Vijf redenen om Vue.js te kiezen voor je ontwikkelteams

Blog

In de voortdurend veranderende wereld van webontwikkeling kan de keuze van het juiste framework hét verschil maken tussen het succes en falen van je project. Voor Lead Developers, Tech Leads en Engineering Managers is Vue.js een aantrekkelijke optie die het overwegen waard is. Dit progressieve JavaScript-framework biedt veel voordelen die zowel voor ontwikkelaars als organisaties interessant zijn.

In deze blogpost bespreek ik vijf belangrijke redenen waarom Vue.js de beste keuze kan zijn voor het bouwen van robuuste, efficiënte en schaalbare applicaties. Maar ik wil niet beweren dat dit framework in alle opzichten het beste is: ook andere frameworks hebben hun sterke punten!

Deze blog is geschreven na een strategische beslissing in samenwerking met IT-managers van een semi-overheidsorganisatie. We zijn momenteel bezig met de transitie van onze eerste website van Umbraco naar een headless architectuur met Vue.js, Nuxt.js en de Umbraco content-API.

1. Onafhankelijk en niet eigendom van één bedrijf

Dankzij de inspanningen van onafhankelijke softwareontwikkelaars zijn er veel webframeworks en libraries. De meeste platforms en bedrijven zouden niet bestaan zonder de inzet van ontwikkelaars die hun tijd gratis of tegen weinig vergoeding beschikbaar stellen.

Vue.js is een van die JavaScript-frameworks die volledig is ontwikkeld door de open-source gemeenschap. (Leuk feit: het is niet eens eigendom van een bedrijf.) Het framework is opgericht door Evan You, die het fundament legde, maar hij kreeg veel hulp van intelligente mensen van over de hele wereld.

Andere ontwikkelaars uit de gemeenschap bouwen geweldige libraries bovenop Vue.js. Denk bijvoorbeeld aan VueUse, Nuxt.js, Vue Router, Vuex, Pinia en Vuetify, waarvan sommige zelfs zijn overgenomen door het kernteam van Vue. Dus als je organisatie open-source belangrijk vindt of wil ondersteunen, is Vue.js een uitstekend framework dat bij die visie past. Als organisatie kan je daadwerkelijk een bijdrage leveren door bijvoorbeeld financiële steun te bieden, iets wat veel bedrijven al doen.

Ook is het goed om te weten dat Vue.js geen "underdog" meer is. Grote bedrijven wereldwijd maken gebruik van Vue.js. Enkele voorbeelden zijn:

  • Alibaba Group
  • Zoom
  • Gitlab
  • Grammarly
  • Upwork
  • Behance
  • Netlify
  • Netflix
  • Adobe
  • Google
  • Nintendo

Deze lijst is natuurlijk eigenlijk veel langer en dat geeft aan dat ook grote bedrijven vertrouwen op Vue.js. Maar als het zo goed is, wil ik je uitleggen waarom. De technologie moet natuurlijk ook werken voor je engineers. Zonder hun steun zal het framework geen succes worden.

2. Gebruiksvriendelijk voor ontwikkelaars van alle niveaus

Een van de grote voordelen van Vue.js is dat het eenvoudig te leren is. Het is een uitstekend framework voor het bouwen van websites en webapplicaties, ongeacht het ervaringsniveau van je ontwikkelaars.

Ik vind het belangrijk dat een gekozen framework geen belemmering vormt, nu niet en in de toekomst niet. Het moet voor alle ontwikkelaars toegankelijk zijn, van junior tot senior. Het zou zonde zijn om een teamlid te verliezen omdat een framework te complex blijkt te zijn. Vue.js biedt gelukkig een oplossing hiervoor!

Of je nu werkt met stagiairs, junior ontwikkelaars of trainees (ik vind het heel belangrijk om deze Developers te helpen om hun vaardigheden te ontwikkelen), Vue.js is eenvoudig genoeg om mee te beginnen.

Ondanks de toegankelijkheid is Vue.js ook krachtig genoeg om grote projecten aan te kunnen. Ik ben nog nooit tegen beperkingen van Vue.js aangelopen.

Als je je ontwikkelaars extra kennis wil bieden, heeft het Vue.js-team een eigen certificeringsprogramma. Dit is een video-cursus die alle ins en outs van het framework behandelt. Dit is iets wat je niet snel zult vinden bij Angular of React.

3. Bouwt voort op standaard HTML, CSS en JavaScript

Als je met Angular werkt, vereist dat TypeScript. Dat is natuurlijk prima, maar kan voor sommige ontwikkelaars een beperking zijn. Bij React zie je vaak CSS-in-JS, wat niet in de browser kan worden gebruikt. Sommige ontwikkelaars vinden dat fijn, anderen juist niet.

Zonder te diep op de technische details in te gaan: elk framework heeft zijn eigen benadering. Bij Vue.js ben ik blij dat je gewoon standaard HTML, CSS en JavaScript kunt gebruiken.

Maar als je liever met Sass, SCSS of Less werkt voor de styling, is dat ook mogelijk! Vue.js ondersteunt zelfs het gebruik van TypeScript, wat zeker aan te raden is. De kracht van Vue.js zit hem in het feit dat het je vrijlaat in de manier waarop je het wilt gebruiken. Ze leggen geen beperkingen op aan ontwikkelaars, maar faciliteren juist hoe zij willen werken. Een van de grootste voordelen van Vue.js is de flexibiliteit. Je kunt het framework inzetten op de manier die voor jou het beste werkt.

4. Grote en ondersteunende gemeenschap

De vriendelijkheid van het Vue.js-kernteam is iets wat je terugziet in de gehele gemeenschap. Ze ondersteunen andere ontwikkelaars op een manier die ik niet vaak zie bij andere frameworks.

Wanneer ontwikkelaars buiten het kernteam een goede plugin of extensie voor Vue.js maken, krijgen ze vaak ondersteuning van de kernontwikkelaars. Dit laat de kracht van open-source zien: iedereen kan een bijdrage leveren, ongeacht zijn of haar ervaring.

Als je team een fout ontdekt in Vue.js of de documentatie kan verbeteren, kan het bijdragen aan het framework. Dit betekent dat je bedrijf profiteert van veel meer ontwikkelaars dan alleen degenen die je in dienst hebt. Een enorm voordeel.

De gemeenschap is fantastisch, maar goede documentatie blijft onmisbaar voor elk framework. Gelukkig biedt Vue.js ook op dit vlak uitstekende ondersteuning.

5. Uitgebreide en hoogwaardige documentatie

Een framework is waardeloos zonder goede en toegankelijke documentatie.

De documentatie van Vue.js op hun website is van hoge kwaliteit, met duidelijke voorbeelden en een begrijpelijke taal. Wanneer je ontwikkelaars tegen een probleem aanlopen, moeten ze in de eerste plaats de documentatie kunnen raadplegen. Gelukkig is dat bij Vue.js geen enkel probleem.

Daarnaast zijn er tal van blogs geschreven door ontwikkelaars die meer specifieke problemen of randgevallen behandelen. Kennis wordt breed gedeeld binnen de gemeenschap.

Conclusie

Kortom, als je overweegt om een JavaScript-framework te kiezen voor je organisatie, raad ik je zeker aan om Vue.js te bekijken. Doe een proof of concept (POC) om te zien of het past bij de behoeften van jou en je ontwikkelaars. Als je server-side rendering (SSR) nodig hebt, kun je Vite SSR proberen of Nuxt.js bekijken, het meta-framework voor Vue.js. Ben je op zoek naar een framework-onafhankelijk build systeem? Kijk dan ook eens naar Vite, gebouwd door het Vue.js-team en razendsnel.

Overweeg je Vue.js te gebruiken en heb je technische vragen? Laat het ons weten, we helpen je graag verder en ondersteunen je ontwikkelaars waar nodig.

Deel deze pagina:
Raymon
Auteur
Raymon
Developer

Heb je vragen over dit onderwerp of zou je Raymon willen inhuren voor een vergelijkbare opdracht?

Neem contact met ons op

Lees meer over Development

Wil je hier meer over weten?

Laat je gegevens achter en we nemen zo snel mogelijk contact met je op! Bij het invullen van dit formulier ga je akkoord met de privacyvoorwaarden.

Cookies beheren