ShareValue | ESPC17 Dublin verslag dag 2

Nieuws

15-11-2017

ESPC17 Dublin verslag dag 2


Dag 2: Dansers, keynotes en een heleboel informatie

Met ruim 1600 deelnemers die allemaal naar het auditorium moesten, was het een druk begin van de tweede dag van de European SharePoint Conference. Tracey O'Connell opende de dag waar met een Ierse dansvoorstelling de dag gezellig begon (zie foto). Na de Keynote van Jeff Teper (zie foto), met hulp van onder meer Dan Holme, Stephen Rose en Naomi Moneypenny, gevolgd door die van Benjamin Niaulin was het de tijd aan de rest van de ruim 100 sprekers om ons te inspireren over Azure, SharePoint en Office 365.

Anders zullen we alles delen
Een van de meest inspirerende sessies van deze dag vond ik de keynote van Benjamin Niaulin. Deze sessie ging in op de verandering die SharePoint vanaf 2015 heeft gemaakt. Het is niet alleen een kwestie van migreren naar de cloud, verder niets aanpassen en dan ben klaar. De hele opvatting van werken met Office 365 is veranderd. In een tijd waar de aandachtspanne van gebruikers steeds korter wordt moet je volgens Niaulin de vele keuzes die Office 365 biedt juist omarmen. Laat gebruikers kiezen om te chatten in Teams, de planning bij te houden in Planner of een gezamenlijke mailbox te gebruiken in Groups. Door die keuze zijn gebruikers veel minder geneigd naar eigen producten als Dropbox en WeTransfer te grijpen. Of beter gezegd: Office 365 als “Productivity as a Service!”

Daniël de Vette

Machine Learning
Na de erg goede keynotes was het tijd om naar de sessies te gaan. Eén van de sessies die ik gevolgd heb en ga behandelen gaat over machine learning. Hoe kan dit ervoor zorgen dat je standaard werkzaamheden kan automatiseren zonder menselijk handelen.
Eerst werd behandeld wat Artificial Intelligence is en op welk niveau we nu eigenlijk zitten (Applied AI). Applied AI is het behandelen van één taak en deze taak heel goed kunnen uitvoeren. Hier valt te denken aan het herkennen van tekst (bijvoorbeeld het herkennen van Burgerservicenummers of iets dergelijks). Uit de daaropvolgende analyse kan je vervolgens beslissingen te nemen. Vooral het herkennen van gevoelige gegevens en het screenen van “verkeerde” data is een goed voorbeeld wat je hiermee kunt bereiken. Het nadeel van het gebruik van deze diensten, die al gratis beschikbaar zijn binnen Azure, is dat de gegevens daadwerkelijk eerst naar Azure gestuurd moeten worden. Vanuit juridisch oogpunt kan dit mogelijk problemen opleveren. Ook het hebben van heel veel data om het systeem te trainen kan een uitdaging zijn. Zo moet je niet alleen bestanden gebruiken die gedetecteerd moeten worden, maar vooral bestanden die niet gedetecteerd moeten worden.
Ik ga deze sessie beter behandelen op ons klantevent waarvoor u zich nog kunt aanmelden!

Bert Clevering

How to Create a Successful Governance Framework for SharePoint and Office 365
Susan Hanley gaf deze boeiende sessie over het maken van een Governance-plan. Maar wel een Governance die daadwerkelijk wordt gelezen en ook wordt gebruikt, in plaats van een ongelezen boekwerk welke toch direct in de boekenkast verdwijnt! “The end game for governance is BUSINESS RESULTS!”  Deze oneliner doet haar publiek geluidloos maar instemmend ja-knikken. 
Inderdaad de “business is king” en gaat voor directe resultaten (actionable). Verder moet een governance-plan goed te behappen zijn (consumable). Kortom: geen onnodige teksten zonder heldere business-doelstellingen. Zij vervolgt met een toelichting om een succesvol governance-plan te maken:
1. “Understand what needs to be governed”  
Begrijp allereerst wat er moet worden beschreven (governed). 
2. “Create the governance content” 
Maak vervolgens de content (niet op papier- maar maak er bijvoorbeeld een teamsite van!) 
3. “Deliver the content when and where it’s needed” 
Idealiter op het moment dat de business er daadwerkelijk de volledige aandacht voor heeft. En er klaar voor is.
Realiseer (en onderhoud) dit met een enthousiast en gecommitteerd team (echter niet te groot: “If you can’t feed a team with two pizzas, its too large”). In sneltreinvaart neemt zij haar publiek verder mee door de verschillende do’s en dont’s. En ondersteunt haar uitstekende verhaal met de nodige humor en praktijkvoorbeelden.  In dit artikel voert het nu te ver om al deze te benoemen. Neem ook gerust hierover contact met mij op – dan deel ik deze graag met je.

Lesley Holman


Microsoft Teams
Microsoft Teams biedt een werkruimte voor een team met een geïntegreerde chatfunctie. Het wordt ook wel de 'hub' voor teamwork in Office 365 genoemd, omdat het al het goede van Office 365 bij elkaar brengt. Je kunt chatten en hebt de beschikking over documenten die op verschillende plekken staan. Geen zorgen, er hoeft niks gemigreerd te worden. Alle benodigde content wordt via verschillende manieren (bijvoorbeeld tabbladen) in het Team getoond. Groot voordeel is dat je individueel content kunt maken, samen kunt werken en je werk kunt afronden via onder andere een mobiele interface die platform onafhankelijk is. In de sessies werden ook voorbeelden gegeven over de toepasbaarheid van Teams. Zo kan de sales afdeling Teams goed gebruiken voor bijvoorbeeld snelle input voor sales kansen, delen van successen alsmede van gewonnen deals en ontwikkelingen van de concurrentie.

Daarnaast werd er nog een nieuwtje voor Teams aangekondigd: voor het einde van het jaar wordt het mogelijk om een bestaande planner te koppelen aan een Team. Tot nu toe is het alleen mogelijk om binnen een Team een nieuwe Planner aan te maken.

MS Teams

OneDrive for Business

OneDrive 

Afgelopen jaar zijn er meer dan 100 vernieuwingen doorgevoerd in OneDrive for Business. Eén van deze vernieuwingen is dat een gebruiker snel kan zien of en met wie een map is gedeeld door middel van een icoontje. Je ziet ook direct hoeveel documenten er in een map staan.
Een andere vernieuwing is de zogenoemde 'hovercard' die informatie van het betreffende document laat zien als je er met de muis eroverheen beweegt. Het delen van een document kan in twee kliks en de 'sharing experience' is in de browser hetzelfde als in Windows verkenner. Je ziet dus hetzelfde scherm. 

Leuk om te vertellen is dat eind december de zogenoemde 'file restore tool' geïntroduceerd wordt, zodat de gebruiker zelf bestanden kan terughalen uit de prullenbak gedurende de laatste 30 dagen. Hierdoor is de gebruiker niet meer afhankelijk van de beheerder.

Esra Klick


Tot slot
Naast de vele interessante sessies was het de ook leuk om vele bekenden gezichten terug te zien. Niet alleen de in het roze geklede collega’s van Debble, maar ook de trainer voor onze aankomende PowerBI training en twee medewerkers van Enexis (waar één van onze collega’s werkzaam is). 
Daarnaast staan er nog vele standhouders met verschillende toepassingen om SharePoint nog gebruiksvriendelijker te maken. Zo staan er onder andere de roodgekleurde SharePoint hero’s van WebCon en de gele lifeguards van FlowForma. Die lifeguards waren na de conferentie dag ook nog op de MV Cil Airne (een restaurantboot tegenover het conferentiegebouw) te vinden, waar de avond goed werd afgesloten met een feestje.
Om een beetje in de verschillende kleuren te blijven gaan wij ShareValue morgen in het oranje vertegenwoordigen om zo onze aanwezigheid goed kenbaar te maken!

Vond je dit een interessant bericht? Deel het!

Terug naar nieuwsoverzicht
© ShareValue 2019