ShareValue | ESPC17 Dublin verslag dag 3

Nieuws

16-11-2017

ESPC17 Dublin verslag dag 3


Dublin Dag 3: Oranje vertegenwoordiging!
Wat hebben de Christ Church Cathedral, Dublin Palace, Temple Bar en het Trinity College allemaal gemeen? Alle plekken zijn terug te vinden in Dublin en we hebben ze gisteren allemaal bezocht. De dag begon echter met een interessante keynote van Rafal Lukawiecki over Machine Learning. Na zijn verhaal volgde er een aantal verschillende prijsuitreikingen. Zo werden de prijzen voor de beste intranet/extranet oplossing voor het tweede jaar op rij gewonnen door Valo. De beste managementoplossing ging naar SPDocKit terwijl de beste mobiele oplossing naar Colligo ging. De laatste prijs van de dag, voor de beste Office 365 Add-in ging naar KanBo voor zijn tool om projecten visueel te managen. Na de keynote, de prijsuitreiking en één sessie besloten wij om Dublin kennis te laten maken met onze oranje jasjes.

Rafal Lukawiecki

 

 

 

 

 

 

 

Machine Learning in Practice
Dag drie van de ESPC begon weer met een keynote; vandaag gegeven door Rafal Luckawieki. Rafal wordt regelmatig ingehuurd om dit soort presentaties te houden omdat hij zo ongeveer een evangelist is op het gebied van Machine Learning en Deep Learning. Hij vertelde over de verschillende methodes om machine learning projecten goed te laten slagen.

afb1

Om een machine learning project te laten slagen moet er vanuit de business een vraagstuk zijn en moet de vraag niet komen vanuit de ‘data’. Zodra er een valide, hoog over, vraag vanuit de business is die ingelost moet worden, kan er daadwerkelijk gekeken worden waar de data vandaan gehaald moet worden en hoe het model, die dan gemaakt wordt, verbeterd moet blijven worden. Ook het blijven verbeteren van het model is een veel voorkomende valkuil van veel bedrijven. Zodra je het model namelijk niet blijft verbeteren voldoet deze op een gegeven moment niet meer aande vraag die het eigenlijk moet oplossen.

afb2

 

 

 

 

 

Voor de drie rollen die daarbij nodig zijn wordt ook aangeraden om drie verschillende mensen te gebruiken. Dit komt omdat een data expert niet per se de data scientist is. De data expert heeft namelijk een goed overzicht nodig van waar welke data beschikbaar is, terwijl de data scientist vooral weet hoe de data moet worden vertaald. Zo maakt hij inzichtelijk hoe de vraag van de business beantwoord kan worden.

Wel werd er een kritische noot geplaatst bij machine learning en vooral de deep learning die daarop volgt. Dit komt namelijk omdat je niet weet waarom de computer een bepaalde keuze heeft gemaakt, het zogenaamde Black Box dilemma. Zo kan de computer op basis van een onbekend gegeven een beslissing maken die niet goed is. En hoe moet je een (eventueel nieuwe) klant uitleggen dat iemand, bijvoorbeeld een lening of product, niet kan krijgen omdat de computer zegt dat het niet kan? Of wie is de verantwoordelijke wanneer bijvoorbeeld een zelfrijdende auto een beslissing maakt met een fatale afloop.

Daarom alvast een paar tips voor bedrijven die overwegen om te beginnen met machine learning en eventueel deep learning:

Zorg voor kennis en begrip van de waarde van machine learning.
Begin met eenvoudige, praktische, business-gerichte projecten.
Vermijd deep learning eerst, houdt het simpel.
Stel modellen via (web)services beschikbaar.
En focus op intelligente intelligentie.

Bert Clevering

Microsoft Project

afb3


De on-premise versie Microsoft Project Server is al vijftien jaar de meest krachtige applicatie voor project- en portfoliobeheer. Sinds enkele jaren helpt ook de onlineversie organisaties bij het prioriteren, selecteren en beheren van al het tijdgebonden werk. 
In de Project cliënt (First Release) is de nieuwe functie genaamd Planner beschikbaar. Hiermee kan een taak in Project worden gekoppeld aan een plan in Microsoft Planner! Deze functie stelt de projectmanager in staat om taken te delegeren aan iemand die in Planner de voortgang beheert. De projectmanager ziet deze taak/voortgang en kan deze eventueel bijwerken met bijvoorbeeld een checklist. Kortom goed nieuws voor iedere projectmanager, of iedereen die zich anderzijds bezighoudt met het plannen van projecten!  Binnenkort zal ik deze functie verder testen en mijn ervaringen graag met je delen. 


Lesley Holman

InfoPath
Lange tijd was InfoPath het product van Microsoft om formulieren te maken op basis van XML. Echter, met de komst van Office 365 was de tijd van InfoPath eigenlijk wel voorbij. Een logisch gevolg is dan ook dat Microsoft de ondersteuning van InfoPath 2013 in 2026 stopt. Maar wat moet jouw bedrijf als je al gebruik maakt van InfoPath? Volgens Asif Rehmani kunnen de huidige gebruikers het beste gewoon door blijven gaan met het gebruik van InfoPath. Als je echter op dit moment een oplossing zoekt om formulieren te bouwen kan je de volgende tools in overweging nemen: PowerApps, Forms, ASP.NET Forms of producten van derden.

PowerApps
De visie van Microsoft is dat PowerApps DE nieuwe oplossing is om formulieren te maken en dus InfoPath gaat vervangen. Vooral bij het gebruik van externe (niet SharePoint gerelateerde) databronnen is het voordeel van PowerApps groot. Je kunt namelijk deze gegevens direct ophalen en verwerken. PowerApps kan ook gekoppeld worden aan SharePoint data om daarna gepresenteerd te worden in een smartphone app of via de browser. Het nadeel van PowerApps is wel dat de performance op desktops en laptops nog wat verbeterd kan worden. Tegen het einde van het jaar zal PowerApps direct in de moderne lijsten komen te staan en komt het PowerApps webpart beschikbaar. Beide functionaliteiten zijn echter alleen in de moderne interface beschikbaar. 


afb4Microsoft Forms

Om snel informatie te verzamelen is het mogelijk om eenvoudig een enquête, quiz en/of een poll met Microsoft Forms op te zetten. Degene die het formulier maakt, is direct ook eigenaar van het formulier. Door het formulier te delen, kunnen collega's via de link of door het opstarten van de app via de applauncher Forms openen. Daar staat een overzicht van de formulieren die je zelf gemaakt hebt, maar ook andere formulieren. Er is ook een Forms webpart beschikbaar maar deze kan net als het PowerApps webpart alleen bij moderne pagina’s gebruikt worden. 

afb5


Esra Klick

Permissies: hoofdpijndossier of goed beheer dossier
Permissies binnen SharePoint is iets waar menig hoofd over gebroken wordt. Wat gebeurt er nu precies als je een site deelt, of als je een document deelt. In de sessie “Understanding SharePoint Permissions for Site Owners and Site Collection Administrators” ging Brett Lonsdale in op deze en daaraan gerelateerde vragen. Hieruit bleek uiteindelijk het belang van het goed opzetten van een rechtenstructuur voor deze uiteindelijk uitgevoerd wordt. Dit voorkomt achteraf heel veel problemen bij het beheersteam. Ook moeten bedrijven opletten bij het gebruik van de Share button. Heeft de gebruiker niet genoeg rechten dan ziet die de share button wel staan, maar als die op delen klikt komt hij niet verder dan een mailtje naar de site collection administrator. Dit terwijl de gebruiker het gevoel heeft dat het document al gedeeld is. Gelukkig ziet Microsoft ook in dat de Share knop voor veel onduidelijkheid zorgde. Daarom zijn ze deze aan het vernieuwen zodat de gebruiker binnenkort een overzichtelijke uniforme manier van delen heeft.

Tot slot
De kennismaking van Ierland met het ShareValue oranje was een groot succes. Zowel op het congrescentrum als in de stad hebben we vele positieve reacties gehad op de jasjes. Het ging zelfs zo ver dat Sharegate (die ook een oranje logo hebben) ons idee wil overnemen. We zijn benieuwd of we de trend voor volgend jaar al gezet hebben. 

Vond je dit een interessant bericht? Deel het!

Terug naar nieuwsoverzicht
© ShareValue 2019