Hoe gebruik je visuele berekeningen in Power BI om eenvoudiger DAX te schrijven?

Blog

Gebruikers van Power BI kunnen binnenkort gebruik maken van een nieuwe functionaliteit binnen elke visualisatie van een Power BI rapport. Gebruikers kunnen direct berekeningen maken vanuit een visualisatie. Wat dit inhoudt en hoe dit allemaal in zijn werk gaat? Dat leg ik verder uit in deze blog.

power bi 1.png

Deze functionaliteit focust zich op het toegankelijker maken van mogelijkheden die Excel al direct biedt voor gebruikers, maar in Power BI anders ingericht zijn. Denk hierbij aan het schrijven van een DAX-berekeningen. DAX (Data Analysis Expressions) is een formuletaal die wordt gebruikt in Power BI voor het maken van complexe berekeningen en analyses op gegevens.

Met deze nieuwe mogelijkheden voor visuele berekeningen kunnen gebruikers gebruikmaken van eerdere waarden, waardoor berekeningen en complexe formules sneller gemaakt worden. Het mooie hieraan is dat deze formules direct op een visualisatie doorgevoerd kunnen worden met behulp van een interface die lijkt op een Excel raster.

De voordelen

Deze nieuwe functionaliteit zorgt ervoor dat Microsoft Power BI de kracht van Excel nog dichter naar zich toehaalt. Berekeningen binnen een visualisatie kunnen eenvoudiger uitgevoerd worden, waardoor het maken van DAX-berekeningen toegankelijker is voor de gebruikers. De algemene kennis die gebruikers hebben van Excel geeft een meerwaarde voor het doorvoeren van DAX-formules binnen visuele berekeningen.

Daarnaast hoeft er ook niet genavigeerd te worden naar een ander scherm binnen Power BI, maar worden berekeningen direct doorgevoerd op een enkele visualisatie en is direct het resultaat hiervan zichtbaar. Dit versnelt het gehele proces van het maken van een goed rapport met de juiste inzichten voor uw organisatie.

Hoe werkt het?

Om een goed beeld te krijgen van de werking van deze nieuwe functionaliteit, gebruik ik een klantcasus als voorbeeld:

Bedrijf X maakt binnen haar bedrijf gebruik van Power BI om individuele sales-voortgang bij te houden. Tegenwoordig heeft het bedrijf deze Power BI rapporten uitgebreid met een salesrapportage. Het rapport ziet er als volgt uit:

power bi 2.png

Zoals te zien is in afbeelding 1 wordt er per land de jaarlijkse voortgang van kosten, baten en winsten getoond. Daarnaast geeft het inzicht in de totale winst van Bedrijf X. Binnen het Power BI rapport wil Bedrijf X zoveel mogelijk inzichten vergaren. Het liefst wil Bedrijf X bijvoorbeeld in één oogopslag zien hoe de landen in verhouding tot elkaar staan. Zo zouden ze inzichten willen hebben in het percentage van winst ten opzichte van de totale uitgaven per jaar.

Visuele berekeningen binnen Power BI geven de mogelijkheid om direct deze inzichten te creëren. Om bij de interface te komen waar de berekeningen gemaakt worden, klik je eenvoudigweg op de 3 puntjes rechtsboven in een visualisatie geklikt te worden en gekozen te worden voor ‘New calculation’.

power bi 3.png

Vervolgens navigeer je naar een uitbreiding van de visualisatie. Hierin is direct de Excel raster zichtbaar waarin de formules geschreven kunnen worden. Hier wordt dan ook een simpele formule geschreven. Aan de hand hiervan wordt de percentuele winst berekend. De formule maakt ook direct gebruik van verwijzingen naar eerdere waarden binnen kolommen. Zoals te zien is op de afbeelding hieronder:

power bi 4.png

Zodra Bedrijf X haar formule heeft doorgevoerd en terug navigeert naar haar rapport, is de nieuwe kolom zichtbaar. Bedrijf X kan direct op deze visualisatie filteren op de percentages aflopend, door simpelweg eenmaal op de kolomnaam te klikken. Dit geeft direct een gestructureerd inzicht in de prestaties van alle landen door de jaren heen. Door gebruik te maken van de filters linksboven in het rapport kan je zelfs verder inzoomen op enkele jaren en enkele landen. Zoals te zien in afbeelding 4 hieronder.

power bi 5.png

Belangrijk om te weten bij het maken van visuele berekeningen is dat deze berekeningen alleen opgeslagen worden in de visualisatie zelf en niet in het datamodel. Er kunnen dan ook alleen verwijzingen gemaakt worden naar wat er in de visualisatie staat.

In deze voorbeeld casus heb ik gewerkt met slechts 1 simpele berekening binnen de visualisatie. De mogelijkheden om formules toe te passen binnen het Power BI rapport strekken zich natuurlijk nog veel verder uit.

Op dit moment bevindt deze functionaliteit zich nog in ‘Public preview’. Dit houdt in dat de mogelijkheden al door iedereen getest kunnen worden.

Wil je meer weten over deze functionaliteit? Neem dan gerust contact met ons op, zodat we de mogelijkheden kunnen bespreken.

Deel deze pagina:
Ramon
Auteur
Ramon
Consultant

Heb je vragen over dit onderwerp of zou je Ramon willen inhuren voor een vergelijkbare opdracht?

Neem contact met ons op

Lees ook onze andere berichten

Wil je onze collega worden?

Bekijk onze vacatures

Heb je een Power Platform expert nodig?

Neem contact met ons op
Cookies beheren