriendelijke interface, heeft Microsoft 365 Copilot de potentie om een game changer te zijn voor organisaties van elke omvang. Het is een onmisbaar hulpmiddel voor Microsoft-specialisten, consultants en gebruikers die streven naar optimale efficiëntie en effectiviteit in hun dagelijkse werkzaamheden.
Met de integratie van Microsoft 365 Copilot in de populaire producten van Microsoft, zoals Excel, Word, PowerPoint en Outlook, wordt de kracht van AI naar de vingertoppen van de gebruikers gebracht. Deze naadloze integratie zorgt voor een vloeiende overgang naar een AI-gedreven werkomgeving en maakt het gemakkelijker voor teams om samen te werken en de vruchten te plukken van deze revolutionaire technologie.
Nu is het alleen nog wachten tot Microsoft Copilot beschikbaar is voor iedereen. Zodra dit het geval is geven wij een update.
Om meer te weten te komen over Microsoft 365 Copilot en de vele mogelijkheden die het biedt, bezoek hier de officiële blogpost. En als je de gehele presentatie van Microsoft wilt zien bekijk deze dan via YouTube.
5 minuten lezen
Niet in staat om klantbetrokkenheid te volgen? Klaar met een verouderd marketingsysteem? Eén systeem nodig om je marketinginspanningen te beheren? Beantwoord je bovenstaande vragen met ja, lees dan deze blog en leer hoe Microsoft Dynamics 365 Marketing je bedrijf kan verbeteren.
Dynamics 365 Marketing is het antwoord van Microsoft op marketingcampagnes van de volgende generatie, marketinginzichten, gebeurtenisbeheer en klantreizen. Marketeers hoeven niet langer verschillende tools en applicaties te gebruiken om een allesomvattende marketingbenadering mogelijk te maken, maar kunnen alles wat ze nodig hebben vinden binnen een verzameling van bedrijfsapplicaties.
Marketing is een Dynamics 365-module en integreert naadloos met de Dynamics 365 Sales-app, waardoor een nauwe afstemming tussen marketing en verkoop wordt gegarandeerd. Het biedt ingebouwde AI-gedreven intelligentie die campagnes en ervaringen van de volgende generatie levert, en de mogelijkheid om gegevens van andere Dynamics 365-modules te gebruiken.
Als marketing automatiseringstool van de volgende generatie beschikt Dynamics 365 over een gebruiksvriendelijk abonnementscentrum waarmee marketeers abonnementslijsten kunnen maken en kunnen communiceren met prospects en doelgroepen op basis van hun voorwaarden, voorkeuren en unieke wensen.
Eén van de ergste dingen die een marketeer kan doen, is informatie naar een bulklijst met contacten sturen. In dit digitale tijdperk willen klanten de bron en context kiezen van de informatie die ze ontvangen. De grootste kracht van marketing: hoe gerichter de communicatie, hoe beter het merk wordt herkend en hoe groter de kans op toekomstige ROI op marketinginspanningen. Er is zekere verandering gaande in de manier van benaderen van een doelgroep. Hierin zie je een verschuiving van de "shotgun" -benadering, naar een meer gerichte aanpak in marketing.
Segmentatie stelt een marketeer in staat om queries te bouwen die gericht zijn op de juiste doelgroep voor een potentiële marketingcampagne. Deze queries maken gebruik van bestaande klantgegevens in de Dynamics 365-omgeving en kunnen variëren van eenvoudig tot complex op basis van meerdere criteria. Deze segmenten kunnen statisch of dynamisch zijn. Statische segmenten worden handmatig bijgewerkt door de marketinggebruiker, terwijl dynamische segmenten elke 15 minuten automatisch opnieuw worden geëvalueerd door het systeem om een up-to-date resultaat te garanderen.
De e-maileditor in Dynamics 365 Marketing is eenvoudig te gebruiken en bevat meerdere methoden voor het ontwerpen van e-mails, van de makkelijk te gebruiken editor voor slepen en neerzetten tot de mogelijkheid om aangepaste HTML e-mails te maken.
Dynamics 365 Marketing biedt de marketeer ook de mogelijkheid om een voorbeeld van hun e-mails te bekijken voordat ze naar de doelgroep worden gestuurd. Dit kan op twee manieren worden gedaan;
Voor elke e-mail die via het systeem verzonden wordt volgt een gedetailleerd en analytisch rapport. Dit rapport stelt je in staat om de effectiviteit van de e-mailcampagnes te bepalen via de Marketing Insights-service.
Klantreizen in Dynamics 365 Marketing stellen ons in staat om reizen te definiëren. Je kan dan bepalen wie welke inhoud krijgt, wanneer ze deze ontvangen en in welk formaat.
Daarnaast kunnen we gebruik maken van functies zoals triggers op basis van het gedrag van de klant. Deze gebruik je om een berichten te definiëren die de doelgroep mee op reis neemt. Op basis van deze triggers is het mogelijk om binnen een reis verschillende paden te maken. Zo wordt een proces gebouwd waardoor we automatisch met de doelgroep kunnen communiceren.
Veel klantenreizen zijn makkelijk en kort door de bocht. Een veel voorkomend scenario is om één e-mail naar een bepaald deel van de doelgroep te sturen, maar klantenreizen kunnen soms ook ongelooflijk complex zijn, waarbij meerdere berichten worden verzonden op basis van verschillende triggers over een langere periode.
Evenementenbeheer in Dynamics 365 Marketing stelt een marketeer in staat om eenvoudig events te beheren, of het nu gaat om persoonlijke evenementen of online webinars via een simpele integratie met Microsoft Teams.
Events kunnen een belangrijke rol spelen in een marketingstrategie. Het organiseren van evenementen (zelfs kleine) kan echter een grote onderneming zijn. De organisatie van een event bestaat uit diverse onderdelen waaronder:
Dynamics 365 Marketing bevat uitgebreide functies om alle uitdagingen aan te pakken die je kan tegenkomen bij het organiseren van een evenement.
Marketingpagina's en formulieren binnen Dynamics 365 Marketing zijn krachtige hulpmiddelen die gebruikt kunnen worden voor gerichte campagnes, evenementen en meer. Een eenvoudig te gebruiken editor voor slepen en neerzetten maakt het makkelijk om pagina's en formulieren in minimale tijd operationeel te krijgen. Alle formulieren verzenden automatisch gegevens naar Dynamics 365, waardoor handmatige gegevensinvoer in het systeem wordt geminimaliseerd.
Een marketeer kan kiezen tussen vooraf gebouwde pagina’s en formulier sjablonen, of unieke pagina's en formulieren bouwen die hun eigen marketingdoelen het beste ondersteunen. Je kunt de editor gebruiken om tekst, afbeeldingen en formulieren toe te voegen, te slepen of neer te zetten. Daarnaast heb je de mogelijkheid om aangepaste HTML-formulieren en -pagina's te maken.
Dynamics 365 Marketing biedt marketeers de mogelijkheid om formulieren op externe websites te publiceren en in te sluiten. Door deze formulieren in te sluiten op elke externe webpagina kunnen marketeers prospectgegevens verzamelen en huidige contactgegevens bijwerken. Dynamics 365 Marketing biedt ook de mogelijkheid om bestaande formulieren op de website te gebruiken via Form Capture.
In de paar jaar dat Dynamics 365 Marketing nu bestaat, heeft Microsoft met inbreng van de community deze module aangepakt met een constante toestroom van nieuwe functies en verbeteringen. Dit heeft ervoor gezorgd dat de module de go-to Marketingoplossing wordt voor bedrijven die al gebruikmaken van Dynamics 365.
6 minuten lezen
De EU-richtlijn NIS2 is bedoeld om de cyberbeveiligingsveerkracht binnen de EU te versterken door consistente regels vast te stellen voor bedrijven, en waarschuwingen en boetes op te leggen aan entiteiten die de vereisten niet naleven. Er worden ook maatregelen voorgeschreven voor back-upbeheer, noodherstel, risicoanalyse, toeleveringsketenbeveiliging en meer. Het is van toepassing op twee categorieën entiteiten, namelijk essentiële sectoren en belangrijke entiteiten. Lidstaten hebben 20 maanden om de richtlijn om te zetten in nationaal recht. Organisaties zijn verplicht om de vereisten nauwgezet te volgen, anders riskeren ze waarschuwingen of boetes van maximaal 10 miljoen euro of 2% van hun wereldwijde jaaromzet.
Op 10 november 2022 (gepubliceerd op 27 december 2022) heeft het EU-parlement nieuwe wetgeving aangenomen (de NIS2-richtlijn) om de EU-brede cyberbeveiligingsveerkracht te versterken, die onder meer een kristalheldere vereiste voor back-up en noodherstel omvat.
De Netwerk- en Informatiebeveiligingsrichtlijn (NIS2) is een reactie op de toegenomen blootstelling van Europa aan cyberdreigingen en het feit dat hoe meer we onderling verbonden zijn, hoe kwetsbaarder we zijn voor kwaadaardige cyberactiviteiten. De toezichthouders stellen hierbij consistente regels vast voor bedrijven en zorgen ervoor dat wetshandhavingsinstanties en gerechtelijke autoriteiten effectief kunnen werken en de EU-burgers bewuster maken van cyberbeveiliging.
In vergelijking met de eerste NIS-richtlijn is het doel van de NIS2-richtlijn om de vereisten en sancties van cyberbeveiliging uit te breiden om het beveiligingsniveau in de lidstaten te harmoniseren en te stroomlijnen - en met strengere vereisten voor verschillende sectoren.
De Onderzoeksdienst van het Europees Parlement (EPRS) vertelt dat vanwege het feit dat cyberaanvallen wereldwijd snel in aantal toenemen en ook in schaal, kosten en complexiteit toenemen: “de Commissie dit voorstel heeft ingediend ter vervanging van de oorspronkelijke NIS Richtlijn en daarmee de beveiligingseisen aanscherpen, de beveiliging van toeleveringsketens aanpakken, rapportageverplichtingen stroomlijnen en strengere toezichtmaatregelen en strengere handhavingseisen invoeren.”
De richtlijn is met name van toepassing op twee categorieën.
Als essentiële sectoren worden aangemerkt:
De 'belangrijke entiteiten' omvatten publieke en private entiteiten binnen:
Kortom: als je een bedrijf bent die een dienst levert die essentieel is voor de instandhouding van kritieke maatschappelijke en/of economische activiteiten, bijvoorbeeld een transportbedrijf, word je volgens de wet geclassificeerd als een "operator van essentiële diensten".
Deze classificatie legt een grote druk op uw technische en organisatorische structuur en capaciteiten vanwege de uitgebreide risicobeheerbeveiliging die u wettelijk verplicht bent te implementeren en te onderhouden.
De huidige NIS-richtlijn vereist dat de betrokken entiteiten passende en evenredige technische en organisatorische maatregelen nemen om beveiligingsrisico's te beheersen en de schade in geval van een beveiligingsincident te beperken.
De NIS2-richtlijn zet deze eis voort en stelt aanvullende eisen voor passende beveiligingsmaatregelen, die nu minimaal moeten omvatten:
Een speciale oplossing voor back-up en gegevensbeheer kan de organisatie helpen bij het implementeren van veerkrachtige gegevensbescherming- en beheerservices voor eventuele SaaS-diensten, zoals Microsoft 365 en Salesforce.
ShareValue heeft hiervoor partners aangetrokken waarmee je kunt voldoen aan de wettelijke vereisten van deze NIS2-richtlijn met als algemeen doel uw bedrijfscontinuïteit te beschermen.
Je moet echter beslissen welke functies essentieel zijn en bepalen hoe voorbereid je bent om die kritieke functies te behouden na een noodgeval of een verstoring - en ten slotte moet je het beschikbare budget (dienovereenkomstig) toewijzen.
Met de NIS2-richtlijn worden de governance bepalingen aangescherpt, omdat de verantwoordelijkheid voor overtreding van de NIS2-richtlijn niet alleen bij de rechtspersoon wordt gelegd, maar bij het management zelf.
Het management moet dus de door de entiteit genomen risicobeheersmaatregelen met betrekking tot cyberbeveiliging goedkeuren en toezicht houden op de implementatie en het onderhoud.
Om voldoende competenties te waarborgen, moeten managementleden regelmatig specifieke cursussen volgen om de nodige kennis, inzicht en vaardigheden te verwerven om cyberbeveiligingsrisico's en beheers praktijken en hun impact op de activiteiten van de entiteit te begrijpen en te beoordelen.
Volgens de NIS2-richtlijn moeten de bevoegde nationale autoriteiten toezicht houden op de naleving van de beveiligings- en meldingsvereisten van de richtlijn op basis van specifieke incidenten en de bevoegde autoriteiten zijn bevoegd om bepaalde bevelen uit te vaardigen.
Het bevoegd gezag kan onder meer waarschuwingen en bevelen uitvaardigen en (in het bijzonder materieel) tijdelijk schorsen of verzoeken om een persoon met leidinggevende verantwoordelijkheid (CEO of een ander senior lid van het management) tijdelijk te schorsen voor het uitoefenen van leidinggevende functies in de entiteit.
De NIS2-richtlijn scherpt ook de sanctiemogelijkheden aan. Naast ervoor te moeten zorgen dat overtredingen worden bestraft met sancties die doeltreffend zijn, in verhouding staan tot de overtreding en een afschrikkende werking hebben, heeft de bevoegde autoriteit in de lidstaten nu de concrete mogelijkheid om administratieve boetes op te leggen als de entiteit zich niet houdt aan de eisen van de richtlijn voor risicobeheersmaatregelen of rapportageverplichtingen.
De bestuurlijke boetes zijn als volgt:
Essentiële entiteiten kunnen – minimaal – een boete krijgen van maximaal 10 miljoen EUR of 2% van de totale wereldwijde jaaromzet van het bedrijf.
Belangrijke entiteiten kunnen – minimaal – een boete krijgen van maximaal 7 miljoen EUR of 1,4% van de totale wereldwijde jaaromzet van het bedrijf.
De EU-lidstaten hebben nu 20 maanden de tijd om de nieuwe richtlijn om te zetten in nationaal recht. Meer weten over de belangrijke data en het tijdpad rondom de inwerkingtreding van NIS2? Ga naar https://www.nis-2-directive.com/ voor meer informatie over de belangrijke data.
We raden aan om jezelf en je organisatie te informeren over de wettelijke vereisten en om te beginnen, samen met ShareValue, met het in kaart brengen van compliance hiaten met de vereisten voor risicobeheer en risicomaatregelen. ShareValue kan daarbij ook helpen om mee te werken aan zowel een sluitende governance plan als zo ook een back-up oplossing die voldoet aan deze nieuwe richtlijnen en wetgevingen of verbetering te brengen aan de security awareness van je organisatie.
Heb je meer interesse in de complete stukken, dan heeft het Europees Parlement de volledige teksten gedeeld die met betrekking tot dit voorstel zijn aangenomen, deze kunnen hier worden gelezen.
1 minuten lezen
Met Power BI (Power Business Intelligence) ben je in staat om geautomatiseerd data te verzamelen, visualiseren en presenteren in overzichtelijke rapportages en dashboards. Met de komst van een Power BI-invoegtoepassing voor PowerPoint presenteer je jouw data live, interactief met filter en inzoom mogelijkheden direct in je presentatie.
Deze BI-invoegtoepassing voor PowerPoint is één van de uitgebrachte updates op het Power Platform die deze maand voor iedereen toegankelijk is gemaakt.
Om deze invoegtoepassing te kunnen gebruiken, heb je op zijn minst een actief Power BI account en gratis licentie nodig.
Alles om ons heen is in beweging. Zo ook jouw data. Wanneer je de laatste getallen wilt tonen in een belangrijke presentatie, wil je liever niet de data tonen van een half uur geleden d.m.v. een afbeelding, maar direct live kunnen inzien.
Als je een Power BI rapportage dia wilt maken heb je de link (URL) van de Power BI pagina nodig. Deze link kan je vervolgens invoegen in de nieuwe bijgekomen Power BI optie in het Lint van PowerPoint. Nadat het rapport is opgehaald zie je deze direct terug in de presentatie.
Vandaag de dag is PowerPoint al een krachtige oplossing om je resultaten te presenteren. Of je nu de jaarcijfers van de lokale voetbalvereniging wil presenteren of de kwartaalcijfers met je werknemers wilt doornemen. Met deze integratie van Live Power BI rapporten ben je in staat om dit nog verder uit te breiden en kan je tijdens het presenteren de data van verschillende kanten bekijken en analyseren.
Wil je meer weten over deze functionaliteit of over het Power Platform in het algemeen, neem dan gerust contact op met ons zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.
6 minuten lezen
GraphQL is een query language voor API’s die de aangeboden data verrijkt en begrijpelijk maakt voor ontwikkelaars. Dit zorgt ervoor dat de client (eindgebruiker) op een efficiënte manier alleen de data krijgt waar op dat moment behoefte aan is.
GraphQL is in 2015 ontworpen door Facebook (tegenwoordig Meta) om de API’s snel en flexibel te verwerken voordat het door de Front-End aangesproken kan worden.
Een van de grootste voordelen ten opzichte van traditionele REST calls is dan ook dat developers zelf de data in de response kunnen samenvoegen uit meerdere API calls op de Back-End waardoor er vanaf de Front-End maar één call nodig is naar een GraphQL tussenlaag.
Naast dit typische voordeel van data fetching heeft GraphQL nog meer voordelen. Ik zet alle voordelen op een rij:
Geen over / under fetching
Door het gebruik van GraphQL kunnen we op een gemakkelijke manier de architectuur bepalen van de data die we aanroepen vanaf de Front-End. Hierdoor ontstaat er geen over of under fetching: we vragen alleen de data op die we daadwerkelijk nodig hebben. Een voorbeeld: als we een profiel willen tonen met enkel een foto en een naam, hebben we van dat profiel niet de adresgegevens nodig. In de Front-End call naar GraphQL vragen we dan enkel de ID, naam en de foto op. Alle andere informatie van dit profiel kunnen we dan achterwege laten.
Per device (mobiel, tablet, desktop enz.) kunnen we een andere view hebben, welke meer of minder informatie weergeeft. De data kunnen we per view aanpassen zodat we nooit meer informatie opvragen dan nodig. Dit komt uiteraard de performance ten goede.
Complexe state and cache management
Door GraphQL te combineren met Apollo server, hebben we ook een complexe state en cache management tot onze beschikking. We kunnen het zo instellen, dat als de data zich al in de cache van de client bevindt, we deze data niet opnieuw opvragen.
Hiërarchische structuur
Doordat we meer controle krijgen en minder afhankelijk worden van een Back-End, kunnen we de data-architectuur op een hiërarchische structuur inrichten. Hierdoor is het ook mogelijk meerdere data-objecten te hergebruiken.
Facebook is hiervan een mooi voorbeeld: deze heeft één gebruikersobject, die kan worden hergebruikt voor de connecties van de gebruiker. Ook die heeft weer connecties waar het voor kan worden hergebruikt. Etc, etc. Mede door de herbruikbare objecten maken we efficiënt gebruik van GraphQL.
Uiteraard kleven er ook nadelen aan het gebruik van GraphQL. Dit zit hem voornamelijk in de complexiteit. Wanneer we GraphQL gaan inzetten en we gebruiken GraphQL enkel als een 1-op-1 doorgeefluik van data, dan zal het gebruik van een REST API hiervoor meer geschikt zijn en voorkomen we overbodige complexiteit in onze codebase.
In de basis bestaat GraphQL uit query’s, mutations, subscriptions en resolvers.
In de Front-End kunnen we een query, mutation of subscription uitvoeren naar GraphQL.
Om deze data op te halen, moeten we voor de query’s, mutations of subscriptions een resolver inrichten. Een resolver maakt de connectie en verwerkt de data van de externe API call of een database query. Het resultaat wordt door een query weer teruggestuurd naar de Front-End.
Als de query’s, mutations en resolvers zijn ingesteld, willen we deze ook kunnen testen zonder al te veel code te schrijven. In de console kunnen we de GraphQL server starten waarna de playground/sandbox tot onze beschikking komt.
Er zijn diverse playgrounds of sandboxes beschikbaar, van een lokale playground-versie tot aan een subscription op studio.apollographql.com of een browser extention zoals GraphQL Playground for Chrome. Uiteraard kan er ook een call gemaakt worden vanuit postman om de API te testen.
GraphQL bestaat nu 7 jaar en weten we dat deze door de community wordt omarmd, mede doordat het niet enkel en alleen in JavaScript beschikbaar is, maar ook bijvoorbeeld in Python, Ruby en C#.
Als we kijken in GitHub naar de stars (likes) en downloads zien we voor de belangrijkste JavaScript varianten:
Dit geeft uiteraard een beeld hoe het ontvangen wordt door de community, maar om een beter beeld te krijgen hebben ze in 2022 een survey gehouden: State of GraphQL 2022.
Wat zijn de highlights van de state of GraphQL 2022
Er hebben meer dan 3.000 developers meegedaan aan deze survey. Gemiddeld hadden de deelnemers 6 tot 10 jaar development-ervaring en bijna de helft werkt bij middelgrote tot grote bedrijven. Hieronder licht ik enkele vragen uit de survey uit, om een goed beeld te schetsen.
In welke combinatie met webframeworks wordt GraphQL het meeste gebruikt?
Voor welke clients wordt een GraphQL het meeste ingezet?
Welke taal wordt gebruikt om GraphQL-backends te schrijven?
Welke GraphQL server wordt het meest gebruikt?
Welke GrapQL IDE’s worden het meeste gebruikt?
Quote: Als gevolg hiervan verandert het tij in de manier waarop we GraphQL op de client gebruiken, waarbij bibliotheken zoals urql en React Query tegenwoordig populaire keuzes zijn, naast getrouwen zoals Apollo Client en Relay. Het is ook geweldig om te zien dat GraphQL blijft groeien en bloeien in andere talen dan JavaScript – er zijn nu stabiele en volwassen GraphQL-servers en -clients in bijna alle populaire programmeertalen!
Wil je meer weten? Bekijk dan de hele survey op https://2022.stateofgraphql.com/
Uiteraard zou GraphQL, GraphQL niet zijn als ze de data van state of GraphQL niet openbaar beschikbaar stellen op https://graphiql.devographics.com/.
Naar verwachting neemt GraphQL steeds meer zijn eigen plek in het API landschap in. GraphQL heeft niet de intentie om ander servers zoals REST API te vervangen, maar het wordt ingezet vanuit de behoefte. In het geval van GraphQL is dat meer vanuit de gedachte ‘client first’ omdat we GraphQL vanuit onze Front-End gemakkelijker kunnen beheren. GraphQL heeft zijn oorsprong bij Meta (Facebook) en daarom zien we ook dat de aanhang onder Reactgebruikers hoog is. Ik verwacht wel dat GraphQL in de toekomst breder ingezet gaat worden in combinatie met Angular of Vue.
Wil je nou ook aan de slag met GraphQL en kan je daar hulp bij gebruiken? Laat het ons weten: mijn collega’s en ik helpen je graag!