De highlights van JAMstack_conf_london

Blog

Op 9 en 10 juli 2019 vond de eerste JAMstack_conf plaats in Londen. Front-End Developers Johan en Wietze waren hier namens ShareValue bij aanwezig en doen verslag van wat zij hebben meegemaakt.

Over JAMstack en JAMstack_conf

De laatste tijd wordt er veel gesproken over JAMstack. Zo heb ik zelf onlangs nog een blog geschreven over dit onderwerp en hebben Wietze en ik er samen een presentatie over gegeven tijdens een techniekavond eind juni bij ShareValue.

De kortst mogelijke manier om JAMstack te omschrijven, is dat het een methode is om sites en applicaties te bouwen die aansluit op de serverless gedachte: door verschillende producten en diensten met elkaar te verbinden, kan je applicaties bouwen met alleen Front-End code. Oh, en JAM is een afkorting voor Javascript, API’s en Markup.

JAMstack_conf wordt georganiseerd door Netlify en Smashing Magazine en vond vorig jaar voor het eerst plaats in San Francisco. Dit jaar zijn er 3 verschillende locaties; New York in april, Londen in juli, en San Francisco in oktober. Alle conferenties zijn single-track en mikken op ongeveer 400 á 500 bezoekers. De sprekers zijn altijd mannen en vrouwen die hun sporen reeds verdiend hebben en vaak werken bij partijen als Google, Microsoft of een van de betrokken sponsoren.

JAMstack_conf – dag 2: “conference day”

Na de dag van de workshops, kwam de conference zelf. Wietze en ik waren vroeg opgestaan om op te tijd te kunnen zijn. En niet voor niets: er stonden al mensen in de rij. Bij binnenkomst kregen we een goodiebag met swag van de sponsoren en konden we koffie halen met wat lekkers en wachten tot de grote zaal open ging.

En toen begon het…

De dag werd met veel enthousiasme gepresenteerd door Phil Hawksworth (Developer Experience bij Netlify).

In het kort werden de volgende onderwerpen besproken:

 • JAMstack, wat kan je er nu mee?
 • Casestudies van partijen die zijn overgestapt naar een JAMstack-architectuur
 • Serverless (Azure en Kubernetes)
 • CSS Houdini
 • Performance verbeteren van JavaScript applicaties
 • En nog veel meer…

Johans persoonlijke Highlights

De hele dag bespreken gaat niet lukken, maar hier zijn mijn favoriete talks:

 • Sarah Drasner (Netlify) - State of JAMstack nation
  In deze talk liet Sarah Drasner in een half uur zien wat er allemaal mogelijk is met JAMstack. Ze legde uit waar de architectuur ontstaan is en wat voor rol het kan spelen voor het opzetten van moderne en relevante applicaties. Aan het einde liet ze ook een JAMstack-site zien die gebouwd was in VueJS met Vuex, netlify functions, en de Stripe Payment API.
 • Vitaly Friedman (Smashing Magazine) – a story behind a big bang redesign
  Deze spreker hadden wij de dag ervoor al gehoord, maar wát een kennis over Front-End heeft Vitaly. Hij liet in zijn talk zien hoe de site van Smashing magazine de laatste jaren is omgebouwd tot een JAMstack applicatie en vooral wat dit hun gebracht heeft.
 • Una Kravets (Google) - CSS Houdini Today
  Hoewel dit onderwerp niet specifiek iets te maken heeft met JAMstack, was het toch erg interessant voor een Front-End Developer als mij om te zien. Deze techniek die nu nog in de kinderschoenen staat, wordt helaas nog niet goed ondersteund door browsers. Maar dit gaat komen. Het is een “Low level API voor CSS”. Hierdoor ben je in staat om je eigen elementen en attributen te bouwen en manipuleren. Dit opent een deur naar ongekende mogelijkheden voor het stylen van elementen.
 • Jake Archibald and Surma (Google) - Setting up a static render in 30 minutes
  De vraag die beide Googlers zichzelf stelden was: “kunnen we een hedendaagse JavaScript-applicatie laten draaien op het meest gebruikte internet device van dit moment?”
  En dan bedoelen ze een type telefoon die populair is in Azië en India. De trucs die ze vervolgens uithalen om de KB’s eraf te schaven is zowel fascinerend als vermakelijk.

Mocht je zelf benieuwd zijn naar 1 van deze talks: alle video’s staan online op YouTube. Ik raad vooral de talk aan van Jake Archibald en Surma. En voor een talk die meer gaat over JAMstack; de talk van Vitaly Friedman.

Meer weten over JAMstack en wat mijn collega’s en ik hierin voor je kunnen betekenen? Neem vrijblijvend contact met ons op.

Auteur Johan Developer

Heb je vragen over dit onderwerp of zou je Johan willen inhuren voor een vergelijkbare opdracht?

Neem contact met ons op

Heb je een Front-End Developer nodig?

Neem contact met ons op

Zoek je een nieuwe baan?

Bekijk onze vacatures