I Love Sitecore (en ik zal het missen). Op naar Sitefinity!

Blog

Om met de deur in huis te vallen: ik ben best een beetje bedroefd, want we zijn geen Sitecore-partner meer. Het CMS waar ik de afgelopen jaren veel werk in heb gehad, waar mijn expertise zit. Er zijn echter wat veranderingen in de markt, waardoor wij als bedrijf onze horizon moeten verbreden. Gelukkig hebben wij een gedegen ‘sidekick’ gevonden. En zijn naam is Sitefinity.

Op het gebied van content management systemen (kortweg CMS) in de Microsoftwereld is Sitecore de marktleider. En omdat wij bij ShareValue Microsoft-georiënteerd zijn, is het niet meer dan logisch dat wij zo veel tijd hebben geïnvesteerd in Sitecore, dat we zo veel klanten hebben bediend de afgelopen jaren. Het is ook gewoon een geweldig CMS, laat ik dat vooropstellen.

Het bedrijf Sitecore is echter overgenomen door een investeringsmaatschappij en, zoals dat zo vaak gaat: die willen er natuurlijk zo veel mogelijk geld aan verdienen. Helaas hebben ze ervoor gekozen om de prijzen dusdanig te verhogen, dat het voor veel Nederlandse bedrijven niet meer betaalbaar zal zijn.

De schaalgrootte waar Sitecore voor kiest, past enkel bij de écht grote bedrijven, de multinationals. Dat is een keuze, maar het zorgt er wel voor dat wij onze expertise moesten verbreden met een ander systeem. In de nabije toekomst zal het er namelijk ook voor zorgen dat de hoeveelheid opdrachten voor Sitecore developers en consultants van ShareValue zal afnemen.

Analyse van concurrerende pakketten

Vanuit mijn rol als Competence Lead CMS heb ik een analyse gedaan van verschillende concurrerende pakketten, zoals Episerver, Umbraco en Kentico. Om uiteenlopende redenen vielen ze een voor een af: te duur, te instabiel door vele wijzigingen, niet geschikt vanwege achterlopende techniek. Uiteindelijk is de keuze gevallen op Sitefinity.

Het bedrijf achter Sitefinity is het bij developers bekende Telerik. Het product is daardoor erg developer-friendly: met geoptimaliseerde workflows, betrouwbare en actuele techniek en goede documentatie. Tel daarbij op dat de prijs van dit CMS een kwart is van wat Sitecore tegenwoordig kost en de keuze was uiteindelijk toch snel duidelijk.

Mijn inschatting is dat in de komende jaren vele bedrijven over zullen stappen van Sitecore naar een vergelijkbaar, maar vele malen goedkoper CMS. Sitecore is de Rolls Royce in de Enterprise CMS-wereld en voor de meeste bedrijven sowieso al te veel van het goede. Een simpeler pakket voldoet net zo goed, omdat 95% van de mogelijkheden toch niet benut worden of overbodig zijn. Voor het leeuwendeel van de Nederlandse bedrijven, voor MKB en midden- en grootbedrijf – eigenlijk alle bedrijven onder de 5000 werknemers – is een CMS als Sitefinity een zeer geschikt alternatief.

Soepele overstap

Hoe de overstap naar (bijvoorbeeld) Sitefinity zal gaan en hoe snel dit gerealiseerd kan worden, dat hangt ervan af. Zoals wij IT’ers altijd zeggen: it depends, het is allemaal maatwerk. Qua techniek hoeft het gelukkig geen probleem te vormen, want Sitefinity is net als Sitecore op de laatste versie van het .NET Framework gebaseerd. Plug-ins en add-ons die we hebben geschreven voor Sitecore kunnen we daarom redelijk snel en eenvoudig aanpassen zodat deze ook gebruikt kunnen worden op Sitefinity.

Sitefinity volgt bovendien de bewegingen naar .NET Core (nu .NET 5), wat voor veel bedrijven een vereiste is als ze naar een nieuw pakket overstappen. En tot slot is Sitefinity headless – een manier om alle content via geoptimaliseerde APIs aan te bieden. Hierdoor is het gemakkelijker om met verschillende Front-End technieken en mobiele apps te integreren.

Afscheid nemen doet pijn

Het is erg leuk om met nieuwe techniek bezig te zijn en Sitefinity helemaal onder de knie te krijgen, maar toch doet het pijn om deels afscheid te moeten nemen van Sitecore. Het is namelijk niet alleen het systeem waar ik samen met mijn team straks niet meer actief voor ontwikkel, er zit ook een enorme toegewijde community achter, er is daar zoveel technische kennis aanwezig!

Als je met een probleem zat waar je niet uitkwam, dan is er altijd wel iemand die je kon helpen. En vice-versa, natuurlijk. Er is zo veel documentatie, er zijn vele duizenden blogs, podcasts, video’s door de community gepubliceerd, het is bijna niet voor te stellen. Je komt elkaar tegen op congressen en meetups en virtuele lunches; het was altijd gezellig. Een grote, wereldwijde familie, zo zie ik het bijna.

Gezien we verwachten dat er steeds meer werk komt in Sitefinity en steeds minder in Sitecore, zal ik op den duur deze familie dus achter me moeten laten. En dat doet toch een beetje pijn. Stiekem hoop ik dan ook dat het merendeel van de familie de komende jaren dezelfde verbreding naar Sitefinity maakt.

Hoe nu verder

Bij ShareValue zijn we nu volop bezig om het Sitefinity-pakket beter te leren kennen en met het halen van certificaten. Daarnaast zijn we vooral bezig om kennis en ervaring op te bouwen hoe wij met onze knowhow klanten kunnen helpen om hun Sitecore omgeving naar Sitefinity te migreren.

Ben je ook geïnteresseerd in alternatieven voor Sitecore en hoe je hiervan af kan migreren? Neem dan contact met ons op. We kijken graag met je mee naar de verschillende oplossingen.

Deel deze pagina:

Heb je vragen over dit onderwerp of zou je één van onze experts willen inhuren voor een vergelijkbare opdracht?

Neem contact met ons op

Lees ook onze andere berichten

Heb je een Microsoft Expert nodig?

Neem contact met ons op

Wil je weten waar wij goed in zijn?

Ontdek onze expertises
Cookies beheren